Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πονοκέφαλοι διαρκείας στο Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πονοκέφαλοι διαρκείας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβληματίζεται μπροστά στα διαδοχικά γεγονότα που ταράζουν την κυβέρνηση, αλλά και τα προϋπάρχοντα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών

Τέσσερις εβδομάδες ύστερα από ένα «δύσκολο» για τη ΝΔ εκλογικό βράδυ, είναι εμφανής η δυσκολία του Μαξίμου να κλείσει στον χρόνο που θέλει τις πληγές των ευρωεκλογών, ώστε να σηματοδοτηθεί, κατά τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η «αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης προς την τριετία που ακολουθεί».

Διαδοχικά γεγονότα ταράζουν τα γαλάζια νερά την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να καλλιεργήσει εικόνα κανονικότητας με λιγότερες αστοχίες

Κυβερνητικές και κομματικές (αν)ισορροπίες, γαλάζιες αρρυθμίες αλλά και προϋπάρχοντα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως η ακρίβεια και συνολικά τα εισοδήματα, διαμορφώνουν μια… άλλη καθημερινότητα, η οποία πονοκεφαλιάζει τον πρωθυπουργό. Είναι αυτή που έρχεται κόντρα στην εικόνα κανονικότητας με «λιγότερες αστοχίες, μεγαλύτερη προσπάθεια», την οποία η κυβέρνηση παλεύει να καλλιεργήσει.

Διαδοχικά γεγονότα ταράζουν τα γαλάζια νερά: από τις ευθείες και έμμεσες βολές των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή κα Αντώνη Σαμαρά καθώς και βουλευτών για κεντρικές πολιτικές επιλογές και κυβερνητικούς χειρισμούς έως το επεισόδιο (η καταγεγραμμένη σε βίντεο χειροδικία) με αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και διαγραφέντα πλέον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.

Και επί της ουσίας στρέφουν διαρκώς τους προβολείς μακριά από κινήσεις του Μητσοτάκη και από πρωτοβουλίες για την καθημερινότητα – ή έστω θολώνουν το επιδιωκόμενο θετικό μήνυμα.

Νέο πάτημα

Δεν πάει καιρός από την πρωθυπουργική προειδοποίηση προς όσους «είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά» (από το 41%, δηλαδή) ότι «είναι καιρός να τον δουν και από πιο χαμηλά» και το Μαξίμου ήρθε αντιμέτωπο με τη δημοσιοποίηση της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Αυγενάκη στο «Ελ. Βενιζέλος» και με την απαραίτητη έκτακτη διαχείρισή του.

Μοιραία δόθηκε νέο πάτημα στην κατηγορία περί αλαζονείας της εξουσίας, το κλίμα σε Μαξίμου και Πειραιώς βάρυνε περισσότερο και η πολιτική αντιπαράθεση περιστρέφεται πλέον γύρω από τον τρόπο, τον χρόνο και το περιεχόμενο της αντίδρασης έναντι ενός στελέχους που έχει διατελέσει γραμματέας της ΝΔ και επί πέντε χρόνια υπουργός του Μητσοτάκη.

Στις αντιπολιτευτικές εγκλήσεις για «μισή διαγραφή» (καθώς ο Αυγενάκης δεν παραδίδει την έδρα του, διαγράφηκε από την ΚΟ, όχι από μέλος της ΝΔ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε με νόημα ότι «συμπεριφορές του ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ’, είναι η πρώτη και η κυριότερη αντένδειξη για να είναι κάποιος μέλος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή εκ νέου υποψήφιος» ενώ αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποστροφή ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» και με έμμεσες αναφορές στον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά.

Για το εσωτερικό μέτωπο που άνοιξαν Σαμαράς και Καραμανλής, η κυβέρνηση επιχειρεί… προσπεράσεις το γρηγορότερο. «Μην επιστρέψουμε στις εποχές του διχασμού και της ταμπέλας, οι οποίες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα (…) Πολλές φορές βλέπαμε το δέντρο και όχι το δάσος. Το δάσος, λοιπόν, είναι να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών» επεσήμανε ο Μαρινάκης, απαντώντας έμμεσα στα αιτήματα για δεξιά στροφή.

Ταυτόχρονα με τη διαχείριση της εσωτερικής κριτικής για αποξένωση της παράταξης από τη βάση της, το Μαξίμου κοιτάζει κατάματα τα καθημερινά προβλήματα. Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι, σύμφωνα με το γκάλοπ της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το νούμερο ένα πρόβλημα, με ενισχυμένη τη δημοσκοπική μπάρα (ανησυχίας).

Στις αυθόρμητες απαντήσεις των πολιτών παραμένουν μεταξύ άλλων η ανεργία και η εγκληματικότητα – δύο κρίσιμα στη νεοδημοκρατική ατζέντα πεδία. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες αναγνωρίζουν ότι τα όποια θετικά νέα, ειδικά σε οικονομικούς δείκτες, θα πρέπει να μεταφράζονται πια σε ορατό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του πολίτη για να αλλάξει το κλίμα.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε πραγματικές μειώσεις τιμών, ιδίως στο σουπερμάρκετ, κάτι που μας απασχολεί πολύ, διότι το ζήτημα του κόστους ζωής ήταν πολύ επώδυνο, ιδίως για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα» σχολίασε ο Μητσοτάκης, συζητώντας στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μπροστά μας προκλήσεις».

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Ο Καναδάς απέκλεισε τη Βενεζουέλα και πέρασε στα ημιτελικά (1-1 κ.δ, 4-3 πεν.)

O Kαναδάς προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα, μόλις στη παρθενική τoυ συμμετοχή στη διοργάνωση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024