Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες και, συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ, τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόμμα, αλλά και το πλαίσιο των συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Και όλα αυτά, στον απόηχο των έντονων εσωκομματικών αναταράξεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «μαύρου χρήματος» στα κόμματα, η απόφαση για το κλείσιμο της «Αυγής» και, κυρίως, τα όσα είπε τις προηγούμενες ημέρες για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των διαφωνιών που εκφράστηκαν δημόσια από στελέχη του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν ως ορίζοντας τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο συνέδριο του φθινοπώρου, που έχει ανακοινώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, και ενώ έχει συγκροτηθεί ήδη επιτροπή που θα συζητήσει και θα επεξεργαστεί τις καταστατικές αλλαγές.

Το «όχι» των επτά και το κείμενο των 87

Εν τω μεταξύ, το πολεμικό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες νωρίτερα, έγινε κάτι περισσότερο από εμφανές μετά το «όχι» 7 μελών (της παλιάς φρουράς επί Τσίπρα) του οργάνου στην εισήγηση Κασσελάκη.

Πρόκειται για τους Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ελένη Συμεωνίδου.

Μάλιστα, τα μέλη αυτά της Πολιτικής Γραμματείας είχαν υπογράψει και το κείμενο διαμαρτυρίας των 87 βουλευτών και στελεχών, που εστάλη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, απέναντι στο «μανιφέστο» του Στέφανου Κασσελάκη, όπως αυτό διατυπώθηκε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στο επίκεντρο των αιχμών των 87 στελεχών και βουλευτών είναι το κλείσιμο της Αυγής, όπως και η κριτική για αδράνεια των οργάνων, ενώ στο κείμενό τους μιλούσαν για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, που είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Οι παραιτήσεις από τα κομματικά όργανα

Στις 26 Ιουνίου, επίσης, είχε πέσει η «βόμβα» της παραίτησης από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – όχι όμως και από το κόμμα – των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Με αυτό το τεταμένο κλίμα διεξάγεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τόσο τα δύσκολα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η αναστολή της ημερήσιας έκδοσης της Αυγής, για την οποία θα δοθούν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης.

Το βέβαιο, επίσης, είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις πολύ αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι θέσεις του για την διαχείριση του κόμματος από τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα αναμένεται να επιδιώξει να συσπειρώσει τα στελέχη και να κατευνάσει τα πνεύματα.

«Θα πάμε ενωτικά», είχε υπογραμμίσει ο Στέφανος Κασσελάκης κλείνοντας τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάτι που αποτελεί στόχο του και για τη σημερινή κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή. Το ερώτημα είναι αν θα το πετύχει.