Ενωτικό πρόσημο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ετοιμάσει για την εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή, αν και στελέχη με πυρήνα τους «87», όπως είχε αναφέρει το in, ετοιμάζουν δικό τους κείμενο. Το βλέμμα στρέφεται στο πως θα απαντήσει ο πρόεδρος σε αυτό το πλαίσιο και την κίνηση των στελεχών  το οποίο θα πυροδοτήσει το σημερινό κλίμα της συνεδρίασης.

Οι σχετικές ζυμώσεις διήρκησαν μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ και στο δρομολογηθέν πλαίσιο αναμένονται αιχμές τα ζητήματα των μαύρων ταμείων, την Αυγή και τη λειτουργία του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να ζητηθεί να υπάρξει εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο καταστατικό ενόψει συνεδρίου αλλά και τις κινήσεις στην Κεντροαριστερά.

Αν και η διάθεση είναι να μην υπάρξουν εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπάρχει  χάσμα μεταξύ των στελεχών που διαφωνούν με τις στάσεις -δηλώσεις του προέδρου και εκείνων που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σύμφωνα με το κείμενο συμβολή, όπως πληροφορείται το in, τα στελέχη αναφέρουν «Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα : “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;».

Όπως αναφέρουν «ένα δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες».

Σε ότι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού «προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας».

Τέλος, αναφέρουν, «τα θέματα των δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, οφείλουν να συζητηθούν αναλυτικά σε όλες τις οργανώσεις. Για την ουσιαστική συζήτηση τους, προτείνουμε την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη».

Στο κείμενο τα στελέχη ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη τονίζοντας πως το κόμμα πριν και κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών «πορεύτηκε χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, καθώς όλα τα εκλεγμένα όργανά του, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία δεν συνεδρίασαν ούτε μια φορά. Δόθηκε για πρώτη φορά εκλογική μάχη, χωρίς την ενεργοποίηση της πλειοψηφίας των στελεχών μας».

Αναφορικά δε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «χάθηκε η στήριξη 336.000 ψηφοφόρων και μειώθηκε το ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 14.9%. Ποσοστό που δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την διεκδίκηση κυβερνητικής προοπτικής»

Ζητούν δε από τον Στέφανο Κασσελάκη αν έχει στοιχεία περί μαύρων χρημάτων στα ταμεία του κόμματος να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές. «Αν έχει την οποιαδήποτε υπόνοια για την οικονομική διαχείριση στο Κόμμα, επίσης να καλέσει ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη φάνηκε το χάσμα σε πολιτικές προσεγγίσεις, όπως είναι οι συμμαχίες για την κεντροαριστερά. Ναι μεν η συζήτηση έγινε σε χαμηλούς τόνους, οι διαφορές όμως είναι σημαντικές.  Η κριτική των επτά και οι διαφωνίες, στη σημερινή συνεδρίαση, είχαν ως βάση το κείμενο που είχε αποσταλεί τις προηγούμενες ημέρες από τα 87 μέλη και βουλευτές του κόμματος.

Επί της πρότασης, της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, διαφωνία όσων τοποθετήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε ως προς το συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εκτιμάται από τα στελέχη ότι δεν πήγε καλά το κόμμα, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να συμφωνούν με μία εισήγηση η οποία είχε λάθος διαπίστωση και χωρίς αναζήτηση αιτιών και ευθυνών. Επίσης θεωρούν ότι δεν συνεδρίασαν τα συλλογικά όργανα και επομένως η διαφωνία είναι ριζική διαφωνία.

Ως προς την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου υπήρξε διαφωνία, θεωρώντας ότι το κείμενο -το οποίο εισηγήθηκε σήμερα η γραμματέας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- είναι εσωστρεφές.

Ο δρόμος προς το Συνέδριο

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο αναμένεται να ακουστούν από τα στελέχη όσα όλα απέστειλαν γραπτώς την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των αιχμών των 87 στελεχών  (όπου τα περισσότερα είναι και στην ΚΕ) και βουλευτών είναι το κλείσιμο της Αυγής, όπως και η κριτική για αδράνεια των οργάνων. Τα στελέχη και οι βουλευτές στο κείμενο τους μιλούσαν για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η πορεία προς το συνέδριο έχει ως εξής:

-Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου.
-Στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου.
-Και τέλος, η  εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο.

Τι θέλει να αλλάξει ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για ριζικές αλλαγές στα όργανα του κόμματος στο καταστατικό συνέδριο το Φθινόπωρο και έχει μιλήσει για ανάγκη εκσυγχρονισμού. Αυτό το οποίο επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης είναι ο  εκσυγχρονισμός του κόμματος και έχει διαμηνύσει ότι όποιος διαφωνεί με την ιδέα ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δική μου ιδέα.

Εχει τονίσει ότι:  « Το κόμμα που ανέλαβα είχε παθογένειες και προβλήματα, ανοιχτές τρύπες που έπρεπε να κλείσουν. Δυστυχώς ο δύσκολος ρόλος των δύσκολων αποφάσεων στο μικρότερο μέγεθος που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο διασπάσεις, μέχρι να αναταχθεί, είναι στα χέρια μου.

Αναλαμβάνω με ταπεινοφροσύνη, με πλήρες και βαθύ αίσθημα ευθύνης στην ιστορία του τόπου και συγχρόνως με το αίσθημα ότι ρέπει να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του κόσμου. Έχει βαρεθεί να ακούει για εσωστρέφεια, εσωτερικά ζητήματα, τσακωμούς, πασαρέλα στο ΠΑΣΟΚ. Θέλει να μιλήσουμε για τα προβλήματά του».

Η εισήγηση

Σύμφωνα με την εισήγηση της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το Κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων.

Σύμφωνα το κείμενο, είναι ένα συνέδριο βασισμένο στη συλλογικότητα, τη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων, την κοινή έγνοια για την ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη των δυνάμεών μας, και όχι σε άλλη μια περίοδο εσωστρέφειας. Ο στόχος ισχυροποίησης και ανασυγκρότησης του κόμματός μας, όπως τον συναποφασίσαμε με τη διακήρυξή μας το 2019 και τον επαναβεβαιώσαμε στο συνέδριο του 2022, παραμένει σε ισχύ. Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία και, ειδικά, στους ανθρώπους που έρχονται να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια με ιδέες και όρεξη για δουλειά, προχωρούμε τον μετασχηματισμό και βελτιώνουμε τις λειτουργίες  μας, με αυτοκριτική. Οικοδομούμε  το πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, σύγχρονο, διάφανο, ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα. Ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση, με αξίες και πολιτικές που συσπειρώνουν τον κόσμο από τη σύγχρονη αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Γίνεται λόγος για ένα κόμμα με δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες, με παρουσία και οργανωτικό ιστό σε όλη την Ελλάδα, με περιφερειακή οργάνωση και ψηφιακές λειτουργίες, με αξιοποίηση όλων των στελεχών του. Ένα κόμμα με ξεκάθαρο και σύγχρονο κυβερνητικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο κάθε πολίτης, από όποια περιφέρεια και αν είναι ή σε όποιο κλάδο και αν απασχολείται/δραστηριοποιείται, θα βλέπει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των ονείρων του και τη βελτίωση της ζωής του. Ένα κόμμα που θα έχει αξιοπιστία κυβερνησιμότητας. Ένα κόμμα που επιμένει στον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.