Μπαίνοντας από το πρώτο δευτερόλεπτο με το… μαχαίρι στα δόντια, η Ελλάδα έκανε ό,τι ήθελε την Σλοβενία του Λούκα Ντόνσιτς και έχοντας εξαιρετική απόδοση κατάφερε να επικρατήσει με 96-68 και να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Προολυμπιακό τουρνουά όπου θα περιμένει είτε την Κροατία, είτε τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έμοιαζε ασταμάτητη σε ορισμένα διαστήματα, έβαλε τα μακρινά σουτ, είχε διαφορετικούς πρωταγωνιστές και κράτησε δυνάμεις για τον μεγάλο τελικό, δείχνοντας πως θέλει όσο τίποτα άλλο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Κορυφαίος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο Τόμας Γουόκαπ με 19 πόντους, έχοντας τις πολύτιμες βοήθειες των Βασίλη Τολιόπουλου με 17 και Γιάννη Αντετοκούνμπο με 13 πόντους. Από την άλλη πλευρά, ο Λούκα Ντόντσιτς είχε 21 πόντους με 10 λάθη όμως, ενώ ο Τζος Νίμπο σταμάτησε στους 17.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για την Ελλάδα με τον Ανετοκούνμπο και τον Καλάθη να δίνουν ρυθμό επιθετικά, ενώ η άμυνας της «γαλανόλευκης» ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα να έρθει ένα εντυπωσιακό σερί 13-0 στο 3′.

Η Σλοβενία μπόρεσε να απαντήσει και να πλησιάσει κάπως στο σκορ μειώνοντας σε 17-9 στο 6′. Η Εθνική μας δεν πτοήθηκε και κατάφερε να φτάσει ξανά σε διψήφια διαφορά με ένα ξέσπασμα στο φινάλε και χάρη σε ένα εντυπωσιακό buzzer beater του Τολιόπουλου έκλεισε την πρώτο περίοδο στο +18 με το 32-14.

H Eλλάδα δεν άφησε το πόδι από το… γκάζι φτάνοντας μάλιστα το προβάδισμά της και πάνω από τους είκοσι πόντους με το 42-19 του 13′. Το σύνολο του Αλεξάντερ Σέκουλιτς με πρωταγωνιστές τους Ντόντσιτς και Νίμπο μπόρεσαν να πλησιάσουν κάπως στο σκορ, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται στο +14 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει το 47-33.

Στην εκκίνηση του τρίτου δεκαλέπτου η «γαλανόλευκη» βρήκε ξανά ρυθμό στην επίθεση, με τον Γουόκαπ να βάζει συνεχόμενα μακρινά σουτ, στέλνοντας τη διαφορά ξανά πάνω από τους είκοσι με το +22 (58-36) στο 23′.

Η Σλοβενία προσπαθούσε να κρατηθεί με… νύχια και με δόντια, παίζοντας σε πολλές φορές μόνο με τον Ντόντσιτς, μειώνοντας κάπως τη διαφορά αφού έτρεξε ένα επιμέρους 14-8 ώστε να κλείσει τη περίοδος στο 66-50 υπέρ της Εθνικής μας.

Η Ελλάδα μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο με… φόρα στέλνοντας το προβάδισμά της ξανά πάνω από τους είκοσι με το 76-53 στο 32′, αναγκάζοντας τον Σέκουλιτς να ζητήσει τάιμ άουτ.

Με την επιστροφή των ομάδων πάντως, δύο μεγάλα σουτ από Τολιόπουλο και Λαρεντζάκη εκτόξευσαν τη διαφορά στο +29 (82-53) στο 33′. Κάπου εκεί το παιχνίδι άρχισε να… σβήνει, με τη «γαλανόλευκη» να διαχειρίζεται με άνεση τη διαφορά, φτάνοντας στο τελικό 96-68.

Τα δεκάλεπτα: 32-14, 47-33, 66-50, 96-68