Η Αγγλία αν και έμεινε πίσω στο σκορ από την Ελβετία, τελικά προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2024, με τον Σάκα να ισοφαρίζει (1-1), να στέλνει το ματς στην παράσταση και μετά όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Ήρωας ο Πίκφορντ για τους Άγγλους που έπιασε το πρώτο πέναλτι που έμελλε να κάνει και την διαφορά, καθώς τα «λιοντάρια» επικράτησαν στα πέναλτι με 5-3

Επόμενος αντίπαλος στους «4» ο νικητής του Ολλανδία-Τουρκία, που ξεκινά σε λίγη ώρα (22:00).

Χαμηλό τέμπο στα πρώτα 45 λεπτά

Η Αγγλία ως το φαβορί της αναμέτρησης μπήκε έχοντας την πρωτοβουλία στα πρώτα 10 λεπτά της αναμέτρησης, με την Ελβετία ωστόσο να προσπαθεί να μπει με αξιώσεις στην περιοχή του Πίκφορντ.

Χωρίς την μεγάλη στιγμή για τις δύο ομάδες στα πρώτα 30 λεπτά, με τον Μπέλιγχαμ να προσπαθεί να φτιάξει κάποια φάση για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ουσιαστικά η μία την άλλη στα πρώτα 45 λεπτά, κάτι που φαίνεται και από τα χαμηλά xGoals (Αγγλία: 0,28, Ελβετία: 0,08) και κάπως έτσι οδηγούνται με το 0-0 στα αποδυτήρια.

Τα δύο γκολ στο δεύτερο μέρος «έσπασαν» την… μονοτονία

Με την ίδια λογική ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο. Η Αγγλία είχε την κατοχή και η Ελβετία προσπαθούσε με ένα κλέψιμο να βγει στην αντεπίθεση. Αυτό το κατάφερε όταν στο 50ό λεπτό ο Εμπολό είχε την πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος, αλλά πλάσαρε στην αγκαλιά του Πίκφορντ.

Το παιχνίδι συνέχισε να είναι κακό ποιοτικά και στο δεύτερο ημίχρονο, ειδικότερα από τη στιγμή που με τη συμπλήρωση 70 λεπτών δεν είχε γίνει κάποια αλλαγή από την πλευρά της Αγγλίας και η κόπωση έκανε τις εμφάνισή της.

Οι Ελβετοί όμως έκαναν, έβαλαν φρεσκάδα στην 11άδα τους και στο 75ο λεπτό, ο Εμπολό άνοιξε το σκορ με προβολή μέσα από την μικρή περιοχή των Άγγλων.

Οι Άγγλοι απάντησαν άμεσα στο 80ό λεπτό, όταν ο Σάκα έκλεισε από δεξιά με την χαρακτηριστική του κίνηση, έκανε το σουτ, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Ζόμερ για το 1-1.
Μετά την ολιγόλεπτη… έκρηξη με τα δύο γκολ, δεν δημιουργήθηκε άλλη αξιόλογη ευκαιρία και κάπως έτσι, Αγγλία και Ελβετία οδηγήθηκαν στην παράταση.

Σαν να μην έγινε ήταν η 30λεπτη παράταση, με τις δύο ομάδες κυρίως να μην θέλουν να δεχθούν κάποιο γκολ και να κυκλοφορούν την μπαλα ακίνδυνα. Μοναδική παρένθεση, η απευθείας εκτέλεση κόρνερ (!) του Σακίρι, στο 116ο λεπτό, με την μπάλα να σταματά στο δοκάρι. Κάπως έτσι το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Εκεί, οι Άγγλοι είχαν απόλυτη ευστοχία και προκρίθηκαν στους «4».

Η διαδικασία των πέναλτι:

Αγγλία: Πάλμερ 1-0
Ελβετία: Ακάντζι, το έπιασε ο Πίκφορντ
Αγγλία: Μπέλιγχαμ 2-0
Ελβετία: Σερ 2-1
Αγγλία: Σάκα 3-1
Ελβετια: Σακίρι 3-2
Αγγλία: Τόνεϊ 4-2
Ελβετία: Αμντουνί 4-3
Αγλία: Αλεξάντερ-Άρνολντ 5-3

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουγθκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78’ Πάλμερ) – Σάκε, Μέινου (78’ Σο), Ράις, Τρίπιερ (78’ Έζε) – Μπέλινγκχαμ, Φόντεν (116’ Αλεξάντερ Άρνολντ) – Κέιν (110’ λ. τρ. Τόνεϊ).

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ – Σαρ, Ακάντζι, Ροντρίγκες – Ρίντερ (64’ Βίντμερ), Φρόιλερ (118’ Σιέρο), Τσάκα, ¨Ειμπισερ (118’ Αμντουνί) – Εντόι (98’ Ζακάρια), Εμπολό (109’ Σακίρι), Βάργκας (64’ Τσούμπερ).