Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ακυρώθηκε ραντεβού των ΥΠΕΞ Ουγγαρίας - Γερμανίας λόγω...Πούτιν

Ακυρώθηκε ραντεβού των ΥΠΕΞ Ουγγαρίας – Γερμανίας λόγω…Πούτιν

Η ουγγρική κυβέρνηση ακύρωσε ραντεβού με την υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, εξαιτίας της γερμανικής κριτικής για την συνάντηση Όρμπαν-Πούτιν.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ακύρωσε νωρίτερα απόψε το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ραντεβού με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στη Βουδαπέστη, μετά την κριτική που εξέφρασε το Βερολίνο για την επίσκεψη του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την ακύρωση του ραντεβού της κυρίας Μπέρμποκ με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Στσιγιάρτο, επειδή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μια σοβαρή και ειλικρινής προσωπική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα ήταν σημαντική, λόγω και του αιφνιδιαστικού και χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση ταξιδιού του κ. Όρμπαν στη Ρωσία».

Ο Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, συναντήθηκε χθες (Παρασκευή) με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των χωρών, αλλά δεν εκπροσωπούσε σε καμία περίπτωση το σύνολο της ΕΕ.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ταξίδι στη Μόσχα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκπροσωπείται από τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά και με όπλα και αυτό οργανώνεται από την ΕΕ».

Ως «ειρηνευτική αποστολή» χαρακτηρίζει η Ουγγαρία την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ

Από την πλευρά του ο Όρμπαν τόνισε ότι θεωρεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια ειρηνευτική αποστολή. «Χρειάζονται πολλά βήματα για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα με την αποκατάσταση του διαλόγου», τόνισε προσθέτοντας ότι «οι απόψεις Μόσχας – Κιέβου παραμένουν μακριά η μία από την άλλη». Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Βίκτορ Όρμπαν κατέθεσε πρόταση κατάπαυσης του πυρός, την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως «Μια κατάπαυση του πυρός συνδεδεμένη με μια προθεσμία θα έδινε την ευκαιρία να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Διερεύνησα αυτό το ενδεχόμενο με τον πρόεδρο και είμαι ευγνώμων για τις ειλικρινείς απαντήσεις και τις διαπραγματεύσεις του». Δήλωσε ακόμα πως «οι πρωτοβουλίες της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός είναι θετικές, όμως παίρνουν πολύ χρόνο».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα εντός της ΕΕ των 27 εθνών θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία». «Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», έγραψε στο X.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι «η εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ». Νωρίτερα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει τον Σαρλ Μισέλ να αναβάλει την ανάληψη της προεδρίας από την Ουγγαρία. «Είναι σαν ένας κατηγορούμενος σε δίκη να βρίσκεται ξαφνικά στη θέση του εισαγγελέα», δήλωσε βιογράφος του Όρμπαν για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

Sports in

Και Βεζένκοφ και… «μπαμ» για τον Ολυμπιακό

Μετά τη «βόμβα» με Βεζένκοφ, στην κορυφή της λίστας του Ολυμπιακού βρίσκεται πλέον ο Εβάν Φουρνιέ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024