Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μειώνει τον κίνδυνο επιθέσεων η ένταξη στο ΝΑΤΟ; Δείτε σε ποιες χώρες της ΕΕ ο ένας στους δύο διαφωνεί

Μειώνει τον κίνδυνο επιθέσεων η ένταξη στο ΝΑΤΟ; Δείτε σε ποιες χώρες της ΕΕ ο ένας στους δύο διαφωνεί

Σημαντική για την ασφάλεια της χώρας θεωρούν την ένταξή στους στο ΝΑΤΟ οι 7 στους 10 κατοίκους της Βουλγαρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ωστόσο το 30% επιθυμεί την αποχώρηση

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα που τρέφουν για το ΝΑΤΟ και την ένταξή τους σε αυτό  οι κάτοικοι της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης. Ενώ σχεδόν οι  7 στους 10 (69%)  θεωρούν ότι η ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας τους, άλλοι τόσοι (72%) φοβούνται για έναν επικείμενο πόλεμο. Αντίστοιχα, ενώ η πλειονότητα είναι υπέρ της παραμονής της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, τα ποσοστά όσων επιθυμούν την αποχώρηση  είναι τα υψηλότερα μεταξύ των 32 χωρών-μελών.

Λιγότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (42%) συμφωνούν με τη δήλωση ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να υπερασπιστεί άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης

Τη δημοσκόπηση διεξήγαγε η το παράτημα του ΝΑΤΟ Public Diplomacy Division, το διάστημα μεταξύ 1ης Απριλίου-6ης Μαϊου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, που είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δώθηκαν χθες στη δημοσιότητα και καταγράφουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Το 30% των Βουλγάρων που ερωτήθηκαν θα ψήφιζαν κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 32 χωρών-μελών.  Εάν συνυπολογιστούν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω» του 11%, εκείνοι που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα έφθαναν το 34%.

Ενώ το 59% των Βουλγάρων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στη Συμμαχία, αυτό το ποσοστό είναι και πάλι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Πιο ασφαλείς εντός ΝΑΤΟ, αλλά με ερωτηματικά

Το 56% των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η Βουλγαρία είναι πιο ασφαλής εντός του ΝΑΤΟ και αυτό τους τοποθετεί πριν από τους Βέλγους, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Σλοβένους και ακόμη και τους Αμερικανούς. Το 29% των Βουλγάρων φοβάται ότι η χώρα τους είναι λιγότερο ασφαλής ως μέρος της Συμμαχίας, και μόνο οι Ιταλοί είναι πιο ανήσυχοι.

Το 61% πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα  – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στις χώρες του ΝΑΤΟ μετά το 81% της Αλβανίας

Ένα σημαντικό 69% των ανθρώπων στη Βουλγαρία θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας τους – όσοι και οι κάτοικοι της Ιταλίας και περισσότεροι από ό,τι στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τις ΗΠΑ. Το 13% που πιστεύει το αντίθετο είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Υπέρ της αύξησης δαπανών για άμυνα

Λιγότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (42%) συμφωνούν με τη δήλωση ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να υπερασπιστεί άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης. Μόνο οι άνθρωποι στην Ισλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι πιο διστακτικοί ως προς αυτό. Το 22% που διαφωνεί είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Όσοι συμφωνούν με τη δήλωση ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ καθιστά λιγότερο πιθανό μία ξένη χώρα να επιτεθεί στη Βουλγαρία είναι το 55%, και οι Ισλανδοί, οι Μαυροβούνιοι και οι Σλοβένοι είναι πιο απαισιόδοξοι από αυτή την άποψη. Το 22% που διαφωνεί με αυτή τη δήλωση είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Το 61% που πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα κατατάσσει τη χώρα δεύτερη στη Συμμαχία, μετά το 81% της Αλβανίας. Μόλις το 27% των Βουλγάρων δήλωσαν ότι η χώρα τους πρέπει να διατηρήσει τις τρέχουσες αμυντικές δαπάνες και το 6% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να δαπανήσει λιγότερα για την άμυνα.

Στη Βουλγαρία, εκείνοι που ανησυχούν για την πιθανότητα πολέμου στις χώρες του ΝΑΤΟ είναι 72%, και όσοι δεν ανησυχούν για τέτοιο ενδεχόμενο είναι 17%.

Sports in

Μεγάλη κίνηση απο τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Η απόφαση για το «Καραϊσκάκης» και την Εθνική μπάσκετ

Μεγάλη πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μέσω εντολής άνοιξε το πάρκινγκ του «Γεώργιος» Καραϊσκάκης για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που πήγε στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024