«Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα ακολουθήσουμε τον πρόεδρό μας. Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε». Αυτά δήλωσε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες της την Τετάρτη.

Επισήμως, οι Δημοκρατικοί διαψεύδουν τις διαρροές ότι ο Μπάιντεν έχει αφήσει ανοιχτό το σενάριο να κάνει πίσω

Κάθε μέρα που περνά, ωστόσο, πληθαίνουν εκείνοι που θεωρούν ότι – παρά τα ονόματα που ακούγονται, ανάμεσά τους και της πρώην πρώτης κυρίας Μισέλ Ομπάμα – τελικώς η σκυτάλη της διεκδίκησης της προεδρίας στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα περάσει στα χέρια της. Και μάλιστα από τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έτσι δεν θα ταπεινωθεί, αλλά θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια εικόνα ελεγχόμενης διαδοχής και όχι άτακτης υποχώρησης.

«Μέχρι πριν από μερικές μέρες το τηλέφωνό μου είχε πάρει φωτιά με κάθε είδους σενάριο πλην εκείνου που αφορούσε την Καμάλα Χάρις.

Τώρα διάφοροι τύποι έχουν αρχίσει να λένε: Εφόσον πρόκειται να είναι αυτοί, ας το κάνουμε επιτέλους» είπε στους «Financial Times» αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος, περιγράφοντας την αλλαγή κλίματος που έχει συντελεστεί στις τάξεις του μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στην πρόσφατη τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ – ο ίδιος παραδέχθηκε χθες ότι «είχα μια κακή νύχτα, τα έκανα θάλασσα» – και τις πιέσεις που δέχεται για να εγκαταλείψει την κούρσα.

Ολα παραμένουν ρευστά

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως για την ώρα όλα παραμένουν ρευστά, κάτι που φάνηκε και κατά τις μάλλον αμήχανες εκδηλώσεις που έγιναν χθες για την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου.

Επισήμως, η ηγεσία του κόμματος συνεχίζει να στηρίζει Μπάιντεν και να απορρίπτει όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν, διαψεύδοντας παράλληλα τις διαρροές ότι ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό το σενάριο να κάνει πίσω εάν διαπιστώσει ότι δεν τα καταφέρνει το επόμενο διάστημα.

Για του λόγου το αληθές, οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες που συναντήθηκαν μαζί του το βράδυ της Τετάρτης – ανάμεσά τους και ορισμένοι που συγκαταλέγονται στα φαβορί για να τον διαδεχθούν, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ – έσπευσαν να ταχθούν δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητάς του.

«Οι κυβερνήτες προστατεύουν τα νώτα του. Είναι απολύτως κατάλληλος για τη θέση» είπε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της συνάντησης ο Τιμ Βαλτς από τη Μινεσότα.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως από τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι αυτό που κερδίζει τις πιο πολλές πιθανότητες, για την ώρα τουλάχιστον, φέρει το ονοματεπώνυμο της 59χρονης αντιπροέδρου, με καταγωγή από την Ινδία και την Τζαμάικα.

Παρά, άλλωστε, τη σχετικά χαμηλή δημοτικότητά της, καθώς το 49% δηλώνει πως έχει αρνητική γνώμη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πιθανότητές της να επικρατήσει του Τραμπ σε μια μονομαχία έχουν πλέον ξεπεράσει τις αντίστοιχες του νυν προέδρου – έστω κι αν ακόμη παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές και υπολείπονται του 20%. Ο δε τέως πρόεδρος εξαπέλυσε ήδη σφοδρή επίθεση εναντίον της, δείχνοντας ότι την υπολογίζει – «είναι τόσο κακή, είναι τόσο αξιοθρήνητη, είναι απελπιστικά κακή» είπε.

Η μεγάλη απόφαση

Φυσικά, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η Χάρις αποτελεί την καλύτερη επιλογή στην περίπτωση που ληφθεί η μεγάλη απόφαση. Αρκετοί από τους χρηματοδότες των Δημοκρατικών, για παράδειγμα, θεωρούν ότι θα πάνε χαμένα τα λεφτά τους και απειλούν να κλείσουν τη στρόφιγγα, θεωρώντας τη χαμένη από χέρι.

Σε αυτό το φόντο, λοιπόν, δεν λείπουν οι πιο τολμηρές προτάσεις. Οπως προαναφέρθηκε δε, ανάμεσά τους μοιάζει να ξεχωρίζει εκείνη της Μισέλ Ομπάμα, για την οποία οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι θα κάνει «περίπατο» απέναντι στον Τραμπ.

Η ίδια, φυσικά, έχει διαψεύσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το τελευταίο διάστημα παραμένει σιωπηρή. Μήπως το σκέφτεται;

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»