Με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης χθες Παρασκευή (05/07), ο Φρέντι Μπελέρης καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές στις 4 Αυγούστου.

Για τις εξελίξεις αυτές τοποθετήθηκε δημόσια ο γιος του νυν Ευρωβουλευτή, Πέτρος Μπελέρης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην καθαίρεσή του πατέρα του από δήμαρχο της περιοχής με συνοπτικές διαδικασίες και στις πρόωρες εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας που προκήρυξε ο Έντι Ράμα, κάνοντας υπαινιγμό για στρατηγικές κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού.

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη όμως απαντά στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, για τις μεθοδεύσεις που κάνει εις βάρος του πατέρα του και εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, θυμίζοντάς του ότι έχει πλέον απέναντί του το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως δήλωσε ο Πέτρος Μπελέρης μιλώντας στο ΕΡΤΝews:

«Χθες του δίνουνε διοικητική άδεια ώστε να παρευρεθεί στην τελετή καθαίρεσής του, ενώ αντίστοιχα δεν του είχαν δώσει διοικητική άδεια για να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσία του. Δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε.

Και συνέχισε: «Αμέσως μετά σε χρόνο dt προκηρύσσουν νέες πρόωρες εκλογές στη Χειμάρρα για τις 4 Αυγούστου, την ώρα που όλοι κάνουν διακοπές, την ώρα που στη Χειμάρρα λόγω της τουριστικής περιόδου, όλοι ασχολούνται με τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους και προσπαθούν να βγάλουν τα έσοδα όλου του χρόνου, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι ένα καλό timing, να γίνουν εκλογές».

Όπως επισημαίνει: «Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής παίρνει την απόφαση, στην απόφαση γίνεται ξεκάθαρα λόγος, ότι μπορούμε να προσφύγουμε εντός 30 ημερών, αντ’ αυτού όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές. Σαν να μην τον νοιάζει το αποτέλεσμα της έφεσης, όποιο και αν είναι αυτό. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 2-3 η ώρα το μεσημέρι, λες και περίμενε τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και δεν είχε κάτι άλλο η ατζέντα του, προκηρύσσει αμέσως πρόωρες εκλογές, χωρίς να το σκεφτεί».

«Έχει τεθεί σε όλους τους τόνους προς την αλβανική πλευρά η σημασία και το σημαντικό του να παρευρεθεί ο ίδιος και να συμμετέχει στις πολύ κρίσιμες διεργασίες που θα διεξαχθούν στις 16 – 19 Ιουλίου και από το Σεπτέμβριο που και εκεί θα γίνουν κρίσιμες διεργασίες. Έχει επικοινωνηθεί σε όλους τους τόνους, ελπίζω ότι θα παρευρεθεί, πλέον είναι ένας Ευρωβουλευτής, και το Ευρωκοινοβούλιο έχει απέναντι ο κ. Ράμα σε αυτές τις μεθοδεύσεις που θέλει να κάνει» ολοκληρώνει.

Θυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης είχε εκλεγεί στις 14 Μαΐου του 2023 επικεφαλής του δήμου Χειμάρρας, αλλά δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη με την κατηγορία της αγοράς ψήφων. Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο κόσμος τον ψήφισε ξανά -αυτή τη φορά ως Ευρωβουλευτή- μέσα από τις φυλακές.

Έντονη η αντίδραση της Αθήνας

Η υπόθεση Μπελέρη εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, με την τελευταία αυτή κίνηση να προκαλεί την αντίδραση της Αθήνας και με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για ερωτήματα για το κράτος δικαίου στην Αλβανία.

Η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών

Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.