Γαλλικές εκλογές: Πρώτη η Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το β' γύρο των γαλλικών εκλογών δείχνουν την Εθνική Συσπείρωση στην πρώτη θέση, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Αβεβαιότητα για το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι πολίτες της Ευρώπης τις εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί αν η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, και η 7η στον κόσμο, θα έχει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ακροδεξιά κυβέρνηση.
Στον πρώτο εκλογικό γύρο, της περασμένης Κυριακής 30 Ιουνίου, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National, RN) της Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα , με 33,2% διπλασιάζοντας τα ποσοστά της από τις εκλογές του 2022, και ελπίζοντας να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
‘Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πιθανότητα αυτή απομακρύνεται, ενώ η απόσυρση 218 υποψηφίων των άλλων κομμάτων αλλάζει τους συσχετισμούς.
Δημοσκόπηση Ιpsos: Πρώτη η Λεπέν, χωρίς αυτοδυναμία
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos Talan για τις εφημερίδες Le Monde, Radio France και France Télévisions, η ακροδεξιά και οι σύμμαχοί της φαίνεται να προηγούνται, αλλά να υπολείπονται της απόλυτης πλειοψηφίας. Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διήμερο 4-5 Ιουλίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 10.000 ατόμων, και προβλέπει εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή, από 66% και 70%, έναντι το 66,7% της συμμετοχής στον πρώτο γύρο.
Με βάση τη δημοσκόπηση της Ιpsos η Εθνική Συσπείρωση, μαζί με τους νέους συμμάχους της που προσχώρησαν από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, φαίνεται να καταλαμβάνει από 175 ως 205 έδρες. Διαμορφώνει έτσι τη μεγαλύτερη ομάδα στην νέα εθνοσυνέλευση, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Δεύτερο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, απώλειες για τον Μελανσόν
Το δεύτερο σε σειρά μπλοκ, η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front Populaire -NFP), θα μπορούσε να κερδίσει 145 έως 175 έδρες. Όπως επισημαίνει η Monde, ο αριθμός αυτός κινείται κοντά στη δύναμη των 150 εδρών που συγκέντρωσε ο προκάτοχος του ΝFP, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση, στις βουλευτικές του 2022. Στο πλαίσιο της συμμαχίας, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία θα μπορούσε να χάσει περίπου 10 έδρες σε σχέση με το 2022 (κατακτώντας 58 έως 68 έδρες), ενώ οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τα ποσοστά τους σε ένα ευνοϊκό σενάριο (51 έως 61 έδρες). Οι Πράσινοι θα μπορούσαν επίσης να σημειώσουν πρόοδο (29 έως 37 έδρες), σε αντίθεση με τους Κομμουνιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν 7 έως 9 έδρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοσκόπησης.
Καταβαραθρώνεται ο Μακρόν
Στην τρίτη θέση, ο συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που σχηματίζεται από το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem), την Αναγέννηση και τους Ορίζοντες θα μπορούσε να πέσει από τις 245 έδρες του προηγούμενου νομοθετικού σώματος στις 118 έως 148 έδρες. Το προεδρικό κόμμα, η Αναγέννηση, ειδικότερα, θα μπορούσε να πέσει από 169 βουλευτές σε λιγότερους από εκατό (78 έως 94) και, κυρίως, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, οι Ορίζοντες, θα μπορούσε να διατηρήσει επαρκή αριθμό για να διεκδικήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα (17 έως 23 έδρες) – απαιτούνται 15.
Ρευστό το τοπίο για τους ανεξάρτητους
Το τμήμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων που δεν ευθυγραμμίστηκε με την Εθνική Συσπείρωση, το οποίο υπολογίζεται μαζί με τους δεξιούς ανεξάρτητους, εμφανίζεται σταθερό στις προβλέψεις της Ipsos: Θα μπορούσε να κερδίσει 57 έως 67 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποσοστό κοντά στις 61 έδρες τους από το απερχόμενο νομοθετικό σώμα. Πέρα από αυτά τα μπλοκ, μια χούφτα ανεξάρτητων αριστερών και κεντρώων βουλευτών (14 έως 16 και 6 έως 8 αντίστοιχα) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία συμμαχιών στο νέο νομοθετικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση, η εκτιμώμενη διαμόρφωση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ποικιλία συμμαχιών και να προκύψει μια ποικιλία πιθανών συνασπισμών, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας.
Αβεβαιότητα για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων
Το πόσο αρραγές θα αποδειχθεί το «δημοκρατικό μετώπο» που συμφωνήθηκε από το αριστερό και το προεδρικό στρατόπεδο θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, σημειώνει η Monde. Θα ψηφίσουν υποψηφίους που απέχουν πολύ από την αρχική τους επιλογή στον πρώτο γύρο; Tο 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι οδηγίες που δόθηκαν από την αριστερά ήταν σαφείς, αλλά μόνο το 38% δήλωσε το ίδιο για τον προεδρικό συνασπισμό. Οι οδηγίες αυτές εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατά μέσο όρο, αντίστοιχα 54% για τις εντολές της αριστεράς και 56% για εκείνες του προεδρικού συνασπισμού. Προκάλεσαν, ωστόσο, σχεδόν ομόφωνη καταδίκη από τους ψηφοφόρους της Εθνικής Συσπείρωσης, σε ποσοστό 89%.
Τα αποτελέσματα την Κυριακή 7 Ιουλίου θα εξαρτηθούν από την κινητοποίηση των ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης, καθώς και από την κινητοποίηση των ψηφοφόρων της αριστεράς και του κέντρου, ανά εκλογική περιφέρεια. Από αυτή την άποψη, οι δημοσκοπήσεις δεν παύουν να είναι απλά ένα «στιγμιότυπο» των διαθέσεων του εκλογική σώματος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς να αποτελούν ασφαλή πρόβλεψη αποτελέσματος, σημειώνει η Monde.
Τι λένε οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις
Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού BFMTV και της La Tribune Dimanche. Η εν λόγω δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου, έδειξε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα βγει νικήτρια στις εκλογές με 200 έως 230 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Κάτω Βουλή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει 165 έως 190 έδρες, ενώ το κόμμα του Μακρόν 120 έως 140 έδρες.
Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive που διεξήχθη μεταξύ 2 και 3 Ιουλίου για τις εταιρείες Challenges, M6 και RTL, η Εθνική Συσπείρωση θα κερδίσει 190 έως 220 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία που επιδιώκει. Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα συγκεντρώσει 159 έως 183 έδρες. Το κόμμα του Μακρόν θα πρέπει να αρκεστεί στις 110-135 έδρες, ενώ το τμήμα των Ρεπουμπλικάνων που δεν συντάχθηκε με την Λεπέν αναμένεται να κερδίσει από 30 έως 50 έδρες, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση.
Τι λένε οι εκλογείς για το σχηματισμό κυβέρνησης
Σύμφωνα με προγενέστερη δημοσκόπηση της Ifop για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού LCI που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου, μόνο το 37% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της απόλυτης πλειοψηφίας της Εθνικής Συσπείρωσης.
«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Γάλλους που ψήφισαν υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης στον πρώτο γύρο (91%), αλλά πολύ λιγότερο για εκείνους που ψήφισαν δεξιά (34%), το κόμμα του Μακρόν (7%) ή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (6%). Το 47% των Γάλλων αντιτίθεται στην απόλυτη πλειοψηφία» αναφέρει το LCI.
Η ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού σε περίπτωση που η γαλλική ακροδεξιά δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων φαίνεται να συζητούν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας δηλώσει πως «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε την ακροδεξιά συμμαχώντας με τους μακρονιστές», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Πώς αντιδρούν όμως οι ψηφοφόροι του κόμματος της Μαρίν Λεπέν σε αυτή την ακόμα ασαφή ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας; Το franceinfo μίλησε με υποστηρικτές της Εθνικής Συσπείρωσης στην Εsson, ένα διαμέρισμα στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Île-de-France στη Βόρεια Γαλλία, όπου το ακροδεξιά κόμμα προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο σε πάνω από δέκα εκλογικές περιφέρειες.
Ανέφικτη θεωρούν την κυβέρνηση συνασπισμού οι υποστηρικτές της Λεπέν
Οι υποστηρικτές της Εθνικής Συσπείρωσης», δεν πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκεντρώνει προσωπικότητες από τη Δεξιά μέχρι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι εφικτή. Είτε πρόκειται για ακροδεξιούς ακτιβιστές είτε για απλούς υποστηρικτές του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, όλοι οι κάτοικοι που συνάντησαν οι δημοσιογράφοι του franceinfo τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Όχι, δεν εκνευρίζομαι, είναι όλα μέρος του πολιτικού παιχνιδιού», διαβεβαιώνει ένας από αυτούς. Ειδικά καθώς είναι πεπεισμένοι ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι απλώς αδύνατη. «Δεν έχουν καθόλου τις ίδιες ιδέες, είναι πολιτικά αντίθετοι. Είναι αφύσικο. Είναι σαν να λέμε ότι το κόκκινο και το μπλε είναι το ίδιο χρώμα. Είναι δύο χρώματα, οπότε δεν μπορείς να βάλεις το κόκκινο και το μπλε μαζί γιατί θα σου βγει μωβ…Αυτοί οι άνθρωποι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, μου είναι απλώς αδύνατο να το φανταστώ» λέει άλλος κάτοικος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις