Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός Μασούντ Πεζεσκιάν είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Ιράν: Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός Μασούντ Πεζεσκιάν είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Ο Πεζεσκιάν έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική και θ' αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τις μεγάλες δυνάμεις στη διαπραγμάτευση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής, χαμηλών τόνων Μασούντ Πεζεσκιάν (φωτογραφία, επάνω, από Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via Reuters) έχει επωμιστεί τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών που επιζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και μία πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική

Ο Πεζεσκιάν, που νίκησε τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών, πιθανόν να είναι ευπρόσδεκτος από τις παγκόσμιες δυνάμεις που ελπίζουν ότι ο ίδιος, ενδεχομένως, αναζητήσει την ειρηνική εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα.

Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να νικήσει προσελκύοντας ένα εκλογικό σώμα, ο πυρήνα του οποίου πιστεύεται ότι συγκροτείται από την αστική μεσαία τάξη και τους νέους ψηφοφόρους που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί εδώ και χρόνια από την εφαρμογή σκληρών μέτρων καταστολής κάθε δημόσιας απόκλισης από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.

Αποκλιμάκωση

Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και θα βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Mundo Deportivo: «Οι Ράπτορς θέλουν να κρατήσουν τον Βεζένκοφ»

Δημοσιογράφος της Mundo Deportivo αναφέρθηκε στην υπόθεση του Σάσα Βεζένκοφ επικαλούμενος πηγές από τους Τορόντο Ράπτορς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024