Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μασούντ Πεζεσκιάν: Οι πρώτες αναρτήσεις ως πρόεδρος του Ιράν - «Σας απλώνω το χέρι μου...»

Μασούντ Πεζεσκιάν: Οι πρώτες αναρτήσεις ως πρόεδρος του Ιράν – «Σας απλώνω το χέρι μου…»

Ο 69χρονος Μασούντ Πεζεσκιάν κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί, στον δεύτερο γύρο των ιρανικών εκλογών

«Αγαπητέ λαέ του Ιράν, οι εκλογές τελείωσαν και αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας μας. Ο δύσκολος δρόμος που ακολουθεί δεν θα είναι ομαλός παρά μόνο με τη συντροφικότητα, την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη σας».

Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα λόγια του Μασούντ Πεζεσκιάν που εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιράν, νικώντας τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών.

«Σας απλώνω το χέρι μου και ορκίζομαι στην τιμή μου ότι δεν θα σας αφήσω μόνους σε αυτό το μονοπάτι. Μην μας αφήνετε μόνους», καταλήγει στην πρώτη του ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X.

Επιφυλακτικοί

Ο Πεζεσκιάν, ένας 69χρονος καρδιοχειρουργός, δεσμεύτηκε να προωθήσει μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, να αμβλύνει τις εντάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις -που έχουν πλέον σταματήσει για την αναβίωση ενός πυρηνικού συμφώνου του 2015- και να βελτιώσει τις προοπτικές για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν σχεδόν 50%

Ωστόσο, πολλοί Ιρανοί είναι επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητά του να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, καθώς ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και όχι ο πρόεδρος, είναι η απόλυτη εξουσία στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν σχεδόν 50%, μετά την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου στις 28 Ιουνίου, όταν πάνω από το 60% των Ιρανών ψηφοφόρων απείχαν. Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή του ιδιωτικού ελικοπτέρου του, τον Μάιο.

«Φιλάω τα χέρια όλων εκείνων…»

Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να κερδίσει με μια εκλογική ομάδα -της οποίας ο πυρήνας πιστεύεται ότι είναι κυρίως η αστική μεσαία τάξη και οι νέοι- που είχε απογοητευτεί ευρέως από τα χρόνια των καταστολών ασφαλείας που κατέπνιξαν κάθε δημόσια διαφωνία με την ισλαμική ορθοδοξία.

«Φιλάω τα χέρια όλων εκείνων που ήταν παθιασμένοι και έξυπνοι, ακούραστοι και αποφασισμένοι, στο εκλογικό μου επιτελείο με ελάχιστες διευκολύνσεις και τηρώντας τις αρχές και τη δεοντολογία, και ξέρω ότι ο λαός είναι επίσης ευγνώμων για τις ανεπιφύλακτες προσπάθειές σας. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στους ένθερμους και ικανούς νέους που ήρθαν να εργαστούν με αγάπη και ειλικρίνεια…», αναφέρει ο ίδιος σε δεύτερη ανάρτησή του στο Χ.

Sports in

Άρης: Απαντάει μέσα στις επόμενες ώρες ο Φαμπιάνο

Μέχρι αύριο (7/7) θα υπάρχει οριστική εξέλιξη σε ότι αφορά την ανανέωση ή όχι της συνεργασίας του με τους κιτρινόμαυρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024