Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
New York Times: Εκτός ελέγχου μισθοφόροι στην Ουκρανία εκτελούν Ρώσους αιχμαλώτους – Ένας Έλληνας ανάμεσά τους

New York Times: Εκτός ελέγχου μισθοφόροι στην Ουκρανία εκτελούν Ρώσους αιχμαλώτους – Ένας Έλληνας ανάμεσά τους

Αμερικανικά ΜΜΕ ρίχνουν φως στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από ξένους μισθοφόρους στο ουκρανικό μέτωπο

Ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, απολάμβαναν την εκτέλεση Ρώσων κρατουμένων, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, αποκαλούμενοι «εθελοντές στρατιώτες», που ανήκουν στην πολυεθνική μισθοφορική μονάδα Chosen Company, εκτελούσαν Ρώσους στρατιώτες αφού παραδίδονταν.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση της Γενεύης ορίζει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει ανά πάσα στιγμή να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης.

Φαίνεται όμως ότι στο ουκρανικό μέτωπο εχει παραβιαστεί αναρίθμητες φορές το Δίκαιο του πολέμου.

Ειδικότερα, ένα περιστατικό που συνέβη τον Αύγουστο του 2023 περιέγραψε, έντρομος, ο ίδιος ο γιατρός της μονάδας, ο Γερμανός Caspar Grosse.

Ο Grosse εξήγησε ότι ένας τραυματίας και άοπλος Ρώσος στρατιώτης που ζητούσε ιατρική βοήθεια πυροβολήθηκε εν ψυχρώ. Πρώτα ένας μισθοφόρος πυροβόλησε τον Ρώσο στον κορμό, και στη συνέχεια, καθώς εκείνος εξακολουθούσε να αναπνέει, ένας άλλος στρατιώτης «απλώς τον πυροβόλησε στο κεφάλι», θυμάται ο Grosse.

Ένας Έλληνας στρατιώτης γνωστός ως Δίας βρισκόταν στο επίκεντρο και των τριών επεισοδίων

Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, βίντεο και μηνύματα που αντάλλαξαν μέλη της μονάδας, τέτοιες «αδικαιολόγητες δολοφονίες» συνεχίστηκαν. Μισθοφόροι της ομάδας φέρεται να μιλούσαν ελεύθερα για τις δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου σε ομαδικές συνομιλίες.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας μισθοφόρος της μονάδας «έριξε μια χειροβομβίδα σε έναν Ρώσο στρατιώτη που είχε σηκώσει τα χέρια του, να παραδοθεί σκοτώνοντάς τον», ανέφερε το αμερικανικό δημοσίευμα.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας στρατιώτης που διοικούσε τον Οκτώβριο του 2023 είπε στους μισθοφόρους ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος την ευθύνη εάν «αποκαλυφθεί οτιδήποτε» σχετικά με τις δολοφονίες.

Έλληνας μισθοφόρος

Στο επίκεντρο και των τριών αυτών περιστατικών βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες ένας Έλληνας μισθοφόρος με το ψευδώνυμο «Δίας». Πυροβόλησε έναν τραυματισμένο Ρώσο σε όρυγμα, πέταξε χειροβομβίδα σε έναν αιχμάλωτο και καυχήθηκε «χίλιες φορές» ότι σκότωσε τον παραδοθέντα Ρώσο, ισχυρίστηκε ο Grosse.

Ο ίδιος ο Έλληνας μισθοφόρους αρνήθηκε να απαντήσει στις οχλήσεις της αμερικανικής εφημερίδας

Ο  de facto διοικητής της Chosen Company και πρώην στέλεχος της Εθνοφρουράς του Στρατού των ΗΠΑ, Ράιαν Ο΄Ράιλι είπε ότι ο Δίας δεν ήθελε να μιλήσει.

Μισθοφόροι της μονάδας Chosen Company (Πηγή: Τhe Chosen Company)

Ο Μπέντζαμιν Ριντ, πρώην Αμερικανός μέλος της μονάδας, ισχυρίστηκε ότι «άκουσε, σε τόσο μεγάλο βαθμό, αναρίθμητες συνομιλίες, για τις εκτελέσεις αιχμαλώτων σε διάφορες επιχειρήσεις».

Επιπλέον, οι στρατολόγοι της μονάδας είπαν ότι «είναι εντάξει να σκοτώνεις αιχμαλώτους αν δεν παραδίδονταν σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα της Σύμβασης της Γενεύης». Ο Ριντ δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, αποκαλώντας τους πρώην συντρόφους του «σκοτώνουν τρελούς καουμπόηδες, τίποτα περισσότερο».

Τα όσα ανέφερε ο Grosse επιβεβαιώνονται και από άλλα μέλη της μονάδας.

Ο Ράιαν Ο’ Λίρι, ο Αμερικανός που ισχυρίζεται ότι είναι ο de facto διοικητής της εταιρείας Chosen, αρνήθηκε στην εφημερίδα ότι οι μαχητές του είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, μετά από επικοινωνία με την αμερικανική εφημερίδα, ο Ο’ Λίρι φέρεται να υποσχέθηκε σε μια ομαδική συνομιλία να «ρίξει ένα φαρδύ δίχτυ» για να «παγιδέψει το κουνέλι» που τα μαρτυρούσε σε δημοσιογράφους.

Οποιοδήποτε βίντεο που δείχνει τη δολοφονία ενός στρατιώτη που παραδόθηκε θα έπρεπε να έχει προκαλέσει έρευνα στις ΗΠΑ, υπογράμμισε το δημοσίευμα.

Σχεδόν 12.000 μισθοφόροι του Κιέβου

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, η μονάδα αποτελείται από μια ετερόκλητη ομάδα «λιποτακτών, ατόμων που αναζητούν περιπέτεια και ηλικιωμένων».

Πρώην 312η Εθελοντική Εταιρεία, φέρεται να αναδιοργανώθηκε το 2023, αλλάζοντας το όνομά της και συγχωνεύτηκε στην 59η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2022, «συνολικά 11.675 ξένοι μισθοφόροι από 84 χώρες έφτασαν επίσημα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στο πλευρό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Σήμερα, περίπου 3.100 μισθοφόροι συνεχίζουν να πολεμούν για το καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Sports in

Μεγάλη κίνηση απο τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Η απόφαση για το «Καραϊσκάκης» και την Εθνική μπάσκετ

Μεγάλη πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μέσω εντολής άνοιξε το πάρκινγκ του «Γεώργιος» Καραϊσκάκης για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που πήγε στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024