Μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος, ο αγώνας για το ποιος θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος μετά την ήττα του Ρίσι Σούνακ έχει ξεκινήσει και επίσημα. Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ήττα των Συντηρητικών από τους Εργατικούς στις γενικές εκλογές.

Με το κόμμα να οδηγείται πλέον στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2010, ο αγώνας δρόμου για την εξεύρεση του επόμενου ηγέτη του έχει ξεκινήσει.

Οι Κέμι Μπάντενοχ, Σουέλα Μπρέιβερμαν και ο Ρόμπερτ Τζένρικ είναι οι πιο πιθανοί αντικαταστάτες του, χωρίς όμως να είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, όπως ο Τζέιμς Κλέβερλι.

Η Κέμι Μπάντενοχ κατά τη διάρκεια υποδοχής του αυτοκρατορικού ζεύγους της Ιαπωνίας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Τι ξέρουμε για τους 4 που μπορεί να περάσουν στον επόμενο γύρο

Η Κέμι Μπάντενοχ, πρώην υπουργός Επιχειρήσεων, θεωρείται από τα αγαπημένα παιδιά της δεξιάς και έχει εντυπωσιάσει ορισμένους στο κόμμα με τη σοβαρή προσέγγισή της. Η Μπάντενοχ διατήρησε την έδρα της στο Essex North West στις εκλογές. Έχει την εμπειρία καθώς κατέβηκε στην πρώτη αναμέτρηση για την ηγεσία των Τόρις το 2022 μετά την παραίτηση του κ. Τζόνσον. Κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ οκτώ υποψηφίων στην πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών, πριν τελικά αποκλειστεί στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Σουέλα Μπράβερμαν έχει καλλιεργήσει τη φήμη της στη δεξιά και την άκρα δεξιά ως κάποια που δεν φοβάται να εκφράσει αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με τη μετανάστευση και τον νόμο και την τάξη.

Την έφερε ο Ρϊσι Σούνακ για να εξυπηρετήσει τη δεξιά πλευρά του κόμματος ως υπουργός Εσωτερικών, όπου διέθετε υποστήριξη. Όμως ήταν πηγή «χτυπημάτων» από τους Εργατικούς για τις ακραίες θέσεις της. Η απόλυσή της τον Νοέμβριο του 2023 -μετά από σχόλια ότι η έλλειψη στέγης είναι «επιλογή τρόπου ζωής». Διατήρησε την έδρα της στο Fareham and Waterlooville.

Ο Τζένρικ (αριστερά) παραιτήθηκε όταν αρνήθηκε να προχωρήσει το νομοσχέδιο για απελάσεις στην Ρουάντα.

Οι Τζένρικ και Κλέβερλι είναι λίγο λιγότερο δημοφιλείς

Ο κ. Τζένρικ έχει υπάρξει σε διάφορους υπουργικούς ρόλους. Ήταν αρχικά πιστός στον Σουνάκ και διορίστηκε υπουργός Μετανάστευσης, εν μέρει για να κρατήσει υπό έλεγχο την πιο δεξιά κα Μπράβερμαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ωστόσο, ο κ. Τζένρικ έγινε αργότερα πρωτοσέλιδο όταν παραιτήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο του Σούνακ για τη Ρουάντα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει στη θέση του όταν είχε τόσο «έντονες διαφωνίες με την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για τη μετανάστευση». Διατήρησε την έδρα του στο Newark των East Midlands.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών -και επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών- Τζέιμς Κλέβερλι, συζητείται στους κύκλους των Τόρις ως υποψήφιος που θα μπορούσε να ενώσει το κόμμα. Στις εκλογές κράτησε την έδρα του στο Braintree του Essex. Ο κ. Κλέβερλι είναι ένας από τους πιο έμπειρους πρώην υπουργούς του κόμματος. Βασικό μέρος της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών ήταν το σχέδιο για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα και το οποίο ως πρώτη πράξη κατήργησε ο Κέιρ Στάρμερ.