Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, εξοστράκισε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης με βάση το οποίο οι μετανάστες που έφταναν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απελαύνονταν στη Ρουάντα.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του Εργατικού Κόμματος που χαρακτήρισαν το σχέδιο αυτό «ουσιαστικά νεκρό».

Ο Στάρμερ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Συντηρητικού κόμματος να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Καθώς όμως το μεταναστευτικό ήταν από τα βασικά ζητήματα αυτών των εκλογών, εκτιμάται ότι θα βρεθεί και ο ίδιος υπό πίεση, ώστε να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν από τη Γαλλία, διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια.

Τι αφορούσε το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα

Το πρόγραμμα για τη Ρουάντα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Μπόρις Τζόνσον και συνεχίστηκε από τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σούνακ. Καθυστέρησε λόγω μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων, χωρίς καμία πτήση να έχει απογειωθεί, αλλά έγινε πεδίο μάχης στην προεκλογική εκστρατεία.

Ένας εσωτερικός συνεργάτης των Εργατικών επιβεβαίωσε στην Telegraph ότι είναι πλέον «νεκρό», λέγοντας: «Αν ο Ρίσι Σουνάκ πίστευε ότι η Ρουάντα θα λειτουργούσε, δεν θα είχε προκηρύξει εκλογές. Ήταν μια απάτη. Προκηρύσσοντας εκλογές, ο Σούνακ αναγνώριζε αυτό το γεγονός».

Η Βρετανία μπορεί να τερματίσει το καθεστώς της Ρουάντα καταγγέλλοντας τη συμφωνία μέσω ρήτρας διακοπής. Βάσει της ρήτρας, η Βρετανία δεν θα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω πληρωμές από την ημερομηνία ενεργοποίησής της.