Κυριακή 07 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ολλανδία: Η «παραμυθένια» πόλη που μοιάζει βγαλμένη από τον κόσμο των Lego (φωτογραφίες)

Ολλανδία: Η «παραμυθένια» πόλη που μοιάζει βγαλμένη από τον κόσμο των Lego (φωτογραφίες)

Μοιάζει σαν ένας πολύχρωμος, ονειρικός κόσμος, αλλά η πόλη αυτή ειναι πέρα για πέρα αληθινή - Πού βρίσκεται και πώς μπορείτε να την επισκεφθείτε

Αποτελείται από πολύχρωμα ξύλινα σπίτια, έχει ανεμόμυλους και είναι η γενέτειρα του κατασκευαστή σοκολάτας Verkade. Ο ιδανικός συνδυασμός για την περιγραφή μία πόλης… φανταστικής, καθώς διηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά ή σαν εκείνες που δείχνουν στα κινούμενα σχέδια. Αλλά εμείς αναφερόμαστε σε μία πόλη που είναι πέρα για πέρα αληθινή και βρίσκεται στην Ολλανδία.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή πόλη Ζάανταμ (Zaandam) και βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά από το Άμστερνταμ. Οι παραθεριστές την χαρακτηρίζουν ως το πραγματικό χωριό των Lego, καθώς μοιάζει να είναι χτισμένη από διαφορετικά, πολύχρωμα τουβλάκια (σημ.: γιγαντιαίων διαστάσεων), τοποθετημένα ακανόνιστα το ένα πάνω στο άλλο.

Περιτριγυρισμένη από τον ποταμό Zaan, η ολλανδική πόλη είναι γνωστή για τη βιομηχανική της ιστορία, τους ανεμόμυλους και τα κτίρια που μοιάζουν με Lego.

Το Zaandam ιδρύθηκε το 1811 και ήταν γνωστό για το κέντρο με τους μύλους του, με ανεμόμυλους που τροφοδοτούσαν πριόνια που παρήγαγαν ξύλο και χαρτί.

Λέγεται επίσης ότι το πρώτο McDonald’s της Ευρώπης υπήρξε εκεί, ότι η πόλη είναι επίσης η γενέτειρα του κατασκευαστή σοκολάτας Verkade, ενώ φημίζεται και για τα πολύχρωμα κτίρια της.

Τα κτίρια που ονομάζονται σπίτια Zaan, είναι βαμμένα σε τέσσερις διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου και προσελκύουν χιλιάδες παραθεριστές τα τελευταία χρόνια.

Τα πολύχρωμα ολλανδικά σπίτια διαθέτουν ξύλινη πρόσοψη και λευκά πλαίσια παραθύρων. Μοιάζουν σαν να έχουν στοιβαχτεί το ένα πάνω στο άλλο, δίνοντάς τους μια εμφάνιση σαν Lego.

Ο ταξιδιωτικός blogger Peaked λέει αναφερόμενος σε αυτή την ολλανδική πόλη: «Αφού έφυγα από το σταθμό Zaandam, σοκαρίστηκα κάπως όταν είδα τον έξω κόσμο. Ένιωσα σαν να κατέληξα σε έναν πολύχρωμο ονειρικό κόσμο. Λοιπόν, μπορείτε να συγκρίνετε αυτή την πόλη με τη Legoland ή τον κόσμο των παιχνιδιών, με τη μόνη διαφορά ότι δεν ήταν ένας φανταστικός κόσμος, ήταν ένας πραγματικός κόσμος όπου οι άνθρωποι ζουν κανονικά».

Ένα από τα πιο γνωστά «σπίτια Lego» της πόλης είναι το Inntel Hotel, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Ο ταξιδιωτικός blogger My Next Pin έγραψε για αυτό: «Το Inntel Hotels είναι το πιο διάσημο κτίριο στο Zaandam. Ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός είναι εντυπωσιακός και μοιάζει με κτίριο από τουβλάκια Lego (μια στοίβα από σχεδόν 70 μεμονωμένα σπίτια Zaan σε τέσσερα χρώματα του παραδοσιακού πράσινου Zaan)».

Το Stadshart Zaandam είναι μία συνοικία της… Legoland που είναι φτιαγμένη από σπίτια Zaan. Η περιοχή διαθέτει πολλά καταστήματα, τα οποία είναι συχνά στοιβαγμένα στα παραδοσιακά ξύλινα κτίρια.

Άλλα αξιοθέατα στο Zaandam περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στο Zaanse Schans – μια κατοικημένη περιοχή με παραδοσιακούς ολλανδικούς ανεμόμυλους.

Στη μικρή επαρχιακή πόλη, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να εξερευνήσουν μουσεία καθώς και μπαρ, καταστήματα και εστιατόρια.

Παρόλο που το Ζάανταμ δεν φιλοξενεί πια το πρώτο McDonald’s της Ευρώπης, υπάρχουν πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως η φάρμα τυριού Catharina Hoeve και το Μουσείο Zaans.

Το Zaandam απέχει 6 λεπτά με το τρένο από το Άμστερνταμ και αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό που σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Sports in

Επίσημο: Στους Ντάλας Μάβερικς ο Κλέι Τόμπσον (pic)

Παίκτης των Ντάλας Μάβερικς είναι με κάθε επισημότητα ο Κλέι Τόμπσον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Ιουλίου 2024