Κυριακή 07 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Kαταστατικό συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Kαταστατικό συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου

«Θα ήθελα να παρακολουθώ αντί να σβήνω φωτιές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία τα είχε όλα

Καυτό φθινόπωρο αναμένεται για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου ο προσυνεδριακός πυρετός, όπως πληροφορείται το in, θα αρχίσει από αρχές Σεπτέμβρη, με κορύφωση τη ΔΕΘ, για να ακολουθήσει το Συνέδριο τον Οκτώβριο.

Το καταστατικό συνέδριο πρόκειται να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα 4 Οκτωβρίου με 6 Οκτωβρίου, ενώ θα προηγηθούν διαβουλεύσεις έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος, ορίστηκε η οικονομική επιτροπή. Ορίστηκε ο νέος οικονομικός διευθυντής του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης.

Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά του κόμματος είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα τα στοιχεία που έχει αναφέρει δημοσίως ο κ. Κασσελακης, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε από τα 8 εκατ. στα 4 εκατ. ευρώ. Από τα 4 εκατ. τον χρόνο, 3,5 εκατ. ευρώ πάνε προς την ΑΥΓΗ και το Κόκκινο. Υπάρχει μόνο μισό εκατ. ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα κόμμα με μισθοδοσία 1,5 εκατ. τον χρόνο. Υπάρχουν και ανοίγματα προς προμηθευτές από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και από την εσωκομματική διαδικασία. Έχει δηλώσει ότι είναι μία κατάσταση που είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Όπως δημοσίευσε χθες το in χαρακτηριστικό είναι το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου, που σημειώθηκε έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίασε χθες  η Κεντρική Επιτροπή. Είναι η χρονική στιγμή εκείνη, όπου ο κ. Γεωργόπουλος μεταφέρει στους δημοσιογράφους αυτά που είπε νωρίτερα, στην ομιλία του για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη και αναφερόμενος δύο φορές στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα σας ταράξω»

Ετοιμαστείτε, είπε στην δευτερολογία του στην κεντρική επιτροπή χθες, τα όργανα να συνεδριάζουμε συνεχώς ακόμα κι τον Αύγουστο αν χρειαστεί. «Αλλά θα είμαι ξεκάθαρος σε κάτι: μέσα στα όργανα όντως μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Αν όμως, την επόμενη μέρα είστε σε μια δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων, χωρίς να τηρούμε το καταστατικό που διαχωρίζει προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε θα πρέπει πάρουμε θέση».

Στην κορύφωση των διεργασιών, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, πήρε το λόγο και στο παραπέντε της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης έκανε παρέμβαση.

Εμφανίστηκε ενωτικός αλλά προανήγγειλε και κυρώσεις για όσους δεν ακολουθούν τις γραμμές των οργάνων. Είπε πως δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα.

Διόλου τυχαία η τοποθέτηση καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί μαζικά πυρά. Έχει ακούσει σκληρή κριτική ως προς την αδράνεια των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων, με αποκορύφωμα την απόφαση για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής».

Απάντηση Κασσελάκη

Ετοιμαστείτε, είπε στην δευτερολογία του στην κεντρική επιτροπή, τα όργανα να συνεδριάζουμε συνεχώς ακόμα κι τον Αύγουστο αν χρειαστεί.

«Αλλά θα είμαι ξεκάθαρος σε κάτι: μέσα στα όργανα όντως μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Αν όμως, την επόμενη μέρα είστε σε μια δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων, χωρίς να τηρούμε το καταστατικό που διαχωρίζει προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε θα πρέπει πάρουμε θέση».

Η ψηφοφορία

Στη συνεδρίαση το κλίμα ήταν εκρηκτικό και οι προτάσεις των στελεχών που κατέβασαν εν τελεί σε τροπολογίες ως προς τα δημοψηφίσματα μπήκαν σε ψηφοφορία.

Τελικά δεν πέρασαν. Οι πληροφορίες λένε ότι αμέσως μετά τη δευτερολογία του προέδρου Στέφανου Κασσελακη έγιναν ψηφοφορίες που αφορούσαν: η μία για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και για τις δύο τροπολογίες για δημοψηφίσματα. Τελικά υπέρισχυσε η πλευρά Κασσελάκη.

Οι πληροφορίες λένε ότι έγιναν ψηφοφορίες που αφορούσαν: η  μία για την απόφαση της κεντρικής επιτροπής και για τις δύο τροπολογίες για δημοψηφίσματα. Τελικά  υπέρισχυσε  η πλευρά Κασσελάκη. Η εσωκομματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι συσχετισμοί ήταν 60%-40% και σχολιάζουν οτι λένε εκείνοι όχι στη βάση και στα μέλη.

Νωρίτερα χθες, στελέχη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, υπογράμμισαν ότι «η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει. Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα».

Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα για να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, είπε κ. Όλγα Γεροβασίλη στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση, υπογράμμισε ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης αναρωτήθηκε με νόημα να συμφωνήσουμε ότι οποίος λέει την γνώμη του δεν λειτουργεί ως υπονομευτής;

Κάλεσμα απηύθυνε ο Νίκος Παππάς στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων», ανέφερε και τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος που προτείνει μία σειρά κορυφαίων στελεχών για τις συνεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δευτερολογία Κασσελακη

«Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε μία παραγωγική συζήτηση και μία καλοπροαίρετη κριτική προς το πρόσωπό μου που όχι μόνο την δέχομαι αλλά και την προσκαλώ», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και, απαντώντας στα όσα ανέφεραν στελέχη, ξεκαθάρισε ότι «ρευστοποίηση του κόμματος, των οργάνων, δεν πρόκειται να υπάρξει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι «από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε για όργανα που θα συνεδριάζουν όλη την ώρα, και Αύγουστο αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε και προειδοποιήσεις προς τους βουλευτές.

«Αλλά, και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, το μόνο έντιμο πράγμα να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, αν όμως την επόμενη μέρα είστε σε μία δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις των οργάνων, χωρίς να τηρούμε το καταστατικό, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο πρόεδρός τους να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή, είναι κοινή λογική. Είναι η τίμια συμφωνία που κάνουμε ο ένας προς τον άλλον, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Από εμένα έχετε αυτή τη δέσμευση», όπως είπε.

«Είμαι διαθέσιμος, επιθυμώ να συζητήσω με όλους τους 300 από εσάς μέσα στον Ιούλιο και θα το κάνω, αλλά σεβόμαστε το κόμμα μας έμπρακτα από εδώ και πέρα όλοι μας. Ένα από τα βήματα που συνάδουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι να μην τροφοδοτούμε την προπαγάνδα που ήδη έχει εκτοξευτεί ότι προτείνω ρευστοποίηση των οργάνων», σημείωσε, απαντώντας στην κριτική Σπίρτζη.

Και προσέθεσε: «Το ακριβώς αντίθετο, προτείνω μία ανοιχτή διαδικασία που θα καταλήξει στο καταστατικό μας συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, διαδικασία που θα μπορέσει να αποφασίσει για αποδοτικά όργανα. Είναι ιδέες όπως είπε που δεν είναι προτάσεις από εμένα καλά δουλεμένες, είναι ιδέες, το είπα ξεκάθαρα. Και μάλιστα είπα ότι μπορώ να αλλάξω την άποψή μου. Λογοκρισία στην Αριστερά δεν υπάρχει. Ας πάρουμε όλες τις ιδέες και ας πορευτούμε. Ρευστοποίηση του κόμματος, ρευστοποίηση των οργάνων, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα υπάρξει κοινή λογική και αποδοτικότητα και νομίζω ότι αυτό το θέλουμε όλες και όλοι μας»

«Θα ήθελα να παρακολουθώ αντί να σβήνω φωτιές»

«Θα ήθελα να είχαμε στο μέλλον Κεντρικές Επιτροπές που θα συνεδριάζουν όχι μόνο τακτικά αλλά να παρακολουθώ όλες τις ομιλίες και να καταγράφονται ιδέες, αντί να νιώθω ότι πρέπει να σβήνω φωτιές έξω από την αίθουσα», είπε με νόημα ο Στεφανος Κασσελάκης, εννοώντας το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, «οι καλές ιδέες υπάρχουν και κάθε φορά που έχω παρακολουθήσει περιεχόμενο όπως σήμερα από συντρόφισσες και συντρόφους, που δεν έχω μπορέσει να αφιερώσω πολύ χρόνο στις ιδέες, να τους ακούσω, βλέπω άλλη μία καλή ιδέα. Πάντα υπάρχει κάποια καλή ιδέα εδώ μέσα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «πολλά έχουν γίνει, έχουμε περάσει πολλά και βρισκόμαστε εδώ ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η δεύτερη δύναμη της χώρας, η ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου και, μάλιστα, με ιδέες που είναι ξεκάθαρα προοδευτικές και αριστερές, χωρίς να πρέπει το κόμμα να μοιράζεται στη μέση ιδεολογικά. Και αυτό πιστεύω είναι μία τεράστια επιτυχία».

Sports in

Ο αμίαντος «δηλητηριάζει» ακόμη την Ελλάδα

Παρότι έχουν περάσει 25 χρόνια από την απαγόρευση της ΕΕ, χιλιάδες τόνοι του επικίνδυνου υλικού εξακολουθούν να εντοπίζονται σε κτίρια και παράνομες χωματερές

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Ιουλίου 2024