Η πολυφωνία της Ισπανίας, το πλάνο της Ολλανδίας και η… απραξία Γάλλων και Άγγλων
Ισπανία-Γαλλία και Ολλανδία-Αγγλία κοντράρονται στους «4» του Euro 2024 και η κάθε μία προσπαθεί να απειλήσει με τον δικό της τρόπο, ή και όχι…
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η τελική τετράδα του Euro 2024 είναι πλέον επίσημη. Ισπανία-Γαλλία και Ολλανδία-Αγγλία είναι οι δύο ημιτελικοί του τουρνουά, με τις τέσσερις ομάδες αποφασισμένες να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.
Η κάθε ομάδα έχει τα δικά της μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα και το δικό της επιθετικό πλάνο που την έφερε ένα βήμα πριν από τον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουλίου. To10.gr τα καταγράφει…
Ισπανία, η πιο απειλητική
Ο Ντε λα Φουέντε, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με νίατα και εμπειρία μάζι και στο χορτάρι μία ομάδα που έχει πολυφωνία στην επιθετική της ανάπτυξη. Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίζ και Πέδρι (μέχρι να τραυματιστεί, πλέον Όλμο) από τον άξονα, Γουίλιαμς και Γιαμάλ από τις πτέρυγες, είναι οι δύο όψεις του πλάνου αναφορικά με το επιθετικό τρίτο του γηπέδου για τη «ρόχα».
Αποτέλεσμα; Η Ισπανία να είναι πρώτη και με διαφορά η πιο παραγωγική από τους 4 των ημιτελικών με 10 γκολ και xGoals, εξαιρουμένων αυτογκόλ και πέναλτι, 10,3. Συμπερασματικά, οι παίκτες του Ισπανού τεχνικού είναι αποτελεσματικοί με βάση τους αριθμούς και ταυτόχρονα έχουν την απαραίτητη… πολυφωνία στην επίθεσή τους.
Ξεκάθαρο πλάνο από τον Κούμαν
Από την άλλη οι Ολλανδοί είναι πιο ξεκάθαροι στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Με ένα κλασικό 4-3-3 κύριο μέλημά τους είναι η υπομονετική ανάπτυξη και από τις δύο πτέρυγες και το αποτέλεσμα να είναι κάποια εκτέλεση κεντρικά και μέσα στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων τους όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα της Opta, που δείχνει το σημείο όλων των τελικών μέχρι τώρα των «Οράνιε».
Όπως και οι Ισπανοί, έτσι και οι παίκτες του Κούμαν είναι αποτελεσματικοί με 8 γκολ για 8,1 xGoals, χωρίς να μετράμε πέναλτι και αυτογκόλ.
Αγγλία με αρχή, μέση και… αναζήτηση για το τέλος
Οι Άγγλοι σε αυτό το τουρνουά είναι εμφανές πως δεν έχουν ξεκάθαρο πλάνο όταν φτάνουν με την μπάλα στο επιθετικό τρίτο τους. Ο Σάουθγκεϊτ επιλέγει να «σβήνει» τα παιχνίδια, διατηρώντας χαμηλό τέμπο και χωρίς πολλές τελικές.
Μόλις 58 έχουν κάνει μέχρι τώρα στο τουρνουά οι Άγγλοι, σχεδόν τις μισές από τους Ισπανούς (100), με 5 γκολ για 4,8 xGoals, πάντα χωρίς να μετράμε αυτογκόλ και πέναλτι.
Σάκα, Κέιν και Φόντεν δεν έχουν… λάμψει με συνέπεια στη διοργάνωση, με μόνο τον Μπέλιγχαμ να «κουβαλάει» επιθετικά τα «Τρία Λιοντάρια».
Το παράδοξο με την Γαλλία
Η Γαλλία, μία εκ των τεσσάρων διεκδικητών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δεν έχει πετύχει ακόμη γκολ σε κατάσταση open play. Έχει 1 γκολ από πέναλτι και 2 από αυτογκόλ των αντιπάλων της.
Παρόλα αυτά μία ομάδα με πολλούς και ταλαντούχους επιθετικούς παίκτες όπως ο Εμπαπέ, ο Γκριεζμάν και άλλοι, δεν έχει καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ θα «έπρεπε» να το έχει κάνει 7,3 φορές. Τόσα είναι τα xGoals των «τρικολόρ», εξαιρώντας πέναλτι και αυτογκόλ.
Όλα αυτά, την ώρα που το πλάνο του Ντεσάμπ είναι αντίδρασης και όχι δράσης. Ο Γάλλος τεχνικός επιλέγει να κρατά σε χαμηλά μέτρα την ομάδα του και να περιμένει την ιδανική στιγμή, ώστε να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση εκμεταλευόμενοι την ταχύτητα των Ντεμπελέ, Κόλο Μουανί (ή Τουράμ αν ξεκινά αυτός βασικός) και Εμπαπέ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις