Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγές: Καλή η πορεία για τα καλοκαιρινά φρούτα – Ρεκόρ για φράουλα

Εξαγωγές: Καλή η πορεία για τα καλοκαιρινά φρούτα – Ρεκόρ για φράουλα

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψε για άλλη μία χρονιά η ελληνική φράουλα, αυξάνοντας τις ποσότητες αλλά και την τιμή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι εξαγωγές φράουλας από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 5/7/24 ανήλθαν σε 77.909 τόνους έναντι 75.852 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,09%.

Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων

Αντίστοιχα, με καλύτερους ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων με τις μέχρι σήμερα ποσότητες για το καρπούζι να  ανέρχονται σε 128.146 τόνους έναντι 121.036 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 5,9%), του ροδάκινου σε 25.583 τόνους έναντι 18.769 τόνων (αύξηση κατά 36,3%), του νεκταρινιού σε 23.036 τόνους έναντι 14.380 τόνων (αύξηση κατά 60,2%), του κερασιού σε 28.905 τόνους έναντι 17.485 τόνων (αύξηση κατά 65,3%) και  του βερίκοκου σε 17.930 τόνους έναντι 18.459 τόνων (μείωση κατά 2,9%).

 Τα καλύτερα ….έρχονται στις εξαγωγές

Καλύτερα αποτελέσματα στις εξαγωγές για τα πυρηνόκαρπα, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, αναμένονται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. «Η εξαγωγή πυρηνόκαρπων θα είναι σημαντική και θα αντιμετωπίσει μικρό ανταγωνισμό στην αγορά από την Ιταλία», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, εξηγώντας ότι «η ζήτηση για ροδάκινα και νεκταρίνια είναι μεγάλη. Καθώς η εμπορική περίοδος εξελίσσεται και ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές βελτιώθηκε, η ζήτηση ανέβηκε πιο ψηλά και η προσφορά αυξάνει, με τις τιμές κυρίως των ροδάκινων να πιέζονται από τα ισπανικά».

Με υψηλότερες τιμές συνεχίζεται και η εμπορική περίοδος κερασιών το 2024 συγκριτικά με το 2023, «με τάσεις καταγραφής ρεκόρ, λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και των επιπτώσεων του καιρού», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής.

Καλά νέα για το καρπούζι

Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και καθώς ο καιρός είναι ζεστός, η κατανάλωση είναι υψηλή όπως και οι τιμές είναι σταθερά υψηλές.

Ωστόσο, «σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά. Εποχικά, η ζήτηση είναι υψηλή. Τις τελευταίες εβδομάδες επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις καταναλωτικές αγορές, γι’ αυτό και η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, αναφέροντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βελτιωθούν οι εξαγωγές στην Ευρώπη.

Sports in

Μαρέσκα: «Να είμαστε μία επιθετική ομάδα»

Ο νέος προπονητής της Τσέλσι, Έντσο Μαρέσκα μίλησε για την κουλτούρα που πρέπει να φτιάξει ξανά η Τσέλσι, αλλά και για το πως θα γίνει ξανά επιθετική η ομάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024