Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέιτσελ Ριβς: «Θα κάνουμε τη Βρετανία να χτίσει ξανά» - Τι είπε στην πρώτη της ομιλία

Ρέιτσελ Ριβς: «Θα κάνουμε τη Βρετανία να χτίσει ξανά» – Τι είπε στην πρώτη της ομιλία

Η στέγαση και ο προγραμματισμός ήταν το επίκεντρο της πρώτης ομιλίας της Ρέιτσελ Ριβς από τη θέση της υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας

Τη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της βρετανικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των στεγαστικών ελλείψεων παρουσίασε η νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, η οποία παραλαμβάνει την οικονομία που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης, έχοντας περάσει από ύφεση, Brexit, πανδημία και υψηλό πληθωρισμό.

Η πρώτη ομιλία της μετά την ανάληψη του υπουργείου επικεντρώθηκε στη στέγαση και στον προγραμματισμό, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αξιολογηθούν όλες οι δημόσιες δαπάνες που κληρονομήθηκαν από την κυβέρνηση των Συντηρητικών και θα παρουσιάσει το νέο προϋπολογισμό το φθινόπωρο.

«Πρώτον, θα μεταρρυθμίσουμε το εθνικό πλαίσιο πολιτικής σχεδιασμού, έχοντας νέα προσέγγιση του συστήματος σχεδιασμού με επίκεντρο την ανάπτυξη πριν από το τέλος του μήνα. Συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των υποχρεωτικών στόχων για τη στέγαση. Και από σήμερα τερματίζουμε την παράλογη απαγόρευση νέων χερσαίων αιολικών πάρκων στην Αγγλία» είπε χαρακτηριστικά.

Η οικοδόμηση νέων κατοικιών βασικός στόχος τονίζει η Ριβς

«Θα κάνουμε τη Βρετανία να χτίσει ξανά. Θα ξανακάνουμε την οικονομία της Βρετανίας να αναπτυχθεί. Και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε.

Η οικοδόμηση είναι η  βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης των Εργατικών, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τη γραφειοκρατία που είχε ως αποτέλεσμα την συστολή της  προσφοράς κατοικιών και έχει εκτοξεύσει την αγορά ακινήτων της χώρας. Συνολικά 212.570 νέες κατοικίες ολοκληρώθηκαν πέρυσι υπό τη κυβέρνηση των Συντηρητικών. Ωστόσο η δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation στα τέλη Μαρτίου διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν «κατώτερο προϊόν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα», ακόμη και «σε σύγκριση με τα γενικά επίπεδα τιμών μας, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υψηλότερη προσαρμοσμένη στην ποιότητα τιμή στέγασης από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη οικονομία».

Οι μετοχές των εταιρειών που χτίζουν κατοικίες ανέβηκαν την Παρασκευή εν μέσω προσδοκιών ότι η νίκη των Εργατικών θα αναζωπυρώσει την οικοδομική δραστηριότητα.  Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να χτίσουν 1,5 εκατομμύρια νέες κατοικίες, 300.000 ανά έτος. Στο τελευταίο τους προεκλογικό μανιφέστο είπαν χαρακτηριστικά ότι δεν «φοβηθούν να κάνει πλήρη χρήση των εξουσιών παρέμβασης για να χτίσουν τα σπίτια που χρειαζόμαστε, όπου χρειάζεται».

Ο στόχος θεωρείται από ορισμένους ως δύσκολη αποστολή, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό σε παρόμοιες δεσμεύσεις. Ο Χιούγκο Μπέσις, ανώτερος οικονομολόγος για τις πόλεις και τις περιφέρειες στην Capital Economics, εξηγεί στο CNBC ότι η μεταρρύθμιση της στέγασης «είναι όντως πολύπλοκη, διότι αν και θεωρείται εθνική πρόκληση, το ζήτημα είναι σε μεγάλο βαθμό τοπικό. Για τους πολιτικούς, αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή συχνά συναντά μεγάλη αντίσταση».

Με στόχο την υψηλή ανάπτυξη

«Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι όποιος κέρδιζε τις γενικές εκλογές θα κληρονομούσε τις χειρότερες συνθήκες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που είδα τις τελευταίες 72 ώρες το επιβεβαίωσε», είπε στην πρώτη της σημαντική ομιλία, προσθέτοντας ότι «πουθενά αλλού δεν χρειάζεται πιο επειγόντως αποφασιστική μεταρρύθμιση από ό,τι στην περίπτωση του συστήματος σχεδιασμού μας.»

Η Ριβς θα παραδώσει τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το φθινόπωρο. Έδωσε εντολή στους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών να αξιολογήσουν την κατάσταση των βρετανικών δαπανών που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών, την οποία θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η βρετανική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει μετά από τη ρηχή ύφεση που κατέγραψε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, την αβεβαιότητα του Brexit, την πανδημία και φυσικά τις πληθωριστικές πιέσεις , που ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν υποχωρήσει στο στόχο του 2%.

Το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει μόλις 0,8% αύξηση του ΑΕΠ φέτος και 1,9%  το 2025. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η φετινή ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη κατά 0,5%. Επιβαρύνοντας τις προοπτικές, το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένων των τραπεζών του δημόσιου τομέα, διαμορφώθηκε στο προκαταρκτικό 99,8% του ΑΕΠ στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Η νούμερο ένα αποστολή μας είναι να έχουμε την υψηλότερη σταθερή ανάπτυξη στο G7, με καλές θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα σε όλα τα μέρη της χώρας», είπε.

Στο μανιφέστο του 135 σελίδων, το κυβερνών πλέον κόμμα υποσχέθηκε να προσφέρει «δημιουργία πλούτου», καθώς και να συγκεντρώσει 7,35 δισεκατομμύρια £ (9,42 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2028-29 για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες υπηρεσίες κλείνοντας περαιτέρω φορολογικά κενά. Επίσης, σχεδίασε να δημιουργήσει ένα Εθνικό Ταμείο Πλούτου ύψους 7,3 δισ. λιρών για τη διοχέτευση χρηματοδότησης σε χάλυβα, αυτοκίνητα, τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και γιγαφουργεία.

Ως μέρος των ευρύτερων νομισματικών πολιτικών, επιβεβαίωσε ότι η νέα διοίκηση των Εργατικών δεν έχει τις τρέχουσες προθέσεις να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα αποθεματικά της Τράπεζας της Αγγλίας ή τους τόκους που συγκεντρώνονται.

Ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας και τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα παρακολουθήσουν στενά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών το φθινόπωρο για να διαπιστώσουν το στόχο των Εργατικών όσον αφορά τις δαπάνες αλλά και την φορολογική πολιτική. Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει την επιστροφή στη λιτότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει είτε να αυξήσει τους φόρους είτε τον δανεισμό εκτός κι αν καταφέρει να οδηγήσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

«Ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος θα αποτρέψει μια σημαντική αλλαγή στη συνολική δημοσιονομική πολιτική, ακόμη και με αλλαγή κυβέρνησης» εκτιμούν οικονομολόγοι της BNP Paribase, μεταξύ των οποίων ο Matthew Swannell. «Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα έχει μικρή επίδραση στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής».

Το City αναζητά την αίγλη του

Το City επιδιώκει να αποκαταστήσει την αίγλη ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο εν μέσω έλλειψης νέων εισαγωγών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

«Σε έναν αβέβαιο κόσμο, η Βρετανία είναι ένα μέρος για να κάνεις επιχειρήσεις», δεσμεύτηκε η Ριβς «Γνωρίζω ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν κοιτάξει τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια και αμφισβήτησαν εάν είμαστε ένα ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις. Θέλω αυτό να αλλάξει, και με εμένα ως Καγκελάριο (υπουργό Οικονομικών), πιστεύω ότι θα το κάνουν».

Sports in

Μαρέσκα: «Να είμαστε μία επιθετική ομάδα»

Ο νέος προπονητής της Τσέλσι, Έντσο Μαρέσκα μίλησε για την κουλτούρα που πρέπει να φτιάξει ξανά η Τσέλσι, αλλά και για το πως θα γίνει ξανά επιθετική η ομάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024