Τρίτη 09 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη: Πού κυμάνθηκαν οι μέσοι μισθοί - Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα

Ευρώπη: Πού κυμάνθηκαν οι μέσοι μισθοί – Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα

Οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν δραματικά χαμηλοί και μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτούς στην Ανατολική Ευρώπη. Μας προσπερνούν όλες οι χώρες του Νότου πλην της Πορτογαλίας.

Χάος χωρίζει τις μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές στην Ευρώπη. Οι μισθοί παρουσιάζουν εντυπωσιακά μεγάλες διαφορές και επηρεάζουν τις αποφάσεις πρόσληψης και απασχόλησης.

Οι χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης έχουν τις υψηλότερες μέσες καθαρές αποδοχές. Οι χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης αποτελούν τον «φτωχό συγγενή» κοιτάζοντας με τα κιάλια τον πλούσιο Βορρά.

Πρώτη και με διαφορά η Ελβετία

Οι μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές υπολογίζονται αφαιρώντας τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τις ακαθάριστες ετήσιες αποδοχές και στη συνέχεια προσθέτοντας τα οικογενειακά επιδόματα.

85.582 ευρώ οι καθαρές αποδοχές ενός άγαμου χωρίς παιδιά στην Ελβετία, 17.707 ευρώ στην Ελλάδα

Το Euronews Business εξετάζει τις καθαρές αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά αλλά παράλληλα «τρέχει» διαφορετικά σενάρια λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικούς δείκτες. Σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά, πάντα κάτω από μέσο όρο και από τις χώρες του Νότου και συναγωνίζεται μόνο με την Πορτογαλία.

Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με εντυπωσιακό μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα 85.582 ευρώ. Σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής, σύμφωνα με τη Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Μετά την Ελβετία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο ανέφεραν μέσες αποδοχές 53.885 € και 49.035 €, αντίστοιχα. Η Νορβηγία και η Ολλανδία κατέγραψαν επίσης καθαρές αποδοχές άνω των 45.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών εντός της ΕΕ ήταν 28.217 €, που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για σύγκριση.

Χώρες όπως η Γαλλία (31.481 €) και η Σουηδία (33.926 €) υπερβαίνουν ελαφρώς τον μέσο όρο της ΕΕ,. Η Ιταλία (24.207 €) και η Ισπανία (23.568 €), υπολείπονται αυτού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη λίστα με 17.707 ευρώ έχοντας από πάνω την Μάλτα (20.466 €) και την Κύπρο (22.913 €).

Μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία είχε τις υψηλότερες καθαρές αποδοχές με 38.086 ευρώ.

Όλα αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν τις σημαντικές εισοδηματικές διαφορές που υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των πλουσιότερων χωρών της Ευρώπης.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία αναφέρουν τις χαμηλότερες μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές, με 8.968 € και 9.355 €, αντίστοιχα.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία (11.105 €), η Κροατία (12.330 €) και η Ουγγαρία (12.456 €), βρίσκονται επίσης στο κατώτερο άκρο της κλίμακας αποδοχών.

Μισθοί προσαρμοσμένοι βάσει ΜΑΔ

Κατά την προσαρμογή για τα πρότυπα αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ, PPS), το τοπίο αλλάζει ελαφρώς. Τα ΜΑΔ είναι μια τεχνητή νομισματική μονάδα που προσαρμόζεται για τις διαφορές στο επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών.

Η Ελβετία παραμένει η υψηλότερη με 47.403 PPS, αλλά η διαφορά με άλλες χώρες μειώνεται. Ο αριθμός αυτός υπογραμμίζει την ισχυρή οικονομική θέση και το υψηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας, ξεπερνώντας σημαντικά τα άλλα κράτη της περιοχής.

Μετά την Ελβετία, η Ολλανδία και η Νορβηγία παρουσιάζουν επίσης ισχυρές καθαρές αποδοχές. Το Λουξεμβούργο και η Αυστρία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Οι χώρες αυτές, που βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, επωφελούνται από ισχυρές οικονομίες, προηγμένες υποδομές και ευνοϊκή εργατική νομοθεσία, συμβάλλοντας στις υψηλές αποδοχές τους.

Χαμηλότερες καθαρές αποδοχές στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη

Αντίθετα, οι χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης αναφέρουν γενικά χαμηλότερες μέσες καθαρές αποδοχές σε όρους ΜΑΔ.

Η Σλοβακία, για παράδειγμα, έχει τις χαμηλότερες μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές σε 14.758 ΜΑΔ. Η Τουρκία (2022), η Λετονία και η Βουλγαρία ανήκουν επίσης στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος, η καθεμία με λιγότερες από 16.000 ΜΑΔ.

Η Ελλάδα με 20.066 ΜΑΔ βρίσκεται κάτω από μέση του σχετικού πίνακα.

Μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία ξεχωρίζει με καθαρές αποδοχές 34.914 ΜΑΔ.

Τα στοιχεία φανερώνουν πώς ο αριθμός των εξαρτώμενων παιδιών και η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζουν σημαντικά τις καθαρές αποδοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ η κατάταξη ορισμένων χωρών μετατοπίζεται υπό αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, οι συνολικές αλλαγές δεν είναι γενικά δραματικές.

Sports in

Χαμός στην Τeam USA: «Είμαι η πρώτη επιλογή – Να μάθουν να παίζουν γύρω μου» (vid)

Ο Άντονι Έντουαρντς προχώρησε σε δηλώσεις που θα συζητηθούν, αφού τόνισε πως είναι το Νο.1 στην Team USA, ενώ επισήμανε ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να μάθουν να παίζουν γύρω του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Ιουλίου 2024