Ανοδική ώθηση δίνει ο τυφώνας Beryl στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι traders φοβούνται επιπτώσεις στον εφοδιασμό καυσίμων όσο το φυσικό φαινόμενο πλησιάζει στο Τέξας που είναι κύριος προμηθευτής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως και 2,1% τη Δευτέρα, προτού υποχωρήσουν ελαφρώς.

Διακοπές σε παγκόσμιο επίπεδο

Ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σε καλά επίπεδα για αυτή την εποχή του χρόνου, η παγκόσμια αγορά στην οποία βασίζεται για την επάρκειά της έχει αντιμετωπίσει μια αλληλουχία διακοπών στον εφοδιασμό τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένων απρογραμμάτιστων διακοπών και αυξήσεων της ζήτησης που προκαλούνται από τη μεγαλύτερη ανάγκη για κλιματισμό σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, επισημαίνει το Bloomberg.

Συνολικά οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τότε που οι έμποροι άρχισαν να αποθηκεύουν αποθέματα τον Απρίλιο.

Ένας κίνδυνος που παρακολουθεί στενά η αγορά είναι η πιθανότητα ο τυφώνας Beryl, να προκαλέσει διακοπές στις εργασίες υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Τέξας.

Η εγκατάσταση υγροποίησης του LNG της Freeport έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, μια απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας στην πλατφόρμα Tolmount του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες σε περιοχές της Ασίας –και όχι μόνο- αυξάνουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εξαιρετικά ευάλωτες» οι τιμές

«Με το LNG να έχει μεγαλύτερη επιρροή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι τιμές θα παραμείνουν εξαιρετικά ευάλωτες σε απρογραμμάτιστες διακοπές εφοδιασμού και καιρικές αποκλίσεις στην Ευρώπη ή στην Ασία», έγραψαν οι αναλυτές του BloombergNEF Iryna Sereda και Alireza Nahvi

Προς το παρόν, η Ευρώπη επωφελείται από τα αποθέματα φυσικού αερίου που είναι υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή, και από την αύξηση των ροών από τον κορυφαίο προμηθευτή της, τη Νορβηγία.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να παραμείνουν ήπιες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και στη Γαλλία, τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν 0,63% στα 33,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 2:00 μ.μ. στο Άμστερνταμ. Οι αντίστοιχες συμβάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν επίσης.

Πηγή: ΟΤ