Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση

Εντείνονται οι φόβοι για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία, κίνδυνος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων πέρασαν την τελευταία εβδομάδα ανησυχώντας για μια κυβέρνηση υπό την κυριαρχία της Λεπέν, η επιτυχία της Αριστεράς στη Γαλλία πιθανότατα θα εξακολουθεί να αφορά τις αγορές, δεδομένου ότι ισοδυναμεί με μια νέα εποχή αβεβαιότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς έχει δεσμευτεί για ευρεία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό θα εντείνει τους φόβους για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία και θα έθετε το έθνος σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη έχει αναλάβει δράση για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Βέβαια, όλοι υποθέτουν ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προσπαθήσει να κυβερνήσει με τη συνεργασία της Αριστεράς, αν και το πώς ακριβώς θα μοιάζει στην πράξη είναι αβέβαιο.

Άλλωστε, ο πρόεδρος Μακρόν θα περιμένει τη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης προτού λάβει περαιτέρω αποφάσεις για το διορισμό του επόμενου πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Μακρόν σήμερα.

Η παραίτηση Ατάλ θα αρχίσει τη διαδικασία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Όμως, δεδομένων των δύσκολων συνομιλιών που θα ακολουθήσουν για τη σύνθεση ενός πιθανού συνασπισμού (ή εάν ο Μακρόν επιλέξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών προς το παρόν), θα μπορούσε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μάθουμε ακριβώς πώς θα λειτουργήσει η «συγκατοίκηση».

Το τεστ του φθινοπώρου στη Γαλλία

Το πρώτο και μεγαλύτερο τεστ για τη νέα κυβέρνηση, εκτός απροόπτου, θα έρθει το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2025, με τους αναλυτές να υποψιάζονται ότι θα κάνει λίγα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας και το φορτίο χρέους ύψους 112% του ΑΕΠ.

Αυτή η προοπτική μετρίασε την αρχική ανακούφιση ότι η ακροδεξιά δεν ανέλαβε την εξουσία και πίεσε το ευρώ κατά περίπου 0,1% στα 1,0826 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των γαλλικών ομολόγων ήταν επίσης κατά ένα κλάσμα χαμηλότερα, με την αντίδραση της αγοράς να είναι περιορισμένη μέχρι στιγμής.

«Ένα διχασμένο κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να περάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι απαραίτητες για να συμμορφωθεί η Γαλλία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να θέσει το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμο μονοπάτι», σχολίασε ο Jack Allen-Reynolds, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Capital Economics.

«Η πιθανότητα σύγκρουσης της γαλλικής κυβέρνησης (και των κυβερνήσεων άλλων χωρών) με την ΕΕ σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική έχει αυξηθεί τώρα που οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ έχουν αυστηροποιηθεί εκ νέου και αρκετές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας – πρόκειται να τεθούν σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος και ο Geoffrey Yu, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής στην Bank of New York Mellon, ο οποίος βλέπει ότι «η γαλλική πολιτική μπερδεύει και πάλι». «Με βάση τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν και ίσως τα spread των γαλλικών ομολόγων να αυξηθούν», εκτίμησε.

Αναταραχή ομολόγων

Οι ανησυχίες έχουν εξαπλωθεί στην αγορά ομολόγων της Γαλλίας τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτικό είναι ότι το ασφάλιστρο στο κόστος δανεισμού της χώρας σε σύγκριση με αυτό της Γερμανίας διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς της Γαλλίας έχει επίσης αυξηθεί πάνω από το 3,3%, περίπου υψηλό 12 μηνών, από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές από τον Μακρόν στα μέσα Ιουνίου.

Ο David Roche, πρόεδρος της Independent Strategy, δήλωσε μάλιστα ότι η νίκης της αριστερής συμμαχίας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι χειρότερη οικονομικά από μια κυβέρνηση του κόμματος της Λεπέν. Είπε ότι οποιαδήποτε ανακούφιση στην αποφυγή μιας οριστικής νίκης του ακροδεξιού RN θα είναι βραχύβια και συνέστησε short θέσεις στα γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών ομολόγων «όπου το spread είναι μόνο 70 μονάδες βάσης».

Βέβαια, ο Holger Schmieding, , επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, θεωρεί ότι το διαιρεμένο κοινοβούλιο είναι το λιγότερο αρνητικό σενάριο από τότε που οι εκλογές ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από τον Μακρόν.

«Ωστόσο, δεν είναι ακόμα καλό αποτέλεσμα, για να το θέσω ήπια. Σηματοδοτεί το τέλος των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης του Μακρόν. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε υπό την ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού Gabriel Attal – ή ίσως από έναν υποψήφιο πιο αποδεκτό για την κεντροαριστερά – θα δυσκολευτεί να πετύχει πολλά», ανέφερε ο ίδιος.

Ούτε ο Shane Oliver, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην AMP, θεωρεί θετικό για τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του ελλείμματος ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο. Ωστόσο, είπε, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το λιγότερο κακό αποτέλεσμα για τις αγορές «καθώς θα μείωνε την πιθανότητα σύγκρουσης σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και θα απέτρεπε τις εξτρεμιστικές πολιτικές NR».

Τι εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg Economics

Το χρέος βρισκόταν σε μη βιώσιμο δρόμο ακόμη και πριν από τις εκλογές και η τάση ανάπτυξης είναι αργή. Καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες δημοσιονομικής διολίσθησης και παράλυσης της πολιτικής, η πιθανότητα αντιμετώπισης αυτών των σοβαρών προβλημάτων μειώνεται, μειώνεται, σύμφωνα με τους αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg.

Για τον Vincent Juvyns, υπεύθυνο στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της JPMorgan Asset Management, ενώ ένας χαμηλότερος από το αναμενόμενο αριθμός εδρών για το κόμμα της Λεπέν και ένα εκλογικό «χτύπημα» στο κόμμα του Μακρόν ήρθε ως ανακούφιση για ορισμένους επενδυτές, η νίκη για το αριστερό μπλοκ είναι πιθανό να βλάψει τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από το spread μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, το οποίο βλέπει να διευρύνεται.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν δημοσιονομικές περικοπές από 20 έως 30 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει ένα κόμμα που θέλει να αυξήσει τις δαπάνες κατά 120 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Juvyns. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση σε όλες τις αγορές τις επόμενες εβδομάδες. Οι αγορές μπορεί να απαιτήσουν υψηλότερο spread, εφόσον η νέα κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη δημοσιονομική της θέση».

Την ίδια ώρα, ο Antonio Barroso, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Teneo, υποστήριξε ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα ήταν περίπλοκος και μπορεί να διαρκέσει πολύ. «Αυτή η αναποφασιστικότητα διατρέχει έναν κίνδυνο για τη χώρα που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει», είπε. «Η αξιοπιστία της χώρας θα μπορούσε να πληγεί», πρόσθεσε.

Sports in

Πιθανότατα Σάκκαρη και Γιάννης οι σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Μαρία Σάκκαρη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024