Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του, ο 32χρονος άνδρας που κατηγορείται για τον θάνατο του 36χρονου μπατζανάκη του στο Οροπέδιο Καθαρού στο Λασίθι. Ο κατηγορούμενος, οδηγήθηκε νωρίτερα σήμερα στα δικαστήρια Νεάπολης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 32άχρονος έκανε χρήση όπλου, ρίχνοντας όπως επέμεινε «άσκοπους πυροβολισμούς στον ααέρα»,  ενώ συμμετείχε σε γλέντι για το έθιμο της κουράς (κούρεμα) των προβάτων, το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουλίου. Ο ίδιος είχε παραδοθεί οικειοθελώς την Πέμπτη και είχε ζητήσει αναβολή για να απολογηθεί σήμερα Δευτέρα.

Ο 32χρονος, όπως υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ο συνήγορος υπεράσπισής του, έχει εκφράσει την οδύνη του για το θάνατο του 36χρονου, με τον οποίο όπως υποστήριξε είχαν πολύ στενές σχέσεις.

Αρνείται την πρόθεση ανθρωποκτονίας

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος  αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ανέφερε ότι πρόθεση δεν υπήρχε και πως το τραγικό συμβάν συνέβη, ενώ ο ίδιος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Μάλιστα σύμφωνα με την συνήγορό του, περιέγραψε ακριβώς τη σκηνή και πως στη διάρκεια άσκοπων πυροβολισμών, ο 36χρονος δέχθηκε το θανατηφόρο χτύπημα.

Επιπλέον, μετά από υπόδειξη από τον 32χρονο στους αστυνομικούς, χθες Κυριακή 7-7-2024 , εντοπίστηκε και το φονικό όπλο.

Η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου, όπως την παρουσιάζει ο συνήγορός του είναι ότι τη στιγμή που ο 32άχρονος, ενώ ήταν υπό την επήρρεια αλκοόλ, πήγε να πυροβολήσει στον αέρα, «πέρασε το θύμα από μπροστά του και δέχθηκε τη μοιραία σφαίρα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων σε τοπικά μέσα θύτης και θύμα είχαν άριστες σχέσεις. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας όπου έγινε το αιματοβαμμένο γλέντι είχε δηλώσει στο Creta TV πώς όταν ο 32άχρονος συνειδητοποίησε τι έγινε «άρχισε να ουρλιάζει, έπαθε σοκ. Είναι σαν να έχασε τον αδερφό του. Ο ίδιος νιώθει θύμα και θύτης. Έκλαιγε στο αστυνομικό τμήμα, ήταν σε απελπιστική κατάσταση». Το θύμα ονομαζόταν Γιώργος Νταγιάκος και είχε καταγωγή από την Ιεράπετρα Κρήτης. Εργαζόταν ως αγροκτηνοτρόφος και ήταν παντρεμένο, πατέρας ενός 4άχρονου αγοριού παιδιού. Η κηδεία του 36άχρονου Γιώργου έγινε την περασμένη Παρασκευή σε κλίμα βαθιάς οδύνης.

Δεν έχει τέλος το απαγορευμένο έθιμο της «μπαλωθιάς»

Παρά το γεγονός ότι οι παράνομες μπαλωθιές ευθύνονται για θανάτους και τραυματισμούς, το απαγορευμένο έθιμο δεν έχει τέλος. Λίγα 24ωρα μετά το θάνατο του 36άχρονο στο Λασίθι, σημειώθηκε νέο περιστατικό με άσκοπους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ένας άνδρας συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου σε περιοχή του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και άσκοπους πυροβολισμούς.

Το προηγούμενο βράδυ,  κατά της διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στην κατοικία του ρίφθηκαν άσκοποι πυροβολισμοί.  Σε έρευνα στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 50 κάλυκες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και ένα πιστόλι κρότου με 5 φυσίγγια.