Από αύριο, Τρίτη 9 Ιουλίου όσοι μαθητές συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2024 θα είναι σε θέση να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τα πανεπιστήμια και τις σχολές που επιθυμούν.

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ (ΣΑΕΚ πλέον).

Όσον αφορά στο Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να το μελετήσουν, να το επεξεργαστούν και να το αποθηκεύσουν προσωρινά και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του.

Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του μηχανογραφικού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ. και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Μηχανογραφικό 2024: Συμβουλές για σωστή συμπλήρωση

Η διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι ένα «κρίσιμο βήμα», σύμφωνα με τις ειδικούς και απαιτεί προσεκτική σκέψη και σχεδιασμό. Αυτό που έχουν οι περισσότεροι κατά νου, είναι να γίνεται η επιλογή βάσει ενδιαφερόντων και συνολικών μορίων. Δεν αρκεί αυτό, όμως, καθώς η διαδικασία (θα πρέπει να) είναι πιο σύνθετη.

Η πρώτη και βασική συμβουλή για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι να γίνει εκτενής έρευνα από τους υποψηφίους για τις σχολές και τα προγράμματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν.

Η έρευνα αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα μαθήματα, τις απαιτήσεις και τις επαγγελματικές προοπτικές κάθε σχολής ή τμήματος. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, «αυτό θα τους βοηθήσει από τη μία να προετοιμαστούν καλύτερα για τις απαιτήσεις της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και από την άλλη να εξασφαλίσουν την εναρμόνιση των επιλογών τους με τους ακαδημαϊκούς στόχους τους».

Οι υποψήφιοι, όμως, θα πρέπει να διατηρήσουν μια ευέλικτη στάση και να είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικές επιλογές σπουδών, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Μηχανογραφικό 2024: Σπουδές με βάση τα ενδιαφέροντα και όχι τα μόρια

Πέραν των παραπάνω, οι υποψήφιοι καλό θα είναι να ακολουθήσουν και τα παρακάτω βήματα:

1. Να βρουν χρόνο και θάρρος ν’ ακούσουν την εσωτερική τους φωνή, μετά από τον καταιγισμό συμβουλών που έχουν ακούσει

2. Να μελετήσουν το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που τους φαίνονται ενδιαφέρουσες, για να έχουν αντικειμενική ενημέρωση, μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα

3. Να είναι διατεθειμένοι ν’ αναλάβουν το (υπολογισμένο) ρίσκο της επιλογής τους. Να θυμούνται ότι τέλεια απόφαση δεν υπάρχει κι η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης είναι μια αξιοζήλευτη δεξιότητα προσωπικότητας.

4. Να ιεραρχήσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους και όχι τα μόρια. Σημασία έχει να τους αρέσει αυτό που σπουδάζουν.

5. Να επιλέξουν τις σχολές που πραγματικά τους ενδιαφέρουν. Συχνά οι υποψήφιοι παρασύρονται και χρησιμοποιούν τη βάση εισαγωγής σε μια σχολή ως κριτήριο για την αξία της. Κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Μηχανογραφικό 2024: Γενικές πληροφορίες

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό. Ωστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους. Τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου. Και επιπλέον σε δύο ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους. Μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).