Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκαν τα επαναληπτικά αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων που διενεργεί το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Με τους περισσότερους να αναζητούν μικρές αποδράσεις στις παραλίες της Αττικής πριν αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσουν οι δειγματοληπτικές μετρήσεις ώστε όλοι με ασφάλεια να απολαύσουν τα μπάνια τους.

Η ποιότητα των νερών κολύμβησης σε Αττική και νότια Εύβοια σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ

Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα των επαναληπτικών δειγματοληψιών που διενήργησε το ΠΑΚΟΕ για την Αττική η πλειοψηφία των νερών στις παραλίες της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση.

Έντεκα ακατάλληλες παραλίες

Συγκεκριμένα, από τον Πειραιά έως την Βουλιαγμένη, από τα 35 δείγματα που εξετάστηκαν τα έντεκα (11), δηλαδή 31,43%, βρέθηκαν ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση, ενώ τα είκοσι τέσσερα (24), δηλαδή 68,57%, βρέθηκαν κατάλληλα (Κ)  για κολύμβηση.

Οι έντεκα ακατάλληλες παραλίες είναι οι ακόλουθες:

Παλαιό Φάληρο: (α) Παραλία Φλοίσβου. Όπισθεν δημοτικής πινακοθήκης. Λεωφόρος Ποσειδώνος. (β) Κοντά στον ναυτικό όμιλο αλιέων και ιστιοπλόων. Λεωφόρος Ποσειδώνος.

Άλιμος – Καλαμάκι. Παραλία Αλίμου. Λεωφόρος Ποσειδώνος.

Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας – Αστέρια. Τέλος παραλίας. Οδός Φαίδρας και Διαδόχου Παύλου. Πάρκινγκ πελατών.

Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας Ακτή Α, μεταξύ αθλητικού ναυτικού ομίλου Γλυφάδας 2η μαρίνα Γλυφάδας. Οδός Διαδόχου Παύλου.

Δήμος Σαρωνικού. Ανάβυσσος. Παραλία Παλαιάς Φώκαιας. Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου.

Δήμος Σαρωνικού. Ανάβυσσος. Παραλία Παλαιάς Φώκαιας. Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου. Περίπου σε 200 μέτρα αριστερά από το προηγούμενο σημείο.

Πόρτο Ράφτη. Λεωφόρος Αυλακίου. Παραλία Αυλάκι.

Πόρτο Ράφτη. Παραλία Άγιος Σπυρίδωνας.

Αρτέμιδα. Κόλπος Πεταλιών. Παραλία Λ. Βραυρώνος.

Αγία Μαρίνα. Λιμάνι. 

Ακτές Πειραιά, Παλαιού Φάληρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας και Ανατολικής Αττικής

Λίμνη Βουλιαγμένης

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες και προσδιορισμούς μικροβίων στα νερά κολύμβησης της λίμνης της Βουλιαγμένης. Από τα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι και στα τρία (3) δείγματα υπάρχει μικροβιακό φορτίο, γεγονός που σημαίνει ότι η πηγή μόλυνσης είναι ανθρώπινα λύματα. Η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη, ιδιαίτερα στο δεξί κομμάτι από την είσοδο της λίμνης (σημείο 3) όπου οι εντερόκοκκοι έχουν ξεπεράσει να ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Λίμνη Βουλιαγμένης

B.A. Αττική και Ν. Εύβοια

Επαναληπτικές δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις ακτές της βορειοανατολικής Αττικής και της Νότιας Εύβοιας.

Από τα 40 δείγματα που εξετάστηκαν τα πέντε (5), δηλαδή 12,5%, βρέθηκαν ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση,  ενώ τα  έντεκα  (35), δηλαδή 87,5%, βρέθηκαν κατάλληλα (Κ) για κολύμβηση.

Οι παραλίες που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών είναι:

Παραλία Μαρκόπουλου – Ωρωπός
Παραλία Μαρκοπούλου (στα 80 μέτρα από τον φάρο) – (Ωρωπός)
Παραλία στην οδό Νέας Γενιάς, Δήμος Ερέτριας – (Νότιος Ευβοϊκός)
Παραλία GERANI, Αμάρυνθος (Γαλάζια νερά – Νότιος Ευβοϊκός)
Παραλία Νέας Αρτάκης, οδός Αγ. Νικολάου και κοντά στην 28η Οκτωβρίου – (Βόρειος Ευβοϊκός)

Τα συμπεράσματα αναδεικνύουν την βελτίωση της ποιότητας των θαλασσών και την μείωση της μόλυνσης από τις πρώτες δειγματοληψίες του Μαΐου στην περιοχή της Β.Α. Αττικής και ελαφριά βελτίωση στην Εύβοια, με την προηγούμενη έρευνα.

Β.Α.-ΑΤΤΙΚΗ.-Ν.-ΕΥΒΟΙΑ