Αποθέματα γονιμότητας: Μια εξέταση θα δείξει
«Αντίδοτο» στην άγνοια για το βιολογικό μας ρολόι και τις δυνατότητες να κάνουμε παιδί, αποτελεί η εξέταση για τα αποθέματα ωαρίων στις γυναίκες
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο κι από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ηλικίας γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί.
Η σύγχρονη γυναίκα είναι σαφές ότι καθυστερεί να αποκτήσει παιδί.
Ζευγάρια προχωρημένης ηλικίας, ιδίως γυναίκες άνω των 40, εκπροσωπούν την πιο γρήγορα αυξανόμενη ηλικιακή κατηγορία που αποκτά παιδιά σήμερα, με τη βοήθεια της ιατρικής. Και εάν καταφέρει να αποκτήσει ένα παιδί, είναι αμφίβολο εάν θα προλάβει το δεύτερο…
Το 48% δηλώνει ότι οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης στην ηλικία των 40 κυμαίνονται μεταξύ 30-50%, όταν στην πραγματικότητα είναι μόλις 3-5%….
Με τα λόγια αυτά, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κώστας Πάντος, μίλησε στο in.gr για τις επιπτώσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μας στη γονιμότητα των γυναικών, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Στην άλλη πλευρά της Ευρώπης, η Πορτογαλία, αντιμετωπίζει κι αυτή πληθυσμιακή συρρίκνωση και πέρυσι αποφάσισε να συμπεριλάβει στην περίθαλψη των γυναικών τη μέτρηση της αντιμυλλερίου ορμόνης (ΑΜΗ), την ορμόνης που δείχνει τα αποθέματα ωαρίων στις γυναίκες μεταξύ 25-30 ετών.
«Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
Μόλις οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι έχουν μειωμένα επίπεδα ΑΜΗ, το 83% αυτών δήλωσε ότι θα άλλαζε τα σχέδιά του για να αποκτήσει παιδί. Μάλιστα το 35,9% αποφάσισε να επιταχύνει την πρώτη εγκυμοσύνη εντός της επόμενης διετίας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, λόγω μικρότερης ηλικίας. Επιπλέον, ένα ποσοστό 27,5% εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων», υπογράμμισε ο κ. Πάντος.
Η πολιτική αυτή, πέτυχε μείωση 9 μηνών στο χρόνο επιτυχούς εγκυμοσύνης, αλλά και μείωση στις δαπάνες περίθαλψης του αντίστοιχου ασφαλιστικού φορέα της Πορτογαλίας, κατά 9,4 εκατ. ευρώ.
Η εξέταση αυτή – που δεν καλύπτεται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ στη χώρα μας, δίνει λύση, καθώς σταματά την άγνοια που επικρατεί σε ότι αφορά τα όρια της φύσης στη δυνατότητα σύλληψης και γέννησης ενός παιδιού στις γυναίκες.
«Αχ και να ‘ξερα»
Τα ζευγάρια στη σύγχρονη κοινωνία, αφήνουν τελευταία την επιλογή απόκτησης παιδιού, για εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς λόγους με αποτέλεσμα να φτάνουν γύρω στα 40 να σκέφτονται να αποκτήσουν ένα μωρό, ηλικία που πλησιάζει περισσότερο στην εμμηνόπαυση παρά στην τεκνοποίηση.
Όπως εξήγησε ο κ. Πάντος, παρότι οι γυναίκες αυτές δεν είναι προχωρημένης ηλικίας, αναπαραγωγικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Έτσι, όταν καταφεύγουν στο γιατρό για την λύση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η εξήγηση από την πλευρά του γιατρού στα όρια της βιολογικής πραγματικότητας, καταλήγει από τα ζευγάρια στην έκφραση «αχ και να ‘ξερα»…
Εδώ ο κ. Πάντος επεσήμανε ότι μετά την ηλικία των 35 ετών το απόθεμα ωαρίων που έχει μείνει, είναι μόλις 5% του αρχικού, οπότε ανάλογα πέφτουν και οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού με την αύξηση της ηλικίας.
Επιπλέον, μετά την ηλικία των 40 ετών η γονιμότητα πέφτει κάτω από 5% το μήνα, ενώ η 1 στις 3 αποβάλει. Στα μέσα της δεκαετίας των 40 η πιθανότητα σύλληψης αγγίζει μόλις το 1-3% και μάλιστα συσχετίζεται με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.
Η ηλικία φυσικής εμμηνόπαυσης, όπως προσδιορίζεται στα επιστημονικά συγγράμματα, ξεκινάει από τα 40 και φτάνει στα 55, σε αντίθεση με την ισχύουσα εκτίμηση ότι η εμμηνόπαυση ξεκινά μετά τα 50. «Αν η εμμηνόπαυση έρθει στα 40, τότε μιλάμε για φυσική εμμηνόπαυση και όχι για πρόωρη», τόνισε ο κ. Πάντος και συνέχισε: «ενώ και στον άνδρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε υπογονιμότητα, είναι ξεκάθαρο πως η φυσιολογία του δεν επηρεάζεται από την ηλικία με τον ίδιο τρόπο ή στην ίδια έκταση που επηρεάζεται η φυσιολογία της γυναίκας».
Τα όρια της άγνοιας
Σε πρόσφατη μελέτη σχετικά με την άγνοια του πληθυσμού σε ότι αφορά τη γονιμότητα, διαπιστώθηκε ότι τα όρια αναπαραγωγικής ικανότητας υπερεκτιμώνται τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες κατά 10 επιπλέον έτη.
Μάλιστα άλλη μελέτη έδειξε ότι 70% των γυναικών θεωρεί ότι η καλή υγεία και φυσική κατάσταση μετά τα 40 εξασφαλίζει τη γονιμότητα της και τη δυνατότητα να τεκνοποιήσει φυσιολογικά ανεξαρτήτου ηλικίας, κάτι το οποίο είναι τελείως αναληθές.
Στην πραγματικότητα μετά τα 35 ξεκινάει σταδιακή έκπτωση, η οποία κορυφώνεται μετά τα 40.
Όμως αυτή την πραγματικότητα, μόνο 1 στις 10 γυναίκες τη γνωρίζει.
Το 48% δηλώνει ότι οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης στην ηλικία των 40 κυμαίνονται μεταξύ 30-50%, όταν στην πραγματικότητα είναι μόλις 3-5%….
Ως κύρια βασική πηγή ενημέρωσης αναφέρεται σε ποσοστό 60% το διαδίκτυο και μόνο 24% το σχολείο.
Καταλήγοντας ο κ. Πάντος τόνισε πως «εάν συνειδητοποιήσει κανείς τα παραπάνω νούμερα, θα διαπιστώσει το δραματικό μέγεθος της άγνοιας των ανθρώπων για ένα τόσο θεμελιώδες και προσωπικό ζήτημα, το οποίο τους αφορά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις