Πρεμιέρα κάνουν σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου οι φετινές θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 31 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την Κυριακή 14 Ιουλίου με το πλαίσιο ωραρίου να καθορίζεται από 11.00 έως 20.00.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στόχος του λιανικού εμπορίου για το φετινό καλοκαίρι είναι ο συνολικός τζίρος Ιουλίου και Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περσινό πήχη των 7 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων στο ξεκίνημα θα κυμανθούν από 30% έως 50% και προς το τέλος της δίμηνης εκπτωτικής περιόδου ίσως φτάσουν και στο 70%.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κλάδοι του λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο εργασιών των θερινών εκπτώσεων είναι ο κλάδος των ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, ο κλάδος των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, ο κλάδος των ρολογιών και κοσμημάτων, ο κλάδος των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, μέσω Δελτίο Τύπου που εξέδωσε απευθυνόμενος στους καταναλωτές, επισημαίνει όλα όσα πρέπει να προσέξουν κατά τη διάρκεια των αγορών τους.

Μεταξύ αυτών είναι η αναγραφή σε κάθε ταμπελάκι προϊόντος δύο τιμών, της προγενέστερης της έκπτωσης, άρα και της χαμηλότερης και αυτής μετά την εφαρμογή της έκπτωσης. Επιπλέον πρέπει να αναφέρεται και το ποσοστό της έκπτωσης.

Όσα καταστήματα επιθυμούν μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή 14 Ιουλίου

«Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.  Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ». Παράλληλα, μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. «20% έκπτωση».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση στο ν. 2251/1994 (Α’ 191) προστίθεται άρθρο 9ι ως εξής: «Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής  για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Τι ισχύει με τις τιμές

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.

Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των εξήντα (60) ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών».

Απλά αυτό σημαίνει ότι εάν προβείτε σε διαδοχική μείωση τιμών, μπορείτε να κρατήσετε την αρχική διαγραφόμενη τιμή για έως 60 ημέρες.

Τέλος, συνιστούμε στον εμπορικό κόσμο να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι υπερβολικά μεγάλες».