Σκύλος επιβιώνει από την πυρκαγιά: Οι σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να τον πλησιάσετε
Ένας σκύλος που έχει διαφύγει θανάσιμο κίνδυνο, μετά το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς, νιώθει έντονη ταραχή. Η καρδούλα του υποφέρει. Έχει πάθει σοκ
Όσοι πραγματικά αγαπούν τα ζώα, δεν μπορούν να προσπεράσουν έναν σκύλο που βρίσκεται σε πυρόπληκτη περιοχή. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο σκύλος έχει την ανάγκη τους.
Για τα πλάσματα αυτά, που κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή μέσα στην πύρινη λαίλαπα, έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τα διασώσουμε.
Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ
Γι΄αυτό, το in απευθύνθηκε στη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη, για να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις της.
Τονίζει ότι πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Δεν είναι μαζί με τους ανθρώπους του, ή είναι αδεσποτάκι και έχει βιώσει μια πρωτόγνωρη τραυματική κατάσταση.
Αν αντικρίσουμε έναν πυρόπληκτο σκύλο που δείχνει φιλικός, ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε;
«Ακόμη και εάν αντικρίσετε έναν φιλικό και συνεργάσιμο σκύλο, τον πλησιάζετε με ηρεμία, κρατώντας στο χέρι σας μια λιχουδιά για να τον δελεάσετε. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός είναι περιττός», αναφέρει η κα Αγγελικάκη.
Αν κάνει εκείνος το πρώτο βήμα να έρθει προς εσάς, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, και πάλι αποφύγετε τις υπερβολικές κινήσεις. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και ήπιοι.
Επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο προσέγγισης ενός άγνωστου σκύλου, σε οποιαδήποτε στιγμή. Και ο σωστός τρόπος προσέγγισης δεν είναι άλλος, από τον τρόπο που θα τον κάνει να νιώσει άνετα.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο σωστός τρόπος για να τον πλησιάσουμε;
Χαμηλώνουμε το σώμα μας, όπως συμβουλεύει η κα Αγγελικάκη, μέχρι το ύψος των ματιών του. Το βλέμμα μας δεν είναι στραμμένο στα μάτια του. Στο σημείο αυτό, μπορούμε να απλώσουμε λίγο το χέρι μας. Για να δούμε αν θα θελήσει να το μυρίσει.
Εάν κάνει την κίνηση να το μυρίσει, είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι ένδειξη ότι μας εμπιστεύεται. Μπορούμε με απαλές κινήσεις να τον χαϊδέψουμε, για λίγα δευτερόλεπτα, στο λαιμό και στα πλαϊνά του.
Στην περίπτωση που δείχνει άνετος -θα το καταλάβουμε από τη «γλώσσα του σώματος»-, μπορούμε να του προσφέρουμε ένα χάδι για λίγο στο κεφάλι του.
Την κίνηση αυτή, να του χαϊδέψουμε το κεφάλι, την κάνουμε για να τον προετοιμάσουμε να του φορέσουμε τον οδηγό, αν έχει περιλαίμιο.
Αν στο λαιμό του δεν έχει περασμένο κολάρο, και δεν έχουμε μαζί μας, αναγκαστικά χρησιμοποιούμε τον οδηγό ως θηλιά, λόγω έκτακτης ανάγκης. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν το προτείνουμε.
Στη συνέχεια τον παροτρύνουμε να μας ακολουθήσει, με «σύμμαχο» τη λιχουδιά που έχουμε μαζί μας. Τον καθοδηγούμε και τον βάζουμε στο αυτοκίνητό μας, εάν έχουμε, ή τον πηγαίνουμε προς το σπίτι μας.
Φοβικός πυρόπληκτος σκύλος: Χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του
Στον τρόπο προσέγγισης δεν αλλάζει τίποτα, όπως αναφέρει η κα Αγγελικάκη, αλλά ο φοβικός σκύλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μας εμπιστευτεί.
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την απόσταση στην οποία ο σκύλος παραμένει και μας κοιτάζει. Με αυτόν τον τρόπο του δίνουμε τον χρόνο να μας πλησιάσει εκείνος.
Με ήρεμες κινήσεις, έτσι ώστε να μην τρομάξει και φύγει, μπορούμε να του πετάμε λιχουδιές. Στην αρχή μπορεί να μην τους δώσει σημασία. Όταν, όμως, αρχίσει να τις τρώει, είναι ένα δείγμα ότι, σιγά – σιγά, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του.
«Όταν τελικά μας πλησιάσει και δεχτεί την τροφή από το χέρι μας, ακολουθούμε τη διαδικασία που προαναφέραμε», λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.
Οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν τον πάμε στο σπίτι
Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια, η κα Αγγελικάκη συμβουλεύει να επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν με το πλησιέστερο κτηνιατρείο.
Μάλιστα, μας πληροφορεί ότι ιδιώτες κτηνίατροι και ιδιωτικές κλινικές παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, αφιλοκερδώς, σε πυρόπληκτα ζώα. Επίσης, πολλές κλινικές διανυκτερεύουν.
Στην περίπτωση που δεν έχει εμφανή τραύματα, του προσφέρουμε νερό. Εάν δεν θέλει, δεν τον πιέζουμε. Βέβαια, καλό θα ήταν να τον πάμε και στον κτηνίατρο.
Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον φιλοξενήσουμε, μπορούμε να ανατρέξουμε στα social media.
Σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, πολύς κόσμος προσφέρεται να φιλοξενήσει ζωάκια από τις πληγείσες περιοχές.
Ποια είναι η σωστή συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο μέσα στο σπίτι
Η πραότητα στις εκδηλώσεις μας, αλλά και οι ήρεμες κινήσεις, θα πρέπει να χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με τη θετική εκπαιδεύτρια, τη συμπεριφορά μας ως προς τον σκύλο.
Συμβουλεύει, να μεριμνήσουμε το περιβάλλον του να είναι ήσυχο, για να ηρεμήσει και να ξεπεράσει το σοκ. Έτσι, ώστε να προσαρμοστεί στο νέο χώρο και στις συνθήκες, μέχρι να βρεθεί φιλοξενία.
Ακόμα και όταν προσαρμοστεί, εξακολουθούμε να του συμπεριφερόμαστε με ήρεμες κινήσεις.
Πολύτιμες συμβουλές για όσους θέλουν να φιλοξενούν έναν πυρόπληκτο σκύλο
Όταν προθυμοποιούμαστε να φιλοξενήσουμε ένα πυρόπληκτο σκυλάκι, το προσεγγίζουμε με τον τρόπο που προαναφέραμε.
Η κα Αγγελικάκη τονίζει, ξανά, ότι στο περιβάλλον του θα πρέπει να επικρατεί ηρεμία και όχι εντάσεις, να μην το πιέζουμε για χάδια, και να το βγάζουμε βόλτα μόνο εάν το θέλει.
Αν δείχνει ότι θέλει, αλλά διστάζει, το παροτρύνουμε, κρατώντας λιχουδιές, και το καθοδηγούμε προς τα έξω.
«Επίσης, εάν το σκυλάκι είναι φοβικό και δεν επιθυμεί να μας πλησιάσει, περνάμε από κοντά του, του μιλάμε γλυκά και το κοιτάμε για λίγο. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να του δώσουμε να φάει λιχουδιά από το χέρι μας. Εάν δεν τη δεχτεί, δεν το πιέζουμε και την αφήνουμε κάτω.
Παρατηρούμε, όμως, αν θα τη φάει ενώ εμείς δεν είμαστε στο χώρο του. Επίσης, από τη «γλώσσα του σώματός» του κρίνουμε κατά πόσο η προσέγγισή μας το βοηθάει ή το στρεσάρει περισσότερο», επισημαίνει η κα Αγγελικάκη.
Καταλήγοντας, η κα Αγγελικάκη λέει: «Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή ενός φιλικού και ενός φοβικού σκύλου, θα πρέπει να τους δώσουμε τον χρόνο που θέλουν. Για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και στις νέες συνθήκες. Και να θυμόμαστε πάντα ότι ένας φοβικός σκύλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο».
*Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs Trainers Academy.
Εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς.
Τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική.
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.
- Δύσκολοι καιροί για τη γερμανική οικονομία – «Νόμιζαν ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό τελείωσε»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα καταστρέψει πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Η ΕΚΤ προειδοποιεί για πιθανή φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη
- Super League: Αλλαγή ώρας στο ΠΑΟΚ – Athens Kallithea της 13ης αγωνιστικής
- Βυρώνας: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη 22χρονος που οπλοφορούσε
- Στη φυλακή ο 19χρονος που σκότωσε το 5χρονο παιδί στο Μαρκόπουλο