Τα photo dumps είναι σαν τα άλμπουμ του Facebook για τη γενιά Z. Αυτές οι τυχαίες συλλογές φωτογραφιών που βλέπουμε στο Instagram και έχουν γίνει συχνό φαινόμενο στα feeds μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα photo dump στο Instagram είναι ουσιαστικά μια συλλογή φωτογραφιών και βίντεο σε μια μόνο ανάρτηση που, σε αντίθεση με τις τέλεια επεξεργασμένες φωτογραφίες, ένα photo dump τείνει να είναι λίγο πιο χαλαρό.

Τι ακριβώς είναι τα photo dumps και γιατί μας αρέσουν;

Τα photo dumps φτιάχτηκαν για να είναι οι αναρτήσεις λιγότερο στημένες, περισσότερο αυθόρμητες και τυχαίες και απαιτούν λιγότερη επεξεργασία -και άρα προσπάθεια-.

Τα photo dumps στο Instagram ήρθαν ως απάντηση στα πολύ προσεκτικά επιμελημένα feeds του Instagram, όπως αυτά πολλών influencers.

Στην αρχή ήταν ένας τρόπος να επαναστατήσουν ενάντια στο τέλειο Instagram look και να προσφέρουν κάτι πιο ακατάστατο και αληθινό.

Προσέξτε να μην μπερδεύετε τα photo dumps με τα slides.

Η διαφορά τους; To photo dump καλύπτει αρκετές ημέρες ή ακόμη και μήνες, ενώ το slide είναι συνήθως από μία μόνο ημέρα ή τοποθεσία.

Οι διαφάνειες είναι πιο οργανωμένες και επιμελημένες σε σύγκριση με το πιο ακατάστατο ύφος των φωτογραφικών σκουπιδιών.

Η πτώση των photo dumps

Στην αρχή, τα photo dumps ήταν παντού. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, βλέπουμε όλο και λιγότερες τέτοιες αναρτήσεις στα feeds ειδικά στο εξωτερικό.

Ενώ η μείωση των «dumps» μπορεί να φαίνεται σαν μια αναδρομή στις παλιές καλές μέρες του Instagram, όπου όλα ήταν φροντισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και όλοι προσπαθούσαμε για την τελειότητα, στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ναι, τα photo dumps μας έδωσαν την ελευθερία να ποστάρουμε ό,τι θέλαμε και συνέβαλλαν σε ένα πιο αβίαστο και cool περιεχόμενο, σε σημείο που όσο λιγότερη προσπάθεια κατέβαλλε κανείς για το Instagram του, τόσο περισσότερο ταίριαζε στο trend.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο αποκορύφωμα των photo dumps, influencers όπως η Emma Chamberlain και η Madeline Argy ξεχώρισαν και βρέθηκαν στο προσκήνιο της μόδας.

Κάπως έτσι πολλοί είναι εκείνοι που έφτασαν να προσπαθούν να δημοσιεύσουν photo dumps με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια – κάτι σαν διαγωνισμός «ποιος νοιάζεται λιγότερο για τα social media».

Αλλά τότε αυτό εγείρει το ερώτημα, ποιο είναι το νόημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αν δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε ούτε μια καλή φωτογραφία χωρίς να ανησυχούμε ότι φαίνεται σαν να προσπαθήσαμε πολύ;

Σίγουρα, τα photo dumps μπορεί να είναι διασκεδαστικά, αλλά είναι επίσης εντάξει να ποστάρεις εκείνη τη χαριτωμένη selfie με την καλύτερή σου φίλη χωρίς να χρειάζεται να της προσθέσεις άλλες επτά τυχαίες φωτογραφίες για να φαίνεται σαν να την διάλεξες τυχαία.

Φαίνεται ότι σιγά σιγά λέμε αντίο στα photo dumps και γεια στο να ποστάρουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε να μοιραστούμε, είτε ταιριάζει με την αισθητική μας είτε με τις τάσεις.

Στο τέλος της ημέρας, το Instagram σας είναι δικό σας για να κάνετε ό,τι θέλετε.

Τώρα, αντί να προσποιούμαστε ότι δεν μας νοιάζει τι ποστάρουμε, ας ποστάρουμε ό,τι θέλουμε (ακόμα κι αν πρόκειται για photo dump), χωρίς επιπλέον αγωνίες. Έχουμε άλλωστε τόσες άλλες.

Πηγή: GRACE