Γενικά θεωρείται κακό να τρώμε πριν πέσουμε για ύπνο, γιατί πιθανόν αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.  Στην πραγματικότητα, όμως, οι απόψεις διίστανται. Αρκετοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως ένα πλήρες γεύμα δεν ενδείκνυται πριν τον ύπνο. Ωστόσο, το ελαφρύ σνακ δεν απαγορεύεται.

Το πλήρες γεύμα πριν τον ύπνο επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό

Όταν τρέχετε όλη την ημέρα, είναι λογικό επιστρέφοντας στο σπίτι να είστε πολύ κουρασμένοι και πολύ πεινασμένοι. Σε αυτή την περίπτωση θα αναζητήσετε ένα πλούσιο γεύμα για να σας χορτάσει και να σας ευχαριστήσει. Δυστυχώς, όμως, αμέσως μετά θα πέσετε για ύπνο.

Ο κιρκάδιος ρυθμός, που προέρχεται από τη λατινική φράση «circa diem» σημαίνει «γύρω από την ημέρα». Πρόκειται, ουσιαστικά, για το εσωτερικό 24ωρο ρολόι του οργανισμού μας, το οποίο ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες μας από τον ύπνο έως το ξύπνημα. Αν ο κιρκάδιος ρυθμός διαταραχθεί, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και την ημέρα.

Ταυτόχρονα, αν το σώμα σας είναι συντονισμένο στον κιρκάδιο ρυθμό του, θα λειτουργήσει πιο σωστά και ο μεταβολισμός και η πέψη σας. Ειδικότερα, η πέψη πάντα είναι πιο αποδοτική κατά τη διάρκεια της μέρας όταν κινείστε, πίνετε νερό και βρίσκεστε σε πλήρη λειτουργία. Το βράδυ, ακόμα και η πέψη πρέπει να ξεκουραστεί για να ανακάμψει. Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας είναι ένα βαρύ βραδινό γεύμα πριν τον ύπνο. Φανταστείτε τι επιπτώσεις μπορεί να ακολουθήσουν στη λειτουργία του οργανισμού σας.

Το ελαφρύ σνακ είναι ιδανική επιλογή

Δεν χρειάζεται, όμως, να απογοητευθείτε. Ένα ελαφρύ σνακ πριν κοιμηθείτε δεν είναι καθόλου κακό. Άλλωστε, δεν είναι και καλό να πέσετε για ύπνο τρομερά πεινασμένοι. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι επιλογές σας. Θα πρέπει να διαλέξετε κάτι υγιεινό, γιατί το βράδυ που η κούραση έχει αγγίξει το ζενίθ της, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν comfort food και, κυρίως, ανθυγιεινές και εύκολες επιλογές. Αντισταθείτε και μην πέσετε με τα μούτρα στα πατατάκια, τα κράκερ και τα μπισκότα.

Συνήθως, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο σας. Ο οργανισμός σας θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να σταθεροποιήσει το σάκχαρό σας. Σκεφτείτε ως εναλλακτικές το ελαφρύ τυρί ή το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και τα φρούτα, ώστε να προσφέρετε στον οργανισμό σας έναν συνδυασμό από υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνη.

Tips για να μην τρώτε πολύ το βράδυ

Αν σας φαίνεται πολύ δύσκολο να μην τρώτε βαριά το βράδυ, θα πρέπει να φροντίσετε την υπόλοιπη ημέρα σας. Όσο πιο καλά συντονισμένοι είστε μέσα στην ημέρα, τόσο πιο χορτασμένοι θα επιστρέφετε στο σπίτι το βράδυ. Κάποια απλά tips μπορεί να σας βοηθήσουν:

1 Να φροντίζετε τα υπόλοιπα γεύματά σας μέσα στη μέρα

Αν παραμελείτε το φαγητό κατά τη διάρκεια της μέρας, τότε οδηγείστε προς ένα βαρύ γεύμα το βράδυ, καθώς ο οργανισμό σας δεν θα μπορεί να ανακάμψει. Για να αποφύγετε την υπερφαγία, χωρίστε τη μέρα σας σε τρία ισορροπημένα γεύματα, τα οποία θα πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες.

2 Ασχοληθείτε με κάτι πριν κοιμηθείτε

Πολλές φορές μπορεί να καταφύγουμε στο φαγητό επειδή βαριόμαστε και όχι γιατί είμαστε πεινασμένοι. Αν επιλέγετε το βραδινό φαγητό ως συντροφιά για την ταινία πριν τον ύπνο, δοκιμάστε κάποια βράδια κάτι άλλο. Διαβάστε ένα βιβλίο, μιλήστε με έναν φίλο, κάντε λίγα λεπτά διαλογισμό. Με αυτό τον τρόπο θα ηρεμήσετε και θα τονώσετε και την ψυχολογία σας. Οπότε, θα κοιμηθείτε ακόμα πιο όμορφα.

3 Μειώστε το στρες

Παρατηρήστε πότε καταφεύγετε στα πιο βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά ίσως είναι οι πιο αγχωμένες μέρες σας. Βοηθήστε τον εαυτό σας με ψυχοθεραπεία, κάντε γιόγκα ή διαλογισμό, επιδοθείτε στο αγαπημένο σας workout, περπατήστε και περάστε καλά όλη την εβδομάδα. Θα δείτε ότι όσο πέφτουν τα επίπεδα του άγχους σας, τόσο πιο υγιεινά και ελαφριά θα τρώτε πριν τον βραδινό ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση μην αγχώνεστε αν κάποια βράδια είναι πιο δύσκολα και δεν μπορείτε να πειθαρχήσετε. Δεν θα πάρετε βάρος με λίγες φορές που θα φάτε πιο βαριά το βράδυ. Καλό είναι, όμως, το βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο να μη σας γίνει συνήθεια. Τότε, μακροπρόθεσμα, θα αντιμετωπίστε προβλήματα. Αρχικά, δεν θα ξεκουράζεστε τη νύχτα, κάτι που θα σας κυνηγάει και την υπόλοιπη μέρα και θα συνεχίζεται ως φαύλος κύκλος. Δεν χρειάζεται να μένετε νηστικοί το βράδυ εάν πεινάτε. Να θυμάστε, μόνο, να επιλέγετε ελαφριά και υγιεινά σνακ, που δεν θα επιβαρύνουν τον οργανισμό και τον ύπνο σας.

Πηγή: VITA