Οι ηλιόλουστες ημέρες είναι ιδανικές για να βγεις από το σπίτι να κάνεις έναν περίπατο, να συλλέξεις λίγη βιταμίνη D και να απολαύσεις τη φύση. Για αυτό άλλωστε και τα Σαββατοκύριακά σου σε βρίσκουν με την πρώτη ευκαιρία σε μια παραλία, σε ένα πάρκο ή έστω σε μια καφετέρια μέχρι ο ήλιος να δύσει.

Το βράδυ νιώθεις τόσο ευγνώμων για τις ώρες που πέρασες κάτω από τον καταγάλανο ουρανό, από την άλλη όμως αισθάνεσαι και μια απίστευτη εξουθένωση, σαν ο ήλιος να σου ρούφηξε όλη σου την ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσες να ξεκουραστείς λίγες ώρες στο σπίτι σου παρέα με το κλιματιστικό, ή να περάσεις την ημέρα σε μια κλειστή καφετέρια να αποφύγεις την έντονη ζέστη. Αλλά δεν μπορούσες να χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις την όμορφη αυτή ημέρα.

Δεν είσαι μόνο εσύ που αισθάνεσαι έτσι. Πολλοί χρήστες του TikTok, δηλώνουν επίσης ότι αισθάνονται ενοχές όταν χάνουν την ευκαιρία να λιαστούν. Μάλιστα το φαινόμενο είναι τόσο κοινό που απέκτησε και ονομασία, είναι το Sunshine Guilt.

Τι είναι το Sunshine Guilt;

Ο όρος αυτός λοιπόν αναφέρεται στην πίεση που μπορεί να αισθάνεσαι όταν νιώθεις ότι πρέπει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια. Μπορεί να βρίσκεσαι σε έναν εσωτερικό χώρο γιατί βρίσκεσαι στη δουλειά σου, ή γιατί πραγματικά προτιμάς να περάσεις την ημέρα σου στο σπίτι σου και να ξεκουραστείς, αλλά μια μικρή φωνή σου υπενθυμίζει ότι όλοι οι άλλοι βρίσκονται έξω και περνάνε καλά στον ήλιο, ενώ εσύ όχι.

Το αίσθημα της “υποχρέωσης” που αισθανόμαστε οφείλεται τόσο σε κοινωνικές όσο σε προσωπικές προσδοκίες για το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να απολαμβάνουμε τις όμορφες ημέρες. Επίσης το αίσθημα αυτό μπορεί να προέρχεται και από τη σκέψη της ανεπάρκειας. Ότι δηλαδή οι ημέρες που έχουμε πράγματι ελεύθερες στην πολυάσχολη καθημερινότητα μας, είναι ελάχιστες και ότι αν δεν εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτό των ημερών αυτών τότε θα πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα για να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες ημέρες.

Φυσικά η επαφή μας με τη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική μας υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, αλλά έχουμε επίσης συνδέσει τις στιγμές μας στη φύση με όμορφες στιγμές, όπως οι διακοπές, οι βόλτες και τα παιχνίδια με τους φίλους μας όταν ήμασταν μικρότεροι. Κάπως έτσι μπορεί να αναπτυχθεί το FOMO (Fear Of Missing Out) όταν δεν περνάμε το χρόνο μας έξω.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν το FOMO, καθώς έχουμε διαρκή πρόσβαση στις ζωές των άλλων. Μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να δούμε πόσο καταπληκτικά περνάνε οι διαδικτυακοί μας φίλοι ενώ απολαμβάνουν τον ήλιο και τον καλό καιρό, ενώ εμείς δεν έχουμε μια τόσο όμορφη ζωή. Έτσι τουλάχιστον μας κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αισθανόμαστε.

Πώς θα διώξεις τις ενοχές γύρω από τις ηλιόλουστες ημέρες;

Για να μπορέσεις να διώξεις τις ενοχές πρέπει αρχικά να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου. Είναι απολύτως λογικό και αποδεκτό να αισθάνεσαι κατά αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια επικεντρώσου σε όσα κερδίζεις. Ναι δεν απολαμβάνεις τον ήλιο, αλλά έχεις την ευκαιρία να ξεκουραστείς, ή να κάνεις κάτι παραγωγικό.

Επίσης αν χρειάζεται να είσαι σε εσωτερικό χώρο δεν είναι απαραίτητο να περάσεις όλο σου τον χρόνο εκεί. Μπορείς να κάνεις ολιγόλεπτα διαλείμματα στα οποία βγαίνεις στο ήλιο, ή μπορείς αν είσαι σπίτι να περάσεις την ημέρα σου στο μπαλκόνι ή να έχεις ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες για να ακούς τους ήχους της φύσης και να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι έξω.

Είναι πάντα χρήσιμο να θυμάσαι ότι τα περισσότερα πράγματα που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τόσο υπέροχα όσο φαίνονται. Όλοι εξιδανικεύουν τις ζωές τους και είναι λογικό να αισθάνεσαι “ζήλεια” αλλά πίσω από τα stories και τα posts κρύβονται πολλά που δεν γνωρίζεις.

Πηγή Vita