Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης υπεγράφη,  με σκοπό την λειτουργία βάσης δεδομένων των ωφελουμένων του δικτύου δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Την Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψαν, για τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη και για την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Μαυρίδης.

 Υπενθυμίζουμε ότι, το Δίκτυο Δομών δημιουργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα αποσκοπώντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ

Η ΕΕΤΑΑ έχει δημιουργήσει για λογαριασμό της Γ.Γ.Ι.Α.Δ. Βάση Δεδομένων, των ωφελούμενων του Δικτύου Δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, στο πλαίσιο τριών (3) Πράξεων με τίτλο «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο.

Η Βάση Δεδομένων, της οποίας κυρία είναι η Γ.Γ.Ι.Α.Δ., λειτουργεί σε καθημερινή βάση από το 2013 μέχρι και σήμερα. Στόχος της είναι η τήρηση στοιχείων  των Δομών του Δικτύου. Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν στις εξυπηρετούμενες γυναίκες που απευθύνονται στις Δομές, επεξεργάζονται, αποσκοπώντας τόσο στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας όσο και στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής, από όλες τις Δομές του Δικτύου.

Συνεπώς, αποτελεί ένα διαδικτυακό εργαλείο, που μέσω των στοιχείων που παρέχει στη Γ.Γ.Ι.Α.Δ. και τους εποπτευόμενους φορείς της, συμβάλλει στη διαμόρφωση και χάραξη πολιτικών.

Η Προγραμματική Σύμβαση αρχίζει  στις 5 Ιουλίου 2024 και έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.