Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Δούκας στο MEGA: Το ΠΑΣΟΚ αν παραμείνει μικρό θα γίνει συνιστώσα – Στόχος να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές

Δούκας στο MEGA: Το ΠΑΣΟΚ αν παραμείνει μικρό θα γίνει συνιστώσα – Στόχος να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στο MEGA ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, τόσο για τον δήμο της Αθήνας όσο και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

«Αξιοποιούμε τα Σαββατοκύριακά μας και γυρνάμε την Ελλάδα, βλέπουμε τα προβλήματα και παρουσιάζουμε το πώς θέλουμε εμείς να επανεκκινήσουμε και να ξαναφτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να είναι η ψυχή της δημοκρατικής παράταξης που θα κυβερνήσει τον τόπο. Είμαστε πάνω από τα προβλήματα και κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που νομίζω ότι αποτυπώνεται, έχουμε σημαντικά πράγματα που μπορούμε να δείξουμε, έχουμε καταφέρει ήδη αρκετά», είπε αρχικά ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας μιλώντας στο MEGA.

«Θα πάει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο»

Αναφερόμενος στο κύκλωμα το οποίο εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, τονίζει:

«Αποδεικνύουμε στην πράξη το καμία ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είναι σε πλήρη εξέλιξη διαδικασία. Εμπλέκονται 14 άνθρωποι, 9 δημοτικοί και όχι μόνο υπάλληλοι και 5 ιδιώτες. Προς ώρας είναι ένας προϊστάμενος από τη δημοτική αστυνομία και ένας δημοτικός υπάλληλος από την πολεοδομία, αλλά εμπλέκονται και από το υπουργείο Πολιτισμού και από τις διευθύνσεις που σχετίζονται με τους υγειονομικούς ελέγχους. Γινόντουσαν εκβιασμοί. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τη διεύθυνση εσωτερικών ελέγχων, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προχωράμε στη διαδικασία αυτήν.

»Έχουν σχηματιστεί ήδη δικογραφίες για τους 14, είναι και άλλοι 9 που σχηματίζονται δικογραφίες, δεν είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά συμμετείχαν με έναν δεύτερο ρόλο όποτε χρειάζονταν. Μιλάμε για 700.000 ευρώ, πάνω από 47 υποθέσεις οι οποίες πάνε πολύ πίσω, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία, θα πάει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο. Ανακοινώνουμε και πλατφόρμα, την έχουμε ήδη ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, όπου θα υπάρχουν, με λογοδοσία και διαφάνεια, όλες οι διαδικασίες για τις βεβαιώσεις, τους ελέγχους και για τη δυνατότητα άμεσης καταγγελίας. Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε και αυτή η εγκληματική οργάνωση».

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, πρόκειται για παλιούς υπαλλήλους του δήμου.

«Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πάει αρκετά πίσω. (…) Γίνονταν εκβιασμοί για να μην πάμε να κάνουμε ελέγχους, είτε να τους κάνουμε αλλά να μη βεβαιώνονται. Υπήρχαν χρηματικά πρόστιμα ανάλογα με τη διαδικασία του ελέγχου και θα προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, με εξυγίανση και με μία πλατφόρμα για να μπορούμε να έχουμε απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία».

«Με ενδιαφέρει και ο δήμος και το ΠΑΣΟΚ»

Για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται σχετικά με το αν θα έπρεπε να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος ή όχι, ο Χάρης Δούκας υπογραμμίζει:

«Είναι μια ωμή παρέμβαση ξένων δυνάμεων και βλέπω ένα πολύ μεγάλο άγχος από διάφορους για την προσπάθεια που κάνουμε στην Αθήνα. Ας παραμείνουν ψύχραιμοι και ας μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει και το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα να δηλώσει ότι δε δέχεται άλλες, ξένες δυνάμεις να εμπλέκονται στα εσωτερικά του. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενδυναμώνει τον θεσμό. Νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια που γίνεται η οποία έχει σαν στόχο να επανεκκινήσει τη δημοκρατική παράταξη, με ψυχή το ΠΑΣΟΚ, για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα».

Όπως λέει ο ίδιος, τον ενδιαφέρει και ο δήμος της Αθήνας αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

«Με ενδιαφέρουν και τα δύο πάρα πολύ. Εγώ ήμουν στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ και κατέβηκα για να δώσω τη μάχη στην Αθήνα με μια ατζέντα προοδευτική. Δώσαμε έναν αγώνα καθαρό και έντιμο και προσπαθούμε με τιμιότητα να καταφέρουμε την ατζέντα μας, μια ατζέντα που έχει σαν πρόσημο την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξήθηκαν κατά 365% οι πολίτες της Αθήνας οι οποίοι ζητούν ενίσχυση από το κοινωνικό παντοπωλείο. 4.000 νέες οικογένειες. Δύο φορές τον μήνα τους δίνουμε ένα κιτ και μας χιλιοευχαριστούν. Ακούμε δισεκατομμύρια, ακούμε ότι έρχονται λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, τα οποία μάλλον πηγαίνουν για mall και καζίνο και όχι για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Θέλουμε έναν καθαρό αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής η οποία δημιουργεί νέες ανισότητες, όμως εγώ βάζω το εξής δίλημμα: θέλουμε στασιμότητα ή μικρά βήματα που μοιάζουν με στασιμότητα ή θέλουμε ένα άλμα γρηγορότερο από την φθορά για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει μια προοδευτική ατζέντα που να αφορά τους πολλούς; Υπάρχει το μοντέλο της ΝΔ που δίνει πάρα πολλά σε πολύ λίγους και πάρα πολύ λίγα σε όλους τους υπόλοιπους. Εμείς λέμε κάτι τελείως διαφορετικό, ότι χρειάζεται ένας εκδημοκρατισμός της εξουσίας και χρειάζεται να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε διάχυση του πλούτου σε όλους», συμπληρώνει.

Σε περίπτωση που κερδίσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αυτό «θα εκτιναχθεί διότι αυτή είναι και η κοινωνική επιταγή».

«Ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς. Ο λόγος είναι ότι δεν παίρνουν ευθύνη και δεν απαντούν στα προβλήματα», λέει.

«Είναι μεγάλη ευθύνη, το καταλαβαίνω»

Για την υποψηφιότητά του λέει:

«Στα κόμματα, τα οποία δε λειτουργούν σαν παρέα αλλά έχουν διαδικασίες και επικρατεί η Δημοκρατία, μπορούμε και πρέπει να εκφράζουμε τις απόψεις μας, να λέμε αυτό που αισθανόμαστε και να παίρνουμε την ευθύνη για αυτό. Εγώ αναμετρώμαι με την ευθύνη, είναι μεγάλη ευθύνη το καταλαβαίνω, διότι είναι και ένα μοντέλο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Όμως αυτός είναι και ένας λόγος που με ‘βαράνε’, διότι έχουν εξαϋλώσει την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν της δίνουν αρμοδιότητες».

Όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Μιλάμε για την καθαριότητα και έχουν να κάνουν προσλήψεις για την καθαριότητα εδώ και πάνω από 7 – 8 χρόνια και πρέπει να καθαρίζουμε τα σκουπίδια, και το παλεύουμε πάρα πολύ, για 7.500.000 τουρίστες όταν έχουμε κόσμο για 650.000. Έχουμε ζητήσει κόσμο και δε γίνονται προσλήψεις. Είναι πάγιο αίτημα και δε μας δίνουν πόρους και κόσμο και αυτό δημιουργεί τον εξής κίνδυνο: ιδιωτικοποιήσεις παντού. Εδώ πρέπει να είμαστε απέναντι και σαν ΠΑΣΟΚ και συνολικά σαν προοδευτική διακυβέρνηση και πρέπει να πούμε ότι είμαστε μαζί με τους εργαζομένους οι οποίοι δίνουν καθημερινά έναν αγώνα απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία θέλει μόνο μεγάλες εταιρίες».

«Δίνουμε το στίγμα γιατί είναι μια πολιτική διεκδίκηση, παλεύουμε συνολικά για ένα σύστημα το οποίο έχει να κάνει με την αποκέντρωση και όχι τον συγκεντρωτισμό. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι ότι είναι ένα συγκεντρωτικό σύστημα, στο Μάξιμου ΑΕ το έλεγε η αείμνηστη Γεννηματά, και πάρα πολύ λίγες εταιρίες, και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα. Οι δήμαρχοι είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι σε όλες τις περιπτώσεις, διότι δεν έχουμε τη δύναμη και τους πόρους».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως:

«Εγώ πιστεύω σε ομάδες. Εμείς έχουμε μια ομάδα 26 δημοτικών συμβούλων. Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουν όλοι λόγο, ρόλο και ευθύνη. Έχω και εγώ τον ρόλο που μου αναλογεί και την ευθύνη αλλά και οι ίδιοι παίρνουν ευθύνες και αυτό θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ. Να ανοίξει, ενωτικά, δημοκρατικά, να είναι κόμμα – κίνημα και να έχουν όλοι ρόλο και λόγο. (…) Είμαστε σε μία φάση που παλεύουμε για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, είναι πολλά τα αν. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμουν καθηγητής στο Πολυτεχνείο και δεν ήξερα καν ότι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Πήρα μια πολύ μεγάλη ευθύνη τότε σε έναν αγώνα που ήταν χαμένος και δίνω μια πολύ μεγάλη μάχη από τότε μέχρι και σήμερα και αποφασίζω να βγω μπροστά διότι φανταστείτε να έλεγα όλα αυτά που λέω τώρα και να μην έβγαινα μπροστά. Τότε θα ήμουν μια μπερδεμένη ιστορία, αλλά παίρνω την ευθύνη, αναμετρώμαι με αυτήν και δίνω τη μάχη για να βελτιώσω τα προβλήματα».

«Το πρόβλημα είναι πώς θα μπορέσουμε να συνδεθούμε με την κοινωνία και την κοινωνία αυτήν την στιγμή την απασχολεί αν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα και αν θα μπορέσουν να έχουν οι άνθρωποι τα προς το ζην και αν θα μπορούν να βγάλουν τον μήνα. (…) Θα συνεργαστώ πάρα πολύ με όλους τους βουλευτές, όλα τα μέλη και όλους όσοι θέλουν να προχωρήσουμε με πάθος και δύναμη, χωρίς να ‘νερώνουμε’ τις πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται για τον χώρο μας και για τη χώρα. Δε μιλάμε για καρέκλες», προσθέτει.

Για τον Μανώλη Χριστοδουλάκη

«Ο Χριστοδουλάκης έκανε μια πρόταση, νομίζω, ήθους, που είπε να πάμε μαζί σε μια προσπάθεια για να αλλάξουμε τον χώρο μας και απάντησα βεβαίως θετικά. Το έκανα διότι πιστεύω βαθιά ότι χρειάζεται να αποδείξουμε εμείς με το παράδειγμά μας ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη, ότι αναμετρόμαστε με αυτήν και ότι αλλάζουμε πρώτα εμείς σαν ανθρώποι, μετά το κόμμα και μετά τη χώρα».

«Εγώ δίνω μια πολύ μεγάλη μάχη για το τσιμέντο στην Αθήνα και παίρνουμε ομόφωνη απόφαση να μπορούμε να ελέγχουμε το ύψος και το τσιμέντο στην πόλη μας. Το κράτος, η κεντρική κυβέρνηση, την αναιρεί. Μπορούμε να αποφασίσουμε για την πόλη μας; Σήμερα δεν μπορούμε. Εγώ λοιπόν λέω ότι μέσα από τη διττή μου ιδιότητα θα το καταφέρω. Παίρνουμε αποφάσεις ομόφωνες τις οποίες τις καταργούν οι υπηρεσίες και οι διαδικασίες, ζητάμε πόρους τους οποίους δεν έχουμε, οικονομικούς αλλά και ανθρωπίνους. Αλλά και εθνικές μάχες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την τοπική αυτοδιοίκηση. (…) Αν, σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παλέψω για την ενεργειακή δημοκρατία, όλοι οι δήμοι και ο δήμος της Αθήνας θα μπορούν να έχουν δύναμη να παράξουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για τους ενεργειακά πτωχούς. Άρα είναι ένας διττός ρόλος, συγκοινωνούντα δοχεία, που ενδυναμώνει την προσπάθεια που κάνω στην Αθήνα και ενδυναμώνει την προσπάθεια για να λύσω τα προβλήματα», αναφέρει.

Όσο για τον λόγο για τον οποίο επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ;

«Εμένα δε με ενδιαφέρει αν θα αξιοποιήσω σωστά ή όχι το πολιτικό μου κεφάλαιο και αν θα φτιάξω μια στρατηγική η οποία θα έχει τα μέγιστα οφέλη για εμένα και τα περαιτέρω βήματά μου. Με ενδιαφέρει να είμαι εντάξει απέναντι στους πολίτες για αυτά που βλέπω και αισθάνομαι ότι είναι σημαντικά προβλήματα. (…) Πρέπει πολύ νωρίτερα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες σύγκλισης και όχι τελευταία στιγμή, διότι διαφορετικά τα χαμηλά στρώματα, η εργατική τάξη, θα βρίσκουν αγκαλιά στον λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία. Αυτά τα καταθέτω τώρα, τα καταθέτω χωρίς να κοιτάζω το προσωπικό μου όφελος, παίρνω τα ρίσκα μου, παίρνω ευθύνη πολύ μεγάλη και το κάνω γιατί θέλω να είμαι εντάξει απέναντι σε όσους με ψήφισαν και όσους με πιστεύουν. Βάζω τα θέματα στο τραπέζι και παλεύω για αυτά, καθαρά και μπροστά».

«Στόχος να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές»

«Η συνεργασία είναι βασικό θεμέλιο στις προσπάθειες να δημιουργήσουμε συνθήκες συνολικά ανάπτυξης, όμως με εμένα με ενδιαφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Σε καμία περίπτωση συμφωνίες σε συζητήσεις κορυφής αλλά σε συζητήσεις βάσης στις γειτονιές, εκεί που είναι τα πραγματικά προβλήματα. Πολύ λίγο ενδιαφέρει τον κόσμο τι θα πω εγώ με τον κύριο Κασσελάκη και με άλλους αρχηγούς, όσο τι λέμε για τα προβλήματα. Θα μιλήσω με όλους και θα συνεργαστούμε με όλους όσους χρειαστεί, και με τον κ. Μητσοτάκη αν είναι θετικά πράγματα για τη Βουλή, για τα θέματα που αφορούν τους πολλούς, αλλά τους πολλούς και όχι τους πολύ λίγους», συμπληρώνει.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Χάρης Δούκας τονίζει:

«Το ΠΑΣΟΚ, αν παραμείνει μικρό κόμμα, θα γίνει συνιστώσα. Ο Μητσοτάκης δε φεύγει με κόμμα του 13 και του 15% και νομίζω ότι με την ατζέντα την οποία παρουσιάζουμε εμείς, θα μπορέσουμε να το μεγαλώσουμε, να το ανοίξουμε, με όρους ισονομίας και ισοτιμίας και να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση. Η αυτονομία είναι δεδομένη στη δική μας την περίπτωση. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν είναι αυτές. Από τρίτο κόμμα να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν μπαίνω σε αυτήν τη διαδικασία και να πάρω αυτό το ρίσκο και την ευθύνη για να κερδίσουμε τον κ. Κασσελάκη και να είμαστε δεύτεροι. Θέλουμε μια προοδευτική ατζέντα που θα βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, θα χτυπάει τα κατεστημένα και θα δημιουργεί τις υπερβάσεις που χρειάζεται».

Sports in

Super League: Το εντυπωσιακό γκολ του Ποντένσε στην Τούμπα κορυφαίο της σεζόν (vid)

Το γκολ του Ποντένσε στην Τούμπα για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αναδείχθηκε το καλύτερο για τη φετινή σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024