«Η σύγκλιση είναι πολύ σημαντική, αλλά στο δικό μας σύστημα πρέπει να γίνει σταδιακά, στη βάση των προγραμμάτων» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

«Να δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας.  Η Αριστερά το τονίζω και όχι η Κεντροαριστερά... η Αριστερά έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή εκεί κι αυτό είναι θετικό. Αλλά πρέπει λίγο να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο, ποιο είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας και ποιο το δικό μας. Εδώ μιλάμε για 577 περιφέρειες μονοεδρικές. Αν κάποιος το κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας στην Γαλλία, θα είχαμε 89 Περιφέρειες στην Ελλάδα, με 89 μονοεδρικές Περιφέρειες.

«Η σύγκλιση στο τωρινό βουλευτικό σύστημα προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάση προγραμμάτων»

Πιστεύετε ότι μετά από 2 γύρους δεν θα αναγκαζόμασταν να έχουμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Τότε να δείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον κ. Μητσοτάκη να πάρει 41% συν μπόνους και να μπορεί αυτή την στιγμή να κάνει ό,τι θέλει στην χώρα μας. Εμείς έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που βασίζεται καθαρά στην δύναμη των κομμάτων στην Βουλή. Δεν μπορούμε έτσι να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και συνέχισε: «Για τα πολιτικά, εάν πάρει κάποιος τα ποσοστά του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθηνά, και βάλει αυτάς τα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για την Βουλή, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια διαφορά αυτού του κόμματος και δυνατότητα αυτοδυναμίας, κ.ο.κ.. Με αυτά τα ποσοστά όμως στον β γύρο στην Αθηνά, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήτ6αν προοδευτικός υποψήφιος, καταφέραμε να νικησδουμε4 τον κ. Μπακογιάννη.

Η σύγκλιση στο τωρινό βουλευτικό σύστημα προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάση προγραμμάτων. Δεν είναι το ίδιο με μονοεδρικές Περιφέρειες».

«Να ειπωθούν συγγνώμες»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας εκ νέου για ένα αυτοδύναμο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε το πλαίσιο συνεργασίας σε επίπεδο συνεννόησης σε προτάσεις νόμου, λέγοντας όμως στη συνέχεια ότι πρέπει να ειπωθούν εκατέρωθεν συγγνώμες για τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς τα προηγούμενα χρόνια.

«Να αρχίσουμε την συζήτηση της σύγκλισης. Εγώ ο ίδιος στην ομιλία μου στην ΚΕ το Σάββατο, είπα ότι στις επόμενες  προτάσεις νόμου – τροπολογίες που θα έχουμε στην Βουλή, στο ζήτημα των τραπεζών και τα υπερκέρδη τους που ζημιώνουν τον ελληνικό λαό, ότι εκεί θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – όποια και αν είναι αυτή -όταν οι προτάσεις είναι έτοιμες, για να συνεργαστούμε στο να τις βελτιώσουμε. Και αν είναι ένα πλαίσιο που υπάρχει συναίνεση, τότε έχει καλώς. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στις τράπεζες, στα υπερκέρδη τους, στις προμήθειες. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχει δουλέψει στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν. Ο υπ. Οικονομικών πρέπει να έχει εμπειρία στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Δεν μπορεί να είναι θεωρητική η εμπειρία ενός υπουργού. Οι τράπεζες ρυθμίζονται από την ΕΚΤ. Αν έχει την δυνατότητα ο υπουργός να κάνει κάτι, γιατί δεν το κάνει;».

Για τα χρέη και τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

«Άλλη μια μάστιγα που θα βρούμε μπροστά  μας είναι το ιδιωτικό χρέος. Το κυβερνών κόμμα αυξάνει το χρέος του συνεχώς και βλέπουμε να χάνονται σπίτια από τα κόκκινα δάνεια. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τραπεζικά χρέη. Χρέη σε προμηθευτές έχουμε. Θέλουμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες με τα έσοδά μας για να μπορούμε να λεμέ στον κόσμο ότι μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας και  συνεπώς μπορούμε να φτιάξουμε την χώρα μας. γιατί η ΝΔ δεν παρουσιάζει την ρύθμιση χρέους που έχει, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να έχει αυτές τις ρυθμίσεις τα χρέη του, και επίσης τις ρυθμίσεις των πολιτικών το Πόθεν Έσχες τους. Κάναμε τροπολογία γι΄αυτό».

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ασφυκτική, ωστόσο δήλωσε πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξουν την «ανάρρωση».

«Εμείς θέλουμε οι ρυθμίσεις των πολιτικών προσώπων να είναι δημόσιες και η ΝΔ το απορρίπτει αυτό. Όσον αφορά στο δικό μας θέμα, είναι κάτι που το έχουμε βρει μπροστά μας, γι΄αυτό και αναγκάστηκα να δανείσω για κάποια δώρα Χριστουγέννων . Το πλαίσιο έχει γίνει ασφυκτικό. Ένα μεγάλο μέρος της επιχορήγησης του κόμματος για τις ευρωεκλογές πήγε στα Μέσα του κόμματος αντί να πάει σε ψηφοδέλτια, καμπάνιες και εκτυπώσεις κτλ. Λύση με τους αργαζομένους της Αυγής δε έχουμε βρει ακόμα αλλά έχουμε βρει τρόπους επικοινωνίας. Το κομμάτι αυτό το έχει αναλάβει η Οικονομική Επιτροπή που ενέκρινε η ΚΕ η οποία θα παρουσιάσει μερικές προτάσεις στην επόμενη ΠΓ, την Πέμπτη το μεσημέρι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την «Αυγή»

Για την «Αυγή» τόνισε πως θα περιμένει εκ νέου προτάσεις από την οικονομική επιτροπή και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης: «Το ζήτημα έχει συζητηθεί με τις διοικήσεις των Μέσων αρκετές φορές,. Εδώ και μήνες. Την 1η μέρα που είχα γυρίσει τον Ιανουάριο από τις ΗΠΑ το είχαμε συζητήσει για την Αυγή. Και τον Απρίλιο το είχαμε συζητήσει. Κατηγορούμαι για ό,τι κάνω και ό,τι δεν κάνω. Εκπροσωπώ τον βασικό μέτοχο των δύο αυτών Μέσων που είναι δυο ανεξάρτητες εταιρίες. Δεν είναι εξ ολοκλήρου δίκη μου ευθύνη, δεν είμαι ο διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών. Καταλαβαίνω τον πολιτικο-ιστορικό παράγοντα και τον ανθρώπινο, πήγα δια ζώσης και θα ξεύρουν τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Είναι στο δικό τους κομμάτι τώρα να μας δώσουν προτάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν έχω βρει χρήματα που να έχουν δοθεί σε troll. Στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε troll. Εδώ δεν έχουμε επιχορήγησή για να πληρώσουμε μισθούς των ανθρώπων του κόμματος».

Για τις διαγραφές

Για το αν θα υπάρξουν διαγραφές:

«Η θέση της ΚΕ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόεδρο με κανονική θητεία. Αν κάποιος λέει ότι ο Χ πρόεδρος δεν πρέπει να είναι πρόεδρος, δεν συνάδει με την απόφαση. Να εκφράσει μια αντίθετη άποψη, αλλά υπάρχει απόφαση από την ΚΕ».

Συμπλήρωσε δε πως στην ΚΕ «δεν υπάρχει διαμάχη. Εγώ έκανα τον ερωτηματολόγιο που προκάλεσε αντιδράσεις. Να μην μπερδεύουμε ποια είναι η προσέγγισή μου. Πρέπει να γίνει καταστατικό συνέδριο. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται σκέψη και ανάλυση των ιδεών. Αυτά που είπα στην ομιλία μου ήταν ιδέες. Είπα ότι μπορεί να αλλάξω τη γνώμη μου. Προκάλεσε μια θετική αναστάτωση στην αίθουσα. Στις ευρωεκλογές είχαμε μια μεγάλη αποχή. Στη Γαλλία συμμετείχαν απέναντι στην ακροδεξιά. Μπορεί να ενεργοποιηθεί η κοινωνία».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

«Πρέπει όλα τα στελέχη να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύγκλιση στην ευρύτερη Αριστερά και φυσικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ) και φυσικά να στηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τέτοια συνεννόηση. Αυτό είναι αυτονόητο για οποιονδήποτε είναι μέλος του κόμματος. Από εκεί και πέρα είμαι ο πρώτος που θέτει τον εαυτό του στην κρίση του κόσμου […]  Θέλω να μπορούν να κρίνονται όλοι», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν τον υπονομεύει ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το Συνέδριο.

«Προφανώς και έχει θέση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρόσφερε πάρα πολλά. Μπήκα σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μπήκαμε όχι για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μπήκαμε να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα δυνατό αυτόνομο κόμμα. Να συνεργαστούμε σε μία αλλαγή νόμου, σε μια τροπολογία. Και τα στελέχη των δύο κομμάτων να πούμε μια συγγνώμη για τα όσα έχουν ειπωθεί εκατέρωθεν από παλιότερες εποχές. Δεν νομίζω ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσωπικό θέμα μαζί μου. Ο κόσμος που αγωνίζεται στον στίβο της πολιτικής έχει μνήμη. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε».

Για το αν θα πουληθεί ή ενοικιαστεί το κτήριο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Όχι δεν ισχύει. Θα κάνουμε πολλά πράγματα από εδώ και πέρα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που θα στηρίξουνε την οικονομική ανάρρωση του κόμματος. Δεν επιθυμώ να φύγουμε από την Κουμουνδούρου. Μου αρέσει αυτή η ιστορική περιοχή».

Για τον επικείμενο γάμο του με τον Τάιλερ ΜακΜπεθ:

«Θα έρθουν οι οικογένειές μας από την Αμερική και θα έχουμε μια λιτή τελετή. Δεν θα δούμε στελέχη και βουλευτές. Θα γίνει τέλος Αυγούστου. Θα είναι ένα ευχάριστο και λιτό σαββατοκύριακο, για τους φίλους και τις οικογένειές μας που μας στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια».