Ο Πύργος του Άιφελ και η Ακρόπολη

Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς φωνάζει ο Πύργος του Άιφελ, η Ακρόπολη δακρύζει που ο λαός θέλει αλλαγή και κανείς δεν μπορεί να ηγηθεί. Τζέλα. Εντάξει έναν Βάρναλη οφείλει να έχει ο καθένας στη βιβλιοθήκη του είτε στο Περιστέρι, είτε στο Κολωνάκι είναι θέμα πρεστίζ… Με ενέπνευσε η Γαλλία. Πρώτον γιατί η Ακροδεξιά είναι άγριο πράγμα, επικίνδυνο και προσβλητικό για το ανθρώπινο είδος. Και αισθητικά δηλαδή να το δεις… αυτή η Λεπέν, τόσοι έπεσαν επάνω της για να την κάνουν συμπαθητική και κυρία… απέτυχαν παταγωδώς. Μετά, αυτό το «η ισχύς εν τη ενώσει» πάντα με συγκινεί.. Θέλετε οι ταινίες, θέλετε που το λέγαμε στο ιδιωτικό για να βγει και η δευτέρα γυμνασίου (εμείς πρώτη τότε) και να στηρίξει το αίτημά μας για εκδρομή, μου δίνει πάντως δύναμη και ελπίδα όποτε το βλέπω να γίνεται πράξη. Θα πάω μια βόλτα στο Παρίσι, το αποφάσισα, γιατί εδώ δεν βλέπω καμία συγκίνηση. Ο Κυριάκος παίζει μόνος του το χρυσό μου. Καταντάει κουραστικό. Μην παρεξηγηθώ δεν θέλω να βγει άλλος, αλλά η αξία του ηττημένου δίνει αξία στον νικητή. Εμείς κλέβουμε εκκλησία.

«Αστους να λένε…»

Θα το προσέξατε ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ «έβραζε» όλο το σύστημα της Νέας Δημοκρατίας και διάφοροι βουλευτές έβγαλαν «απαγορευτικό» στην επανεκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προσπαθούσε να διαμορφώσει «θετική ατζέντα» μεταρρυθμίσεων. Στη λογική «γρήγορα και αποτελεσματικά»! Πηγαίνοντας κόντρα στο κλίμα των ημερών – «άστους να λένε ότι θέλουν, εγώ ασχολούμαι με τα προβλήματα του κόσμου»!

Κινούμενη άμμος

Τώρα βέβαια το «άστους να λένε» – που θυμίζει παλιό σουξέ του Σταμάτη Κόκοτα – είναι μια κουβέντα! Και δεν είναι εύκολη. Και μπορεί το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως διαθέτει κοινοβουλευτική παρουσία 158 δρών – για την ακρίβεια 157+1 πλέον – όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Διότι με 28,31% εκλογικό ποσοστό – των ευρωεκλογών – και με τις δημοσκοπήσεις να ρίχνουν τη Νέα Δημοκρατία περί το 25%, οι 158 βουλευτές θα αρχίσουν να μοιάζουν με «κινούμενη άμμο».

Ευαισθησίες

Οπως σας έχω εξηγήσει το πιο «ευαίσθητο πλάσμα» στη … φύση, είναι ο βουλευτής. Πρώτος αυτός αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις της εκλογικής του βάση. Κι επειδή έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο επιβίωσης, αρχίζει και ψάχνεται….

Το φθινόπωρο

Ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει 2 – 3 μήνες χρονικό περιθώριο – μέχρι δηλαδή τον Σεπτέμβριο – για να μπορέσει «να γυρίσει το παιχνίδι». Δηλαδή μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις. Αν μέχρι τότε δεν το «έχει γυρίσει». Κι η προϊούσα φθορά συνεχίζεται, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Δεδομένου ότι στις αρχές του 2025 θα μεσολαβήσει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τότε…

Οπως είναι γνωστό μερικές δεκάδες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με κάθε τρόπο έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της επανεκλογής της κυρίας Σακελλαροπούλου. Εφόσον τελικά κάνει «την καρδιά του πέτρα και αποδεχθεί το τελεσίγραφο – μη μπορώντας να κάνει και διαφορετικά – θα έχει υποστεί την πρώτη προσωπική του ήττα! Από εκεί και μετά τα πράγματα θα ακολουθήσουν την δυναμική τους. Αν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις τότε συνεχίζουν να τον δείχνουν αποδυναμωμένο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ως το 2027….

Κι έτσι κι αλλιώς…

Κι όπως σας έχω πει, ενώ επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ψύχραιμο στις αιτιάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών – των κκ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά – από την «πίσω μεριά» διάφοροι τύποι τους επιτίθενται με σφοδρότητα. Οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ασε που όλοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι σημαίνει το «παρών» που δήλωσαν και οι δύο – χωρίς να εννοούν επίσημα αξιώματα. Ξέρετε σταυρόλεξο «για πολύ δυνατούς λύτες»!

Ρευστότης

Κι ενώ οι ένοικοι του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού ζουν το δικό τους δράμα, στην κεντροαριστερά τα πράγματα παραμένουν ασαφή, αλλά και ρευστά ταυτόχρονα! Το εντυπωσιακό εν προκειμένω – και δεν θεωρώ ότι είναι τυχαίο – είναι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ορίσει το συνέδριο του ακριβώς στις ίδιες ημέρες που θα διεξαχθούν οι πρώτες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τις ίδιες μέρες!

Γιατί δεν είναι τυχαίο; Διότι πιο νωρίς οι ημερομηνίες δεν έβγαιναν και αν δύο – τρεις εβδομάδες μετά, τότε υπήρχε κίνδυνος το καταστατικό συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μοιάζει με … circo Mendrano! Ηταν και σ΄ αυτούς το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που τους οδήγησε στις 4 με 6 Οκτωβρίου. Ετσι ώστε όσοι λοξοκοιτάνε προς την Χαριλάου Τρικούπη να παραμείνουν στο αδιέξοδο της άγνοιας! Δεδομένου ότι την ώρα που θα τελειώνει το συνέδριο θα βγουν και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου….

Μειονέκτημα – πλεονέκτημα

Εν τω μεταξύ όπως εγκαίρως σας έχω ενημερώσει – προκύπτει και από κάποιες δημοσκοπήσεις – πως οι τέσσερις υποψηφιότητες με κύρια βάση το λεκανοπέδιο της Αττικής, πρωτίστως αποδυναμώνουν τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα. Πέραν του γεγονότος ότι δεν διαθέτει ισχυρό εσωκομματικό μηχανισμό, πανελλαδικής συγκρότησης.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Κι ένα πλεονέκτημα για τον νυν πρόεδρο κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Στην περιφέρεια υπάρχει η – μάλλον – φτωχή υποψηφιότητα του κ. Μιχάλη Κατρίνη. Κι ακόμη εκκρεμεί η απόφαση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Θα είναι ή όχι υποψήφια;

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου

Θέλω να κάνω μία πρόβλεψη. Ετσι όπως έχει αρχίσει και διαμορφώνεται το εσωκομματικό σκηνικό, με την αντίστοιχη πόλωση, που όσο περνούν οι μέρες θα ανεβαίνει επίπεδο, δεν νομίζω ότι η κυρία Διαμαντοπούλου θα είναι υποψήφια. Να σας θυμίσω ότι αποχώρησε από εγχώρια σκηνή, διότι στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι τα εσωκομματικά της ερείσματα είναι μάλλον ανύπαρκτα.

Αντιδράσεις

Ωστόσο όμως το γεγονός ότι η ίδια «έριξε» την υποψηφιότητα της στην «αγορά» το έκανε για να μετρήσει αντιδράσεις. Δεν νομίζω πάντως να είναι … έμπλεη ενθουσιασμού από το αποτέλεσμα!

Να έχει λόγο…

Προσεγγίζοντας ξανά το παλιό της κόμμα η κυρία Διαμαντοπούλου αποβλέπει στο να μπορεί να έχει λόγο μετά από τις εκλογές. Δηλαδή πχ στην περίπτωση που τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς αποφασίσουν – λέμε τώρα… – να συνεργαστούν, να μπορεί η ίδια να είναι το κέντρο βάρους προς τα δεξιά. Προς τον φίλο της τον κ. Μητσοτάκη. Η να ενισχύει μία δεξιά τάση που ενδεχομένως να υπάρξει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μέχρις εκεί. Αυτός είναι ο ρόλος που επιφυλάσει για τον εαυτό της. Αλλά και πάλι και στην περίπτωση που η ίδια θελήσει να είναι να είναι υποψήφια – εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω, όπως σας είπα – όσο περνούν οι μέρες τόσο αποδυναμώνεται αυτό το ενδεχόμενο. Αυτά!

Σε αδιέξοδο

Και όπως σας ενημέρωσα ήδη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του σΥΡΙΖΑ – ΠΣ διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους, περίπου ενωτικά! Το τμήμα των στελεχών, το οποίο φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι σε προφανές αδιέξοδο, διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Απλώς βιάστηκε, με αποτέλεσμα να καεί.

Αλμα στο κενό!

Κατά τα άλλα το οργανωτικό σχέδιο που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης – το οποίο προβλέπω ότι σε διάφορα σημεία θα περιοριστεί από την Επιτροπή Καταστατικού εκλέχθηκε – δεν προσομοιάζει με τίποτα απολύτως με βάση τα ισχύοντα, εντός και εκτός Ελλάδας! Είναι περισσότερο ένα «εγκεφαλικό» δημιούργημα, το οποίο προσπαθεί να απαντήσει σε υπαρκτά προβλήματα. Είναι προφανές ότι αυτοί που το «συνέλαβαν» δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε κομματική λειτουργία. Κι ο κίνδυνος που υπάρχει είναι αντί να επιλυθούν τα προβλήματα, να διαλυθεί ότι υπάρχει. Πρόκειται για άλμα στο κενό….