Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μέχρι να βρεθεί ο εγχώριος Μπαρντελά ή η δική μας Μελόνι

Μέχρι να βρεθεί ο εγχώριος Μπαρντελά ή η δική μας Μελόνι

Τα ανησυχητικά στοιχεία μιας δημοσκόπησης στον απόηχο των γαλλικών εκλογών. Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί ένας «Έλληνας» Μπαρντελά ή μια εγχώρια Μελόνι;

Tα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες στο δελτίο ειδήσεων του Mega χτύπησαν πολλά καμπανάκια για το πολιτικό σύστημα. Πίσω από την απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος περαιτέρω ανόδου της Ακροδεξιάς. Ίσως είναι ζήτημα χρόνου, μέχρι να βρεθεί κατάλληλος Ζορντάν Μπαρντελά (Ακροδεξιά της Γαλλίας) ή η ελληνική εκδοχή της Τζόρτζια Μελόνι (πρωθυπουργού της Ιταλίας και επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας).

Μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, τα αποτέλεσματα των γαλλικών εκλογών να έφεραν χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς κατάφεραν να αναχαιτίσουν την προέλαση της Ακροδεξιάς. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι κερδήθηκε μία μάχη και όχι ο πόλεμος. Το παράδειγμα της Γαλλίας οφείλει να αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα.

Γιατί ν’ ανησυχούμε

Για να επιστρέψουμε στα δικά μας, πρώτο ανησυχητικό στοιχείο της δημοσκόπησης της Metron είναι το γεγονός ότι το 89% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές οφειλόταν σε 2 βασικούς λόγους: Το 47% δήλωσε «αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα» και το 42% το ερμήνευσε ως «στάση διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα».

Δεύτερο στοιχείο: Ουδείς πολιτικός αρχηγός είχε δημοφιλία άνω του 50. Αυτό σημαίνει ότι οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν των θετικών. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά από τον γ.γ. του ΚΚΕ ενώ κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά η μεγάλη θαυμάστρια της Λεπέν, Αφροδίτη Λατινοπούλου, με θετικές γνώμες στο 21 έναντι 60 αρνητικών. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Βελόπουλος βρίσκεται στο 25 στις θετικές γνώμες έναντι 70 αρνητικών. Το πόσο ρευστό είναι το σκηνικό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 40 στις θετικές γνώμες έναντι 58 αρνητικών.

Τρίτο στοιχείο: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αρνητικής γνώμης. Πιο συγκεκριμένα η Ν.Δ. λαμβάνει 66 στις αρνητικές γνώμες και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 81!

Τέταρτο στοιχείο: Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33% (λαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο απ’ αυτό που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές) και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο «Κανένας», με ποσοστό 32%. Τρίτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 7%.

Πέμπτο στοιχείο: Η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί μακρά το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας, την ώρα που το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η χώρα κινείται «προς την λάθος κατεύθυνση» έναντι ενός ποσοστού 28% που θεωρεί το αντίθετο.

Ερμηνεία

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης έρχεται να ερμηνεύσει σε μεγάλο βαθμό αυτό που κατέγραψε η κάλπη το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας υποφέρει και το φωνάζει, έχει θέμα επιβίωσης και το κυριότερο, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική και στα πρόσωπα που την εκπροσωπούν. Γιατί; Επειδή, μεταξύ άλλων, εδώ και 14 χρόνια η χώρα βιώνει απανωτές κρίσεις κι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας υπομένει τις συνέπειές τους.

Πιο χαρακτηριστικά, ας δούμε τα στοιχεία των ευρωεκλογών όπως τα επεξεργάστηκε ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων της εταιρείας Prorata, Άγγελος Σεριάτος, σε 8 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Σουηδία και Πορτογαλία):

Πρώτο βασικό στοιχείο σύμφωνα με τον κ. Σεριάτο είναι ότι «η ρητορική της σύγχρονης Ακροδεξιάς προσαρμόστηκε στην εποχή, προτάσσοντας πλέον όχι την εθνική «καθαρότητα» που θυμίζει το ντροπιαστικό ναζιστικό παρελθόν, αλλά μια πιο ελαφριά εκδοχή της, την εθνική «προτίμηση». Μια μορφή εθνικισμού που δεν ξεδιπλώνεται – όπως στο παρελθόν – στη βάση βιολογικών χαρακτηριστικών, αλλά αντίθετα στην «υπεράσπιση» των πολιτισμικών στοιχείων της εθνικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας και στη χρήση αφηγηματικών τομών που κινούνται σε ένα πιο ανεκτό πολιτισμικό πλαίσιο».

Δεύτερο βασικό στοιχείο είναι ότι «η χειρωνακτική φύση της εργασίας, η ανεργία, η αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης αποτελούν σχεδόν απόλυτους προσδιοριστικούς παράγοντες της πιθανότητας να στηρίζει κανείς κόμματα της Άκρας Δεξιάς».

Για παράδειγμα η γαλλική ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), έχοντας λάβει στις ευρωεκλογές ποσοστό 31%, πέτυχε διείσδυση της τάξης του 58% στους χειρώνακτες εργάτες, 35% μεταξύ των ανέργων, 37% μεταξύ όσων θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και 46% μεταξύ όσων δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση.

Το άσχημο σενάριο

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη χώρα μας, σχηματισμοί με ακροδεξιά χαρακτηριστικά (έστω και πιο λάϊτ) ήταν οι μοναδικοί κερδισμένοι στις ευρωεκλογές, καθώς πλησίασαν στο σύνολό τους το 19%, ένα εξαιρετικά ανησυχητικό ποσοστό για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως αν η κατακερματισμένη ελληνική Ακροδεξιά συνασπιστεί κάτω από έναν επικοινωνιακό ηγέτη τύπου Μπαρντελά ή Μελόνι, τότε η κοινωνία και η χώρα θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά άσχημο σενάριο αναφορικά με το μέλλον τους.

Την ώρα δηλαδή που η πολιτική επικαιρότητα εστιάζει στο πόσο αναγκαίο ή όχι είναι να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς, δεν έχει απαντηθεί επί της ουσίας το ερώτημα αν είναι πιθανό να συμβεί κάτι αντίστοιχο, δεξιότερα της ΝΔ.

Ελληνίδα Λεπέν ή Μελόνι

Από την πλευράς της, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, ευρωβουλεύτρια με την Φωνή Λογικής, απέφυγε να πάρει σαφή θέση σ’ αυτό και κυρίως αν έχει βλέψεις να γίνει η Ελληνίδα Μελόνι ή η Ελληνίδα Λεπέν. Ερωτώμενη σχετικά σε ενημερωτική εκπομπή  δεν απάντησε επί του θέματος, είπε ωστόσο ότι δεν θα συνεργαζόταν ποτέ με τη «μεταλλαγμένη» ΝΔ. Πρόσθεσε πως η Φωνή Λογικής δεν θα συνεργαζόταν με κανέναν, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της έχει τις «δικές του αξίες και ιδανικά».

Περισσότερο επιθετικά είχε τοποθετηθεί προεκλογικά, όταν ρωτήθηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη (Antenna) αν θα συνεργαζόταν με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης. «Ουδέποτε πούλησα επιστολές του Ιησού ή κηραλοιφές  για τη φαλάκρα», ήταν η απάντηση. «Πείτε μου, είναι ηθικό αυτό; Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι άξιος εμπιστοσύνης για σοβαρά ζητήματα;», αναρωτήθηκε, κόβοντας κάθε συζήτηση.

Απάντηση

Η απάντηση ήρθε από τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή στο Action 24. Σε ερώτηση δημοσιoγράφου σχετικά με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε : «Ένα κόμμα του Κοινοβουλίου δεν ασχολείται με υποκομματίδια. Πάμε παρακάτω. Για τους υπόλοιπους έχετε να μου πείτε κάτι;».

Όλα αυτά βέβαια ειπώθηκαν προεκλογικά και σε μια περίοδο που ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ενδεχομένως δεν φανταζόταν την επιτυχία της κας Λατινοπούλου και την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ουσία

Η ουσία είναι μία. Μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα, αλλά και τις δικαστικές περιπέτειες και τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, υπάρχει μεγάλη ζήτηση αναφορικά με το ποιος θα κερδίσει το ακροδεξιό ακροατήριο στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα πρέπει να μείνει ένας  στην αρένα, ως ο απόλυτος κυρίαρχος. Έτσι εξηγείται εξάλλου και η φαγωμάρα των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Φωνής Λογικής, αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι της τελευταίας στην ευρωομάδα ECR στην οποία είναι ήδη μέλος η πρώτη.

Δημοσιεύματα κάνουν ήδη λόγο για «βέτο» του κ. Βελόπουλου ώστε να μην υπάρχει και δεύτερο ελληνικό κόμμα στη συγκεκριμένη ευρωομάδα όπου μεταξύ άλλων μετέχουν το κόμμα της Μελόνι από την Ιταλία, αλλά και το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας.

Το βέτο τελικά έπιασε τόπο καθώς όπως έγινε γνωστό το κόμμα της κας Λατινοπούλου θα συμμετέχει στην ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη», πρόεδρος της οποίας θα είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Πρόκειται για την ομάδα που σχηματίστηκε πριν λίγο καιρό και περιλαμβάνει ευρωβουλευτές από το κόμμα του Όρμπαν στην Ουγγαρία, το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας, της Λέγκα της Ιταλίας κ.α.

Sports in

Χαμός στην Τeam USA: «Είμαι η πρώτη επιλογή – Να μάθουν να παίζουν γύρω μου» (vid)

Ο Άντονι Έντουαρντς προχώρησε σε δηλώσεις που θα συζητηθούν, αφού τόνισε πως είναι το Νο.1 στην Team USA, ενώ επισήμανε ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να μάθουν να παίζουν γύρω του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024