Η Ελλάδα εκπλήρωσε τον στόχο της και με τη νίκη της επί της Κροατίας στο Προολυμπιακό τουρνουά πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο Νίκος Ζήσης φιλοξενήθηκε στο WEB Radio της ΕΟΚ μιλώντας για την επιτυχία της «γαλανόλευκης», τα συναισθήματά του, αλλά και για την προετοιμασία της ομάδας.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Ζήσης:

Για την πρόκριση της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Τα συγχαρητήρια πάνω απ’ όλα αξίζουν στους παίκτες, στα παιδιά μας, που κατόρθωσαν να τους κάνουν όλους υπερήφανους, που κατόρθωσαν να ενώσουν τη χώρα. Η εθνική ομάδα ενώνει όλους τους Έλληνες και πρέπει να ιδρώνεις τη φανέλα, να καταθέτεις ό,τι έχεις και δεν έχει μες στο γήπεδο και να κάνεις πολύ ποιοτικές εμφανίσεις όπως έγινε σε αυτό το τουρνουά.

Είναι κάτι που δε συγκρίνεται ακόμη κι αν αγωνίζεσαι στον καλύτερο σύλλογο του κόσμου. Όταν πετυχαίνεις τέτοιες διακρίσεις με την Εθνική της χώρας σου είναι κάτι σπουδαίο. Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια φυσικά στον κόουτς, σε όλα τα μέλη του προπονητικού team, σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν.

Στο παρελθόν ήμουν αθλητής, αλλά τώρα που βρίσκομαι σε άλλο πόστο καταλαβαίνω πόση δουλειά γίνεται από πίσω. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και στη διοίκηση. Είμαστε περήφανοι που τα παιδιά μας έστειλαν και πάλι την Εθνική στον Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για τα συναισθήματά του: «Έχουν περάσει κάποιες ώρες από χθες. Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος γι’ αυτά τα παιδιά, γι’ αυτήν τη γενιά παικτών, όπου είναι η μεγαλύτερη διάκριση που έχουν ζήσει έως τώρα η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα. Είναι παιδιά που αγαπούν την Εθνική, τα περισσότερα έχουν παίξει πολλά καλοκαίρια, έχουν ζήσει πολλές δύσκολες στιγμές, οπότε το να τους βλέπω να έχουν αυτήν τη χαρά, αυτόν το ενθουσιασμό χθες το βράδυ, με κάνει πραγματικά χαρούμενο και συγκινημένο.

Τους είχα πει απ’ την πρώτη μέρα που ήμουν εδώ ότι τους εύχομαι να ζήσουν τον όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και ένα μετάλλιο σε κάποια διοργάνωση. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι που θα το διηγούνται στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά με συγκινεί και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτούς».

Για το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής: «Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Το έργο του ήταν πολύ δύσκολο, γιατί ήταν μια μίνι προετοιμασία πολύ λίγων ημερών, όπως ισχύει για όλες τις ομάδες. Οι περισσότεροι παίκτες μας τελείωσαν τη σεζόν στα μέσα Ιουνίου και γι’ αυτό μιλούσαμε επανειλημμένως.

Νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που είχαν το σθένος, την αυταπάρνηση, τον χαρακτήρα να τα δώσουν όλα, να μπουν μες στη φιλοσοφία του Βασίλη και μέρα με τη μέρα να βελτιώνονται. Ήταν φανερό απ’ το πρώτο φιλικό που παίξαμε. Από ‘δω και πέρα, τα καλύτερα έρχονται, γιατί η ομάδα θα ξεκουραστεί λίγο και έχει τον χρόνο να δουλέψει ακόμα περισσότερο, με σκοπό να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για τη στήριξη του κόσμου και αν όλο αυτό μετέφερε κάποια πίεση στην ομάδα: «Η στήριξη του κόσμου ήταν εκπληκτική, τους ευχαριστούμε τον καθένα ξεχωριστά που ήρθαν με τη φωνή τους, τον ενθουσιασμό τους. Ειδικά το σαββατοκύριακο ο παλμός τους, η ενέργειά τους βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα. Όταν αγωνίζεσαι για την Εθνική πάντα υπάρχει ένα βάρος στις πλάτες των παικτών, εκπροσωπείς ένα ολόκληρο έθνος.

Είναι πολύ μεγάλη τιμή και ευθύνη να φοράς αυτήν τη φανέλα. Τα παιδιά είναι πολύ έμπειρα, γνωρίζουν από αυτές τις καταστάσεις και έχοντας στην κατάλληλη πνευματική προετοιμασία έδειξαν στο γήπεδο ότι ήταν έτοιμοι. Ακόμη και στο ματς με την Κροατία που ήταν ένας τελικός, κατόρθωσαν μέχρι το τέλος να ελέγξουν τον αγώνα, να κερδίσουν και να φέρουν την πολυπόθητη πρόκριση στη χώρα μας».

Για την προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και τον δύσκολο όμιλο της Εθνικής: «Κοιτάς κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Η διαφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ξεκούραση μεταξύ των αγώνων. Τρεις μέρες είναι ένας αρκετές μέρες ώστε οι παίκτες να έχουν τον χρόνο να ξεκουράζονται. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Εμείς θα έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε και φτάνοντας στο τουρνουά “θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας”. Πάνω απ’ όλα να είναι υγιείς οι παίκτες μας. Θα είμαστε μια ομάδα που θα τα δώσει όλα στο γήπεδο, θα έχει την κατάλληλη προπονητική κατεύθυνση και θα βελτιώνεται αυτές τις μέρες μέχρι να φτάσουμε στο τουρνουά».