Από το βράδυ κιόλας της 9ης Ιουνίου, όταν κι έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των ευροεκλογών, η Γαλλία μπήκε στο επίκεντρο κάθε πολιτικής συζήτησης στην Ευρώπη. Ήταν τόσο μεγάλο το σοκ από το ποσοστό του ακροδεξιού συνασπισμού, που όλοι έστρεψαν το βλέμμα στις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η απόφασή του να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίστηκε κίνηση υψηλού ρίσκου αλλά το σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση λειτούργησε ευεργετικά για την συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων στην Γαλλία.

Τα μηνύματα μεγάλων προσωπικοτήτων, κατά της ακροδεξιάς ήταν πολλά και θέση «μάχης» στην προεκλογική εκστρατεία πήραν και πολλοί παίκτες της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας.

Πρώτος και καλύτερος ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση εναντίον του εθνικού συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο Εμπαπέ είναι ο αρχηγός των «τρικολόρ» κι αποφάσισε να κινηθεί με ηγετικό προφίλ όχι μόνο στο χορτάρι των γερμανικών γηπέδων, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Οι τοποθετήσεις του ήταν ηχηρές, όπως κι αυτές του Τουράμ που επίσης τάχθηκε κατά του ακροδεξιού συνασπισμού και το ερώτημα είναι αν τελικά οι πρωτοβουλίες των δύο παικτών επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία.

Οι πρώτες πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι τα μηνύματα των δύο σταρ της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και ειδικά του Εμπαπέ, λειτούργησαν «αφυπνιστικά» για μεγάλο μέρος της γαλλικής νεολαίας.

Νεαροί Γάλλοι που λατρεύουν το ποδόσφαιρο και τον Εμπαπέ και βρίσκονται διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πείστηκαν από τα λόγια του Γάλλου άσου της Ρεάλ Μαδρίτης και άλλων διεθνών παικτών των «τρικολόρ».

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι δηλώσεις του πρώην σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα ούτε ότι αυτές οι τοποθετήσεις ύψωσαν το μεγάλο ανάχωμα στον ακροδεξιό συνασπισμό της Λεπέν.

Ήταν όμως πολύ σημαντικό για την γαλλική κοινωνία να ακούσει τα αστέρια της Εθνικής ομάδας να παίρνουν ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της γαλλικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Χθες βράδυ, μόλις έγιναν γνωστά τα exi polls, που έφερναν την Αριστερά στην πρώτη θέση και το κόμμα του Μακρόν στην δεύτερη, αρκετοί παίκτες της Γαλλίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις.

Οι ποδοσφαιριστές της Γαλλίας πήραν μέρος σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία αναγνωρίζοντας το πολιτικό διακύβευμα αλλά κυρίως λαμβάνοντας υπόψιν τον διττό ρόλο τους.

Δεν είναι μόνο ποδοσφαιριστές, είναι και προσωπικότητες του δημόσιου βίου που πρέπει να έχουν φωνή και να μιλούν για πολιτική.

Ο Εμπαπέ φώναξε δυνατά σε αυτές τις σημαντικές εκλογές και μπορεί να αισθάνεται πολύ καλά με την συνείδησή του, γιατί πολύ απλά δεν περιορίστηκε στον ρόλο του ποδοσφαιριστή.

Κι αν αυτή η φωνή κατάφερε να επηρεάσει έστω και έναν ψηφοφόρο μετράει. Κι εδώ είναι σίγουρο πως δεν ήταν… ένας.

Ήταν πολλές χιλιάδες οι άνθρωποι που άκουσαν αυτά που είχαν να πουν οι «τρικολόρ», αποδεικνύοντας πως το ποδόσφαιρο είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία.