«Η Δρ Τζιλ Μπάιντεν που βλέπω στην τηλεόραση τα τελευταία πέντε χρόνια δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που παντρεύτηκα, δεν την αναγνωρίζω», δήλωσε στην ταμπλόιτ New York Post ο Μπιλ Στίβενσον, πρώην σύζυγος της νυν Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ επί μια πενταετία, μέχρι το 1975.

Ο ίδιος δηλώνει σήμερα υπερήφανος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά το πρώτο, καταστροφικό για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ο Στίβενσον αισθάνθηκε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σχολιάσει δημόσια την εμμονική προσπάθεια της Τζιλ για την επανεκλογή του 81χρονου Τζο.

«Έχει μεταμορφωθεί σε μια εντελώς διαφορετική γυναίκα».

Δήλωσε «έκπληκτος που την βλέπω να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προεκλογικής μάχης, ενώ τόσα χρόνια περνούσε κάτω από τα ραντάρ».

«Πάντα ήταν πολύ δραστήρια», τόνισε για την 73χρονη συνταξιούχο εκπαιδευτικό, που τώρα -υπό τον νέο ρόλο της- προτάσσει τα στήθη της υπερασπιζόμενη την ηγετική και διανοητική ικανότητα του γηραιού συζύγου της να παραμείνει άλλα τέσσερα χρόνια ο αρχηγός της υπερδύναμης των ΗΠΑ, σε έναν πλανήτη σε κρίση.

«Είμαι ίσως ένας από τους λίγους ανθρώπους εκτός της οικογένειάς του που τον γνωρίζουν εδώ και 50 χρόνια».

«Ο κόσμος λέει», υποστήριξε, «ότι είναι αυτή [η Τζιλ] που θέλει να γίνει πρόεδρος τώρα»…

«Τζο, τα πας περίφημα»

Η Τζιλ και ο Τζο Μπάιντεν γνωρίστηκαν σε ένα «ραντεβού στα τυφλά» το 1975. Παντρεύτηκαν το 1977.

Εκείνος ήταν ήδη γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πέντε χρόνια χήρος, έχοντας χάσει τη σύζυγο και την κόρη του σε ένα φρικτό τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο είχαν τραυματιστεί ελαφρά οι δύο γιοί του, Μπο και Χάντερ.

Εκείνη ήταν διαζευγμένη δύο χρόνια.

Κατά τον πρώην σύζυγό της, πάντως, η σχέση της Τζιλ και του Τζο είχε αρχίσει ενώ αυτή ήταν ακόμα στον πρώτο της γάμο.

Όπως και να έχει, η εδώ 47 χρόνια πια σύζυγος του νυν προέδρου των ΗΠΑ «είχε μπει στη ζωή του απρόθυμη να ασχοληθεί με την πολιτική», γράφουν οι New York Times, «πλην όμως αγκαλιάζοντας πλήρως τα όνειρά του και την πεποίθησή του ότι μια μέρα θα έφτανε στον Λευκό Οίκο».

Σήμερα έχει μπει ξαφνικά μπροστάρισσα όχι απλά στην εκστρατεία επανεκλογής του συζύγου της στην αμερικανική προεδρία, αλλά και στη μάχη κατά όσων έξω ξεσηκωθεί στο ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, ζητώντας πανικόβλητοι αλλαγή του προεδρικού υποψηφίου στο παρά πέντε.

«Τζο τα πήγες περίφημα, απάντησες σε όλες τις ερωτήσεις, ήξερες όλα τα στοιχεία», επαίνεσε δημόσια τον Αμερικανό πρόεδρο, με ύφος δασκάλας που επιβραβεύει ένα μικρό παιδί, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, όπου ο 81χρονος Μπάιντεν έδειχνα συχνά πυκνά να τα χάνει, μπερδεύοντας τα λόγια του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε αναμένεται να είναι η τελευταία.

Όμως ήταν σε ένα έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο στο Καμπ Ντέιβιντ -και όχι με τους συμβούλους της προεκλογικής του εκστρατείας- που ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην τα παρατήσει.

Οι κινήσεις της Τζιλ Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ-κόλαφο όχι μόνο το πιστοποιούν, αλλά εντείνουν την οργή στους κόλπους των Δημοκρατικών ότι κινεί τα νήματα του Τζο εκ του παρασκηνίου.

Πανικός, οργή, σύγχυση και προσωπικές ατζέντες

«Δεν θα εγκαταλείψω τον σύζυγό μου, τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ δεν θα καθορίσουν 4 χρόνια της προεδρικής θητείας του», διακήρυξε η Τζιλ Μπάιντεν σε συνέντευξη στο περιοδικό Vogue, όπου φιγουράρει στο εξώφυλλο με ένα λευκό φόρεμα Ralph Lauren και  αρχηγικό ύφος, δίπλα στον τίτλο: «Θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας».

Η συγκυρία είναι κομβική και το μήνυμα είναι σαφές για την προεκλογική εκστρατεία.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο σύζυγός της «θα κάνει πάντα ό,τι καλύτερο για τη χώρα».

«Η Τζιλ είναι η τελική και πιο σημαντική φωνή. Τον γνωρίζει και τον αγαπάει με πάθος», λέει ο Τζον Μόργκαν, εκ των κορυφαίων δωρητών της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν.

«Οι περισσότερες μεγάλες αποφάσεις του», τόνισε, «λαμβάνονται με τη Βάλερι και την Τζιλ», αναφερόμενος -εκτός από την πρώτη κυρία- και στη μικρότερη αδελφή του προέδρου.

«Πράγματι, καθώς οι μεγάλοι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος επιδίωκαν ενημέρωση [μετά το ντιμπέιτ] μέσω γραπτών μηνυμάτων, τηλεφωνικώς ή αυτοπροσώπως, μία από τις ερωτήσεις που έκαναν ο ένας στον άλλον ήταν αν κάποιος από αυτούς ήξερε πώς να εξασφαλίζει συνάντηση ή συζήτηση με την πρώτη κυρία», γράφουν οι NYT.

Σε συνεντεύξεις στους Financial Times, δωρητές, σύμβουλοι και στελέχη των Δημοκρατικών εξέφρασαν αφενός «μια εντεινόμενη πεποίθηση ότι ο Μπάιντεν δεν είναι πλέον κατάλληλος να διεκδικήσει την προεδρία έναντι του Ντόναλντ Τραμπ».

Αφετέρου «την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, η αδελφή του προέδρου, Βάλερι Μπάιντεν Όουενς και μια ομάδα συνεργατών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο αρνήθηκαν να πιέσουν για την αποχώρησή του, αφήνοντας το κόμμα σε κρίση».

«Ψηφίστε» είναι το σύνθημα που αναγράφεται σε πλείστες όσες στάμπες στο φόρεμα που επέλεξε να φορέσει η Τζιλ Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση του συζύγου της, εν μέσω σάλου από το πολιτικό «ναυάγιο» του πρώτου ντιμπέιτ (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Με τα χέρια δεμένα;

«Υπάρχει θυμός για το ότι ο κλειστός κύκλος κρατά μυστικά από όλους μας», δήλωσε παράγοντας των Δημοκρατικών.

«Ορισμένοι από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, που δίνουν στον Μπάιντεν την καθημερινή του ενημέρωση, είχαν παρατηρήσει την πτώση του ήδη από πέρυσι, υπονομεύοντας τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου και στελεχών της εκστρατείας του για την πνευματική διαύγεια του προέδρου», ανεφέρε μια άλλη πηγή στους FT.

«Ποιος επέτρεψε να συνεχιστεί αυτό; Ήταν το προσωπικό; Η οικογένεια; Πιστεύω ότι όλοι τους έχουν ευθύνη», σχολίασε ανωνύμως σύμβουλος μεγάλων δωρητών των Δημοκρατικών, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Εξοργισμένος, ένας εξ αυτών χαρακτήρισε την απροθυμία του Μπάντεν να παραιτηθεί «εγωιστική».

Εκτιμάται ότι μια αρνητική τροπή στις δημοσκοπήσεις τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξελίξεις ως προς την προεδρική υποψηφιότητα του Μπάντεν.

Παρά ωστόσο τις αντιδράσεις -που φέρονται να είναι πολύ εντονότερες στο παρασκήνιο, απ’ ότι ήδη φαίνεται στο προσκήνιο- τα χρονικά περιθώρια για τέτοιου είδους ριζικές αλλαγές είναι πλέον στενά και εμφανής η απροθυμία των υποψήφιων κομματικών «σωτήρων» στο παρά ένα.

«Περίπου 50 χρόνια αφότου το Δημοκρατικό Κόμμα ξαναέγραψε τους κανόνες του για να περιθωριοποιήσει το ρόλο των πολιτικών αφεντικών», γράφουν οι NYT, «δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος να παρέμβει και να προετοιμάσει αθόρυβα ένα Σχέδιο Β».

«Αυτή τη στιγμή, με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος, δεν υπάρχει άλλος που θα προτιμούσα να κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, εκτός από τον σύζυγό μου», επέμεινε η Τζιλ Μπάιντεν από βήματος προεκλογικής συγκέντρωσης στη Βόρεια Καρολίνα, την επομένη του ντιμπέιτ.

Όχι τυχαία, είχε επιλέξει ένα φόρεμα, που είχε τυπωμένη παντού τη λέξη «Ψηφίστε».

Όλο και περισσότεροι εν τω μεταξύ την παρομοιάζουν με την Έντιθ Γουίλσον, που εν μια νυκτί το 1919 ανέλαβε ατύπως τη διοίκηση του Λευκού Οίκου, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο τότε πρόεδρος και σύζυγός της, Γούντροου Γουίλσον.