Ο κατασκευαστής αεροπλάνων Boeing συμφώνησε να δηλώσει ενοχή σε ποινική κατηγορία. Οι αμυντικές συμβάσεις θεωρούνται το «φιλί της ζωής», καθώς η εταιρεία έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του αερομεταφερόμενου κοινού και των αεροπορικών εταιρειών.

Η Boeing Co. συζητά με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός για να διατηρήσει την επιχείρηση κυβερνητικών συμβολαίων της, αφού η εταιρεία συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή της σε μια ποινική κατηγορία που συνδέεται με δύο θανατηφόρες συντριβές του αεροσκάφους 737 Max, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Η κατασκευάστρια αεροσκαφών συμμετέχει στις συνομιλίες μετά την ομολογία ενοχής της, η οποία κινδύνευε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των εν λόγω συμβάσεων. Το τμήμα άμυνας, διαστήματος και ασφάλειας της Boeing αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της εταιρείας πέρυσι. Σχετικά με τις συμβάσεις του διαστήματος, ούτε εκεί πηγαίνουν τα πράγματα καλά.

Τα κυβερνητικά συμβόλαια είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς στηρίζεται στο αμυντικό της τμήμα για να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων της στον τομέα των εμπορικών αεροσκαφών. Το πρόσωπο που επιβεβαίωσε τις συνομιλίες, οι οποίες αναφέρθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα από το Reuters, ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για να συζητήσει τις ιδιωτικές συνομιλίες.

Κατ’ αρχήν συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Η Boeing κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα παραδεχθεί την ενοχή της για ποινική συνωμοσία σε σχέση με τα δυστυχήματα του Max το 2018 και το 2019, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 346 άνθρωποι. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία απαιτεί την έγκριση του δικαστηρίου, η Boeing θα καταβάλει πρόστιμο και θα συμφωνήσει να εγκαταστήσει εταιρική παρακολούθηση για τρία χρόνια.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει μια προηγούμενη συμφωνία του 2021 που είχε συναφθεί κατά τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ. Εργαζόμενοι της Boeing έχουν ασκήσει τεράστια πίεση, ειδικά σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των μεταφορών.

Αν και η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Boeing είναι σπάνια, δεν είναι πρωτοφανής. Η Υπηρεσία Αμυντικής Εφοδιαστικής, η οποία εποπτεύει την εφοδιαστική αλυσίδα του Πενταγώνου, εξέδωσε επίσημη απόφαση το 2008 ότι η Siemens AG παρέμενε υπεύθυνος ανάδοχος για τις επιχειρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και εξακολουθούσε να είναι επιλέξιμη για συμφωνίες δημόσιων προμηθειών, ακόμη και αφού η εταιρεία παραδέχθηκε την ενοχή της για παραβίαση των αμερικανικών νόμων κατά της διαφθοράς.

Η Boeing θα μπορούσε επίσης να ζητήσει εξαιρέσεις από τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα, όμως κατά πάσα πιθανότητα η ομολογία ενοχής θα επιτρέψει να διατηρηθούν τα συμβόλαια με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Τις λεπτομέρειες και το ύψος του προστίμου, μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.