Δύο όπλα που κάποτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης σκόπευε να χρησιμοποιήσει για να αυτοκτονήσει πωλήθηκαν σε δημοπρασία στη Γαλλία  έναντι 1,69 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση πάντως έχει απαγορεύσει την εξαγωγή τους, ώστε να παραμείνουν στη χώρα ως εθνικοί θησαυροί.

Η ταυτότητα του αγοραστή στη δημοπρασία στο Φοντενεμπλό νότια του Παρισιού των λεπτοδουλεμένων αντικειμένων δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά η τελική τιμή πώλησης, με τις αμοιβές, ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των 1,2-1,5 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία τους από τον εμπειρογνώμονα της δημοπρασίας

Τα πλούσια διακοσμημένα όπλα, επενδυμένα με χρυσό και ασήμι, φέρουν τη χαραγμένη εικόνα του Ναπολέοντα σε πλήρη αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια, σύμφωνα με τον  Guardian.

Λέγεται ότι παραλίγο να χρησιμοποιηθούν για να δοθεί τέλος στη ζωή του Γάλλου ηγεμόνα το 1814, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την ήττα ξένων δυνάμεων από τον στρατό του και την κατάληψη του Παρισιού.

View this post on Instagram

A post shared by Osenat (@_osenat)

«Μετά την ήττα της γαλλικής εκστρατείας, ήταν σε πλήρη κατάθλιψη και θέλησε να αυτοκτονήσει με αυτά τα όπλα, αλλά ο μεγάλος ακόλουθος του αφαίρεσε το μπαρούτι», δήλωσε στο AFP πριν από την πώληση ο εμπειρογνώμονας του οίκου δημοπρασιών Jean-Pierre Osenat.

Ο Ναπολέων πήρε αντ’ αυτού δηλητήριο, αλλά έκανε εμετό και επέζησε, ενώ αργότερα έδωσε τα πιστόλια στον ιπποκόμο του για να τον ευχαριστήσει για την αφοσίωσή του, πρόσθεσε ο Osenat.

Μετά την παραίτησή του, ο Ναπολέων πήγε στην εξορία στο νησί Έλβα, στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας. Σύντομα θα έκανε μια δραματική επιστροφή στη Γαλλία, μόνο για να τελειώσει οριστικά η καριέρα του όταν ηττήθηκε από τους Βρετανούς στη μάχη του Βατερλώ το 1815, πεθαίνοντας εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης έξι χρόνια αργότερα.

Εξαιρετικά περιζήτητα τα προσωπικά του αντικείμενα

Τα αναμνηστικά του αυτοκράτορα είναι εξαιρετικά περιζήτητα μεταξύ των συλλεκτών.

Ένα από τα περίφημα μαύρα καπέλα του με το «δικέφαλο» και τα μπλε, λευκά και κόκκινα στολίδια πωλήθηκε τον Νοέμβριο για 1,9 εκατ. ευρώ.

Πριν από την πώληση των όπλων, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού είχε χαρακτηρίσει τα αντικείμενα ως εθνικούς θησαυρούς και είχε απαγορεύσει την εξαγωγή τους, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης το Σάββατο.

View this post on Instagram

A post shared by Osenat (@_osenat)

Η έκδοση του πιστοποιητικού απαγόρευσης εξαγωγής ανοίγει μια περίοδο 30 μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να υποβάλει προσφορά αγοράς στον άγνωστο νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί.

Ανεξάρτητα από την αξία και την ηλικία του, ένα πολιτιστικό αγαθό που χαρακτηρίζεται ως εθνικός θησαυρός μπορεί να εγκαταλείψει τη Γαλλία μόνο προσωρινά, με υποχρεωτική επιστροφή.

«Ο χαρακτηρισμός ως εθνικού θησαυρού προσδίδει μια απίστευτη αξία στο αντικείμενο», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Osenat, ζητώντας να μην κατονομαστεί.