Σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν με έκπληξη για τη νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία με τον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου να συγκεντρώνει από 188 μέχρι 199 έδρες. Πολλά από τα πρωτοσέλιδα και κυρίως τις μπροστινές σελίδες των ιστοσελίδων παγκόσμιας εμβέλειας βλέπουν θετικά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών πλην μικρών εξαιρέσεων.

Στην δεύτερη θέση το κόμμα Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν το οποίο αναμένεται να φτάσει από 164 έως και 169 έδρες, την ώρα που ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε πως αύριο θα παραιτηθεί από την θέση της οποία κατείχε από τον Ιανουάριο του 2024, μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού αναμένεται να συγκεντρώσει από 135 έως 143 έδρες με τις πρώτες δηλώσεις του επικεφαλής του Ζορντάν Μπαρντελά να είναι ιδιαίτερα οργισμένες κατά των δύο συνασπισμών, που φρόντισαν να αποσύρουν τους υποψηφίους τους, που καταλάμβαναν την τρίτη θέση ή παρακάτω.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στο live.

«Αριστερά στη Γαλλία: Η Λεπέν ηττήθηκε, το Λαϊκό Μέτωπο είναι πρώτο. Μελανσόν: «Έτοιμος να κυβερνήσει». Ο Μακρόν καθυστερεί» λέει η Corriere della Sera στο κεντρικό της θέμα.

Στο εντυπωσιακό «στοπ» απέναντι στην ακροδεξιά και στην αριστερή έκπληξη στέκονται τα περισσότερα μέσα

«H Γαλλία συγκρατεί την ακροδεξιά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις» λέει η ισπανική El Pais.

Το BBC λέει στο live το οποίο το έχει ως κορυφαίο θέμα πως «Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν προβάδισμα-έκπληξη για τη Γαλλική αριστερή συμμαχία»

H Washington Post αναφέρει σε δικό της live «Το αριστερό μπλοκ της Γαλλίας προηγείται σε προβλέψεις-έκπληξη».

«Στεναχωρημένο» το Bloomberg «H Γαλλία σε τέλμα μετά την ανατροπή της νίκης της Λεπέν από την Αριστερά». Τα υπόλοιπα κεντρικά άρθρα του live στέκονται στα σενάρια ακυβερνησίας, στον Ζαν Λικ Μελανσόν και στην αντροπή των προβλέψεων που έδειχναν την ακροδεξιά πρώτη.

«Η ακροδεξιά της Γαλλίας στερείται πλειοψηφίας από την άνοδο της αριστεράς στις εκλογές» Αναφέρει το κεντρικό σχόλιο των New York Times.

Στην κάλυψη του CNN αναφέρεται πως «Οι αριστεριστές προβάλλονται να κερδίζουν την ακροδεξιά στην Γαλλία».

«Η Γαλλία σε αβέβαιο έδαφος (η πιο δόκιμη μετάφραση του political limbo) καθώς η αριστερή συμμαχία είναι έτοιμη να αρνηθεί στην ακροδεξιά την πλειοψηφία, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα έκπληξη» γράφει το CNN κάτω από τον τίτλο του live.