Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να συνεχίσει «προς το παρόν» να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει η σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία.

Ο Ατάλ είχε προαναγγείλει την παραίτησή του χθες, Κυριακή, μετά το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που ανέδειξαν νικητή το ενιαίο μπλοκ της Αριστεράς. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως είναι πρόθυμος να παραμείνει στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αν αποφασίσει κάτι τέτοιο ο πρόεδρος Μακρόν.

Όλα δείχνουν ότι ο Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τη Γαλλία αφού σε λίγες μόλις εβδομάδες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος για τη χώρα και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.

Ο 34χρονος Ατάλ έγραψε ιστορία όταν ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα φέτος ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Πολιτική ρευστότητα

Με το 66,6% των Γάλλων να προσέρχονται χθες, Κυριακή, στις κάλπες και με τις δημοσκοπήσεις να διαψεύδονται παταγωδώς, η Γαλλία εισέρχεται από σήμερα στην φάση της αναζήτησης ενός κυβερνητικού σχήματος.

Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού ολοκληρωθεί η «δόμηση» της νέας Εθνοσυνέλευσης και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει αύριο για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Επί της ουσίας ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017 που ήρθε στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον.

Σε ανάλογη συγκατοίκηση είχαν άλλωστε υποχρεωθεί κατά το παρελθόν και οι άλλοι δύο πρόεδροι, (ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ) που, όπως ο Μακρόν, έκαναν δυο θητείες στο Ελιζέ.

Ωστόσο, οι Μιτεράν και Σιράκ γνώριζαν ότι όφειλαν, θέλοντας και μη, να ορίσουν πρωθυπουργό και να δώσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του κόμματος που προηγουμένως είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και είχε αποκτήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σήμερα όμως η πρώτη σε κοινοβουλευτική δύναμη συμπαράταξη στη Γαλλία είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς, το οποίο κατήγαγε ξεκάθαρη νίκη αν και δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.