Εκλογές στη Γαλλία: Γιατί ο Μακρόν κρατά τον Ατάλ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό – Η γεμάτη ατζέντα και το Σύνταγμα
Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Με το 66,6% των Γάλλων να προσέρχονται χθες (7/7) στις κάλπες και με τις δημοσκοπήσεις να διαψεύδονται παταγωδώς, η Γαλλία εισέρχεται από σήμερα στην φάση της αναζήτησης ενός νέου κυβερνητικού σχήματος.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της Αριστεράς που σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει εκλογικά τον ακροδεξιό κίνδυνο μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, κατάφερε να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανατρέποντας κάθε προγνωστικό, ενώ η συμμαχία Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση.
Όμως, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και έτσι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι στον «αέρα».
Το μεσημέρι της Δευτέρας (8/7) ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ μετέβη στο Ελιζέ για να υποβάλει την παραίτησή του στον Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή και του ζήτησε να συνεχίσει «προς το παρόν» να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει η σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία.
Γιατί κρατά τον Ατάλ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό;
Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.
Σύμφωνα με το BFMTV, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την επιλογή νέου πρωθυπουργού καθώς η ατζέντα του είναι γεμάτη υποχρεώσεις για το προσεχές διάστημα.
Άλλωστε και το γαλλικό Σύνταγμα του «δίνει χρόνο», αφού δεν ορίζει προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να διορίσει τον νέο ένοικο στο Μέγαρο Ματινιόν.
Επίσης, ο Μακρόν δεν προβλέπεται άμεσα να μιλήσει δημόσια για το αποτέλεσμα των εκλογών και για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού λόγω έλλειψης χρόνου.
Ο Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017 που ήρθε στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον
Ο Γάλλος πρόεδρος το πρωί της Τετάρτης (10/7) είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα έχει φέτος ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας.
Μία ημέρα νωρίτερα, όμως, θα ταξιδέψει, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, στη Γερμανία για να παρακολουθήσει από κοντά τον αγώνα της Εθνικής Γαλλίας με την Ισπανία για την ημιτελικήν φάση του Euro.
Επίσης, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία οι εκδηλώσεις για την ετήσια εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου, όπου ο Μακρόν θα δώσει το «παρών» στους εορτασμούς και στην μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι.
🔴 EN DIRECT
Emmanuel Macron demande à Gabriel Attal de rester Premier ministre “pour le moment” afin d’”assurer la stabilité du pays”https://t.co/3xPChick8t pic.twitter.com/hWfssPJ3J1
— BFMTV (@BFMTV) July 8, 2024
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήδη από χθες έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού ολοκληρωθεί η «δόμηση» της νέας Εθνοσυνέλευσης.
Επί της ουσίας, όλα δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017 που ήρθε στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον.
Σε ανάλογη συγκατοίκηση είχαν άλλωστε υποχρεωθεί κατά το παρελθόν και οι άλλοι δύο πρόεδροι, (ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ) που, όπως ο Μακρόν, έκαναν δυο θητείες στο Ελιζέ.
Οι Μιτεράν και Σιράκ, όμως, γνώριζαν ότι όφειλαν, θέλοντας και μη, να ορίσουν πρωθυπουργό και να δώσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του κόμματος που προηγουμένως είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και είχε αποκτήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σήμερα όμως η πρώτη σε κοινοβουλευτική δύναμη συμπαράταξη στη Γαλλία είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς, το οποίο κατήγαγε ξεκάθαρη νίκη αν και δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις