Τρίτη 09 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Μετά τις εκλογές τι; Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στο νέο κοινοβούλιο

Γαλλία: Μετά τις εκλογές τι; Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στο νέο κοινοβούλιο

Δείτε τη σύνθεση της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όπως αναδείχθηκε από τις εκλογές. Ποια είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Η επόμενη ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές βρίσκει τη Γαλλία σε μπρoστά σε μια «πρωτοφανή αβεβαιότητα». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του αμερικάνικου ειδησεογραφικού δικτύου CBS, στην ανταπόκρισή του από το Παρίσι. Ο ανταποκριτής του CBS επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές εναλλακτικές.

‘Οπως φαίνεται και από το γράφημα, στη νέα γαλλική εθνοσυνέλευση όπως διαμορφώνεται και μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 9ης Ιουλίου, κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Για να μπορέσει να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στη Γαλλία, αναζητείται επειγόντως συναίνεση και συμβιβασμός, τονίζει ο αναλυτής του CBS. Παράλληλα, εκφράζει την   επιφύλαξη ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να συμβεί, όσο το πολιτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από έντονη πόλωση και διχασμό.

Με τα αποτελέσματα να είναι μοιρασμένα, καμία ξεκάθαρη φιγούρα δεν είχε αναδειχθεί μέχρι τη Δευτέρα ως πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός

Όπως σημειώνει,  οι Γάλλοι ψηφοφόροι επέλεξαν να δώσουν σε έναν ευρύ αριστερό συνασπισμό τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, κρατώντας την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, οδηγώντας τη Γαλλία σε μια αβέβαιη, πρωτοφανή κατάσταση.

Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε στη δεύτερη θέση. Η ακροδεξιά, με επικεφαλής την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, ήρθε  τρίτη θέση – αυξάνοντας ωστόσο δραστικά τον αριθμό των εδρών που κατέχει στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Οι υποστηρικτές της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού το βράδυ της Κυριακής για να ανασάνουν συλλογικά με ανακούφιση, καθώς τα exit polls έδειξαν ότι το όνειρο της γαλλικής ακροδεξιάς να καταλάβει την εξουσία είχε διαψευστεί. Το ίδιο βράδυ, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο περιθώριο της συγκέντρωσης.

Με τα αποτελέσματα να είναι μοιρασμένα, καμία ξεκάθαρη φιγούρα δεν είχε αναδειχθεί μέχρι τη Δευτέρα ως πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα πάρει αποφάσεις ο Μακρόν

Ο Μακρόν λέει ότι θα περιμένει για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του και ότι αυτή την εβδομάδα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι νέοι νομοθέτες μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, και η πρώτη νέα συνεδρίασή τους αρχίζει στις 18 Ιουλίου.

Μακρόν-Αττάλ

Παραμένει πρωθυπουργός ο Αττάλ

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ πρότεινε την παραίτησή του τη Δευτέρα, αλλά ο Μακρόν του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Αττάλ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η σύγχρονη Γαλλία δεν έχει βρεθεί ποτέ με ένα κοινοβούλιο χωρίς κυρίαρχο κόμμα

Η κυβέρνηση του Αττάλ θα χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις εν αναμονή περαιτέρω πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Το γραφείο του Μακρόν αναφέρει ότι  «θα περιμένει να συσταθεί η νέα Εθνοσυνέλευση»  προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση για τη νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για το πότε ο Μακρόν πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό, ούτε σταθερός κανόνας ότι πρέπει να επιλέξει κάποιον από το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου.

Η θητεία του προέδρου διαρκεί έως το 2027 και ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της.

Ο Μακρόν είναι ένας αποδυναμωμένος πρόεδρος, αλλά εξακολουθεί να είναι πρόεδρος

Χωρίς πλειοψηφία και με μικρή δυνατότητα να εφαρμόσει τα δικά του σχέδια, ο Μακρόν βγαίνει αποδυναμωμένος από τις εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γαλλίας, εξακολουθεί να έχει κάποιες εξουσίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκών υποθέσεων και άμυνας και είναι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση και την επικύρωση διεθνών συνθηκών. Ο πρόεδρος είναι επίσης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και κατέχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα.

Υπάρχει πιθανότητα ο νέος πρωθυπουργός να μην είναι σε θέση ή να μην επιθυμεί να αμφισβητήσει σοβαρά τις εξουσίες του Μακρόν στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Ο αναλυτής του CBS εξετάζει το σενάριο, ενός νέου πρωθυπουργού που θα επικεντρωθεί στην εσωτερική πολιτική, αφήνοντας τον Μακρόν στο τιμόνι τις διεθνούς διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός λογοδοτεί στο κοινοβούλιο, ηγείται της κυβέρνησης και εισάγει νομοσχέδια.

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές επιβάλλει συμβιβασμό και συναίνεση

Από τις εκλογές προέκυψαν τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ – ωστόσο κανένα από αυτά δεν πλησιάζει την πλειοψηφία των τουλάχιστον 289 εδρών από τις 577 που απαιτούνται για να σχηματίσει αυτοδύναμη του κυβέρνηση. Η Εθνοσυνέλευση είναι το σημαντικότερο από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου. Έχει τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία νομοθέτησης έναντι της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η σύγχρονη Γαλλία δεν έχει βρεθεί ποτέ με ένα κοινοβούλιο χωρίς κυρίαρχο κόμμα. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί από τους νομοθέτες να οικοδομήσουν σχέσεις συναίνεσης  μεταξύ των κομμάτων για να συμφωνήσουν στις κυβερνητικές θέσεις και τη νομοθεσία.

Η διχασμένη πολιτική της Γαλλίας και οι βαθιές διαιρέσεις σχετικά με τους φόρους, τη μετανάστευση και την πολιτική της Μέσης Ανατολής καθιστούν αυτό το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.

Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρώοι σύμμαχοι του Μακρόν δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές τους, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να αναθεωρήσουν τα επιδόματα ανεργίας. Θα μπορούσε επίσης να καταστήσει πιο δύσκολη την ψήφιση ενός προϋπολογισμού.

Κυβέρνηση συνασπισμού ή κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων;

Ο Μακρόν μπορεί να επιδιώξει μια συμφωνία με τη μετριοπαθή αριστερά για τη δημιουργία μιας κοινής κυβέρνησης. Τέτοιες διαπραγματεύσεις, αν γίνουν, αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες, επειδή η Γαλλία δεν έχει παράδοση σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

Η συμφωνία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας χαλαρής, άτυπης συμμαχίας – η οποία πιθανότατα θα είναι εύθραυστη.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία. Θα μπορούσε ενδεχομένως να τείνει το χέρι στους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Ωστόσο, μπορεί να αρνηθούν να το δεχτούν.

Η κυβέρνησή του ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα ένα διάταγμα που θα μείωνε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα επιδόματα ανεργίας, κάτι που ερμηνεύτηκε ως χειρονομία καλής θέλησης προς την αριστερά.

Εάν δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια  πολιτική συμφωνία, ο Μακρόν θα μπορούσε να ορίσει μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων που δεν θα συνδέονται με πολιτικά κόμματα. Μια τέτοια κυβέρνηση πιθανότατα θα ασχοληθεί κυρίως με τις καθημερινές υποθέσεις, για να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα το Γαλλικό κράτος. Όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα: Για να προχωρήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια, απαιτείται έγκριση από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Οι θέσεις της Αριστεράς

Το CBS εστιάζει στη θέση της Ανυπότακτης Γαλλίας ενάντια στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Σχολιάζει ότι η στάση του κόμματος του Μελανσόν, διχάζει την Αριστερά και έχει δεχθεί κριτική από πιο μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα.

Μάλιστα θυμίζει ότι οι Γάλλοι Σοσιαλιστές κατέβηκαν αυτόνομα στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας περίπου το 14% των ψήφων, όταν η Ανυπότακτη Γαλλίας κέρδισε λιγότερο από 10% και οι Πράσινοι 5,5%.

Ωστόσο, η κίνηση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ώθησε τους ηγέτες της Αριστεράς να συμφωνήσουν γρήγορα στη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού, του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Η κοινή τους πλατφόρμα υπόσχεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από 1.400 σε 1.600 ευρώ, να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και να παγώσει τις τιμές των βασικών τροφίμων και της ενέργειας. Όλα αυτά έχουν ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Sports in

Χαμός στην Τeam USA: «Είμαι η πρώτη επιλογή – Να μάθουν να παίζουν γύρω μου» (vid)

Ο Άντονι Έντουαρντς προχώρησε σε δηλώσεις που θα συζητηθούν, αφού τόνισε πως είναι το Νο.1 στην Team USA, ενώ επισήμανε ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να μάθουν να παίζουν γύρω του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Ιουλίου 2024