Ο αριστερός συνασπισμός της Γαλλίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια δύναμη που απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα που ένωσαν τις δυνάμεις τους, αποφασισμένοι να συντρίψουν τον κοινό εχθρό στις γαλλικές εκλογές: την Ακροδεξιά. Δηλαδή, η κινητήριος δύναμη πίσω από την ένωσή τους ήταν η ανάγκη, αλλά και η προηγούμενη εμπειρία.

Τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας όπως και στην Ελλάδα έχουν διακριτές και ενίοτε αγεφύρωτες διαφορές, με την διαφορά πως αυτή δεν ήταν μια περίπτωση στην οποία μπορούσε κανείς να λειτουργήσει με δογματισμό, καθώς το διακύβευμα ήταν τεράστιο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν συνασπισμό..

Όμως το εγχείρημα δεν ήταν καινούριο καθώς υπήρξε ο προπομπός του Nupes , το πείραμα της Νέας Οικολογικής και Κοινωνικής Λαϊκής Ένωσης που διαλύθηκε στα τέλη του 2023, με τα γνωστά τρομακτικά αποτελέσματα στις γαλλικές ευρωεκλογές. Μέχρι που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, γεγονός που ώθησε τα κόμματα να βάλουν ξανά στην άκρη τις διαφορές τους, απέναντι στο φάντασμα που ήθελε να βάλει ξανά τα μαύρα του και να σηκωθεί από τον ακροδεξιό του τάφο. Μάλιστα απειλεί πως θα επιστρέψει.

Ακολουθούν οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων.

Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) – Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ο Ζαν – Λικ Μελανσόν ίδρυσε το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) το 2016 και έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος για δεύτερη φορά στις εκλογές του 2017. Ο Μελανσόν έγινε γερουσιαστής σε ηλικία 35 ετών, ευρωβουλευτής το 2009 και τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Μελανσόν αποκάλεσε στόχο της ακροδεξιάς και του Εθνικού Συναγερμού ως «ακροαριστερός» και «αντιφασίστας» Παρότι ο ίδιος δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές και δεν εκπροσώπησε τον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου ως ηγέτης. Βγήκε μπροστά μόνο μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών την περασμένη εβδομάδα, όταν και ανακοίνωσε την απόσυρση των υποψηφίων της τρίτης θέσης και χαμηλότερα υπέρ υποψηφίων με καλύτερες πιθανότητες.

Μέλη της Ανυπόταχτης Γαλλίας με μεγάλη δυναμική εντός του κόμματος είναι η Ματίλντ Πανό, η Κλεμάνς Γκετέ (πρόεδρος και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπόταχτης Γαλλίας στη βουλή) και ο Μανουέλ Μπομπάρντ πρώην ευρωβουλευτής και νυν βουλευτής.

O Ζαν-Λικ Μελανσόν μετά τα…δεύτερα θετικά Exit Polls.

Σοσιαλιστικό Κόμμα – Ολιβιέ Φορ

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ήταν το πρώτο πρόσωπο που συμμετείχε σε τηλεμαχία ως εκπρόσωπος του Νέου Λαϊκού Μετώπου στην προεκλογική περίοδο. Δικηγόρος και βουλευτής, έφτασε στη θέση του αναπληρωτή του Φρανσουά Ολάντ, όταν ο τελευταίος διοικούσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εξελέγη ηγέτης των Σοσιαλιστών το 2018, αλλά με τον Μακρόν να έχει αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού των σοσιαλιστών και να το μετακινεί δεξιότερα. Το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο, με όλο το μέλλον μπροστά του, είναι ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ  Γκλουκσμάν, ο οποίος και αποκάλεσε τις εκλογές «δημοψήφισμα για το αν θέλει ο κόσμος ακροδεξιά κυβέρνηση».

H Μαρίν Τοντελιέ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της.

Οι Οικολόγοι – Μαρίν Τοντελιέ

Η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ βγήκε δυναμικά μπροστά στην εκστρατεία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κατά τη διάρκεια των εκλογών. Η 37χρονη κάλεσε από τους πρώτους για ένα «δημοκρατικό μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς, ενώ στήριξε με πάθος την απόσυρση των τρίτων και τέταρτων υποψηφίων επιτυχόντων σπό τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Θέση που εξέφρασε και άλλα μέλη του συνασπισμού

Καταφέρθηκε ενάντια στην πολύ γνώριμη για την Ελλάδα «θεωρία των δύο άκρων», η οποία χρησιμοποιήθηκε από πολλά μέλη του «Μαζί» του Μακρόν (Γκαμπριέλ Ατάλ και άλλοι), αλλά και από γνωστά Μέσα Ενημέρωσης που ήθελαν να προμοτάρουν τον συνασπισμό του Μακρόν. Η Τοντελιέ δεν διστάζει να μιλήσει υπέρ του φεμινισμού, ενώ λατρεύει να κυκλοφορεί με πράσινο σακάκι από ταγιέρ. Αναγνωρίζεται ως μια από τις μεγάλες ελπίδες των Πρασίνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέλη των Πρασίνων που απολαμβάνουν μεγάλης προσοχής είναι η βουλευτής Σαντρίν Ρουσώ και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Γιανίκ Ζαντώ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας – Φαμπιάν Ρουσέλ

Ο Φαμπιάν Ρουσέλ ηγείται του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας από το 2018, αφού εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2017. Υπήρξε δημοσιογράφος μέχρι που τον κατέκτησε η πολιτική. Εντάχθηκε από νωρίς στο κίνημα των νέων κομμουνιστών.

Ο Ρουσέλ έχασε την έδρα του στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών από έναν υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού και αποφάσισσε να είναι λιγότερο ορατός στις τηλεμαχίες και τις συνεντεύξεις. Ο ίδιος δήλωσε πως θα παραμείνει επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας.