Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα ανατολικά τμήματα στην πόλη της Γάζας μετά που ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις «άμεσες» εντολές εκκένωσης για τις συνοικίες της Παλιάς Πόλης, της Τούφα και της Νταράτζ.

Οι IDF επιτέθηκαν στα κεντρικά της UNRWA στην πόλη της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται από Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ισραήλ θα φτάσει σε συμφωνία με τη Χαμάς μόνο αν του επιτραπεί να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ λέει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις μάχες με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Οι έμμεσες συνομιλίες για εκεχειρία αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο και το Κατάρ αυτή την εβδομάδα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

11:53 «Τρέλα» χαρακτήρισε ο Μπεζαλέλ Σμότριχ το ενδεχόμενο να σταματήσει τώρα το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να σταματήσει τώρα η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που τάσσεται υπέρ της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε στο Χ: «Η Χαμάς καταρρέει και παρακαλά για εκεχειρία. Τώρα είναι η ώρα να πιέσουμε στον λαιμό τον εχθρό μέχρι να τον συντρίψουμε και να τον καταστρέψουμε. Θα είναι μια ανόητη τρέλα, αν σταματήσουμε τώρα, λίγο πριν το τέλος, και του επιτρέψουμε να ανακάμψει και να μας πολεμήσει ξανά».

Η ανάρτηση αυτή έγινε την ώρα που Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις συνομιλίες μέσω μεσολαβητών για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7 μετέδωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Ρονέν Μπαρ, πέταξε για την Αίγυπτο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι δέχεται να διαπραγματευθεί για την τύχη των ομήρων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων εν τη απουσία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Στο Κάιρο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε επικαλούμενο υψηλά ιστάμενη πηγή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

11:44 Οι έποικοι επιτίθενται σε Ισραηλινούς ακτιβιστές σε παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη, ενώ οι στρατιώτες παρακολουθούν, λέει η ΜΚΟ

Εξτρεμιστές έποικοι επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς ακτιβιστές σε ιδιόκτητη παλαιστινιακή γη, ενώ οι στρατιώτες έμειναν αμέτοχοι χωρίς να επέμβουν, λέει η οργάνωση Breaking the Silence.

Ακτιβιστής ρίχτηκε βίαια στο πάτωμα και στη συνέχεια δέχθηκε κλωτσιές, ένας άλλος ακτιβιστής χτυπήθηκε στο κεφάλι και δύο ακτιβιστές είδαν να τους παίρνουν τα τηλέφωνά τους και να τα πετούν, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Η Breaking the Silence αναφέρει ότι στρατιώτες των IDF ήταν παρόντες αλλά δεν έκαναν τίποτα για να παρέμβουν στις επιθέσεις στην Ατ-Τουβάνι στους λόφους της νότιας Χεβρώνας.

Η οργάνωση λέει ότι οι ακτιβιστές βρίσκονταν σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη που έχει δεχθεί επιθέσεις από εξτρεμιστές εποίκους στο παρελθόν.

11:34 Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων: Έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Γάζα μόνο τον τελευταίο μήνα

Το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων ανέφερε σε έκθεση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι τρεις από τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν από άμεσες ισραηλινές επιθέσεις με πυραύλους στα σπίτια τους.

Ο τέταρτος σκοτώθηκε αφού έγινε στόχος ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και ο πέμπτος σκοτώθηκε από θραύσματα ισραηλινού πυραύλου.

Ο έκτος πέθανε εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και θεραπείας λόγω του κλεισίματος των συνοριακών διαβάσεων από το Ισραήλ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός και οι έποικοι διέπραξαν 127 παραβιάσεις κατά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

11:25 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο μαχητή της

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλους της που σκοτώθηκε «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως είναι ο όρος της για τους μαχητές που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα.

Το όνομά του ήταν Μουσταφά Σαλμάν και ήταν από την πόλη Κλάιλεχ στην περιοχή της Τύρου.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών μαχητών της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε τουλάχιστον 362.

11:16 Πάνω από 40.000 άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά πέρασαν παράτυπα στο Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη

Περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι χωρίς χαρτιά από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν εισέλθει στο Ισραήλ από τα κενά του διαχωριστικού τείχους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναζητούν να βγάλουν τα προς το ζην αφού το Ισραήλ σταμάτησε να τους χορηγεί άδειες εργασίας μετά την περσινή επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Πρόκειται για «ένα ανησυχητικό φαινόμενο που έχει επιστρέψει σε μεγάλη κλίμακα», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η αναστολή των αδειών εργασίας για τους Παλαιστίνιους ζημιώνει και τις δύο πλευρές, καθώς οι κατασκευαστικές και οι γεωργικές βιομηχανίες του Ισραήλ δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, καθώς τα ποσοστά ανεργίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν ξεπεράσει το 30% – ποσοστό που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Al Jazeera.

Η Yedioth Ahronoth αναφέρει ότι περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι εργάτες που εργάζονταν στο Ισραήλ έχουν βρεθεί χωρίς πηγή βιοπορισμού.

«Η ανεργία και η πείνα εξυπηρετούν τους εξτρεμιστές και όχι τους μετριοπαθείς και αυτή η απελπισία τους ωθεί να διεξάγουν επιχειρήσεις», τονίζεται.

11:06  Η Αίγυπτος θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την κατασκευή υπόγειου φράγματος στα σύνορα με τη Γάζα εάν επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού

Η Αίγυπτος έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ ότι αν επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός, το Κάιρο θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός υπόγειου φράγματος υψηλής τεχνολογίας που θα εμποδίζει το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα, μεταδίδει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αίγυπτος λέει ότι οι εργασίες για το φράγμα μπορούν να ξεκινήσουν κατά τις πρώτες ημέρες της πιθανής εκεχειρίας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε χθες το βράδυ έναν κατάλογο με τις αδιαπραγμάτευτες, όπως είπε, ισραηλινές απαιτήσεις για μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής του λαθρεμπορίου όπλων από την Αίγυπτο προς τη Γάζα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον 25 διασυνοριακές σήραγγες λαθρεμπορίου μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Η ύπαρξη ορισμένων από τις σήραγγες ήταν ήδη γνωστή στις IDF, ενώ άλλες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά όταν τα στρατεύματα εισήλθαν στη συνοριακή περιοχή.

Στρατεύματα και άρματα μάχης των IDF στην πλευρά της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στις 7 Μαΐου 2024.

10:57 Οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας λένε ότι βλέπουν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες από την έναρξη του πολέμου

Οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας λένε ότι βλέπουν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες από την έναρξη του πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε φάλαγγες αρμάτων μάχης στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις, λένε οι κάτοικοι.

Η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Γάζας αναφέρει ότι πιστεύει ότι υπήρξαν θύματα στις ανατολικές περιοχές της Γάζας, αλλά οι ομάδες έκτακτης ανάγκης δεν μπόρεσαν να τους προσεγγίσουν λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στα προάστια Τελ Αλ Χάουα, Σάμπρα, Νταράτζ, Ριμάλ και Τούφα.

Οι IDF δήλωσαν ότι η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από πληροφορίες για υποδομές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και επιχειρήσεις τους στην περιοχή.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:47 Νέα επιδρομή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – Σκοτώθηκε ένα άτομο

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μεταδίδει ότι ισραηλινές επιδρομές στην Κλάιλεχ στην περιοχή της Τύρου με στόχο μια μοτοσικλέτα σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτισαν άλλο ένα.

Ένας ανταποκριτής στη Μαρτζαγιούν στον νότιο Λίβανο ανέφερε επίσης ότι η πόλη Μπουρτζ αλ-Μουλούκ επλήγη από σφοδρά πυρά πυροβολικού μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε περιουσίες.

10:37 Ο Νετανιάχου «κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια συμφωνία»

Ορισμένοι στο πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ κατηγόρησαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι προσπάθησε να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δημοσιεύοντας έναν κατάλογο με μη διαπραγματεύσιμους όρους, ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί για να συζητήσει το θέμα.

Ένα από τα αιτήματά του ανέφερε ότι πρέπει να επιτραπεί στα ισραηλινά στρατεύματα να επιστρέψουν στη Γάζα «και να πολεμήσουν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου».

«Σε τι χρησιμεύει αυτό; Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, οι ζωές των απαχθέντων εξαρτώνται από αυτό, γιατί να εκδώσουμε τέτοια προκλητικά μηνύματα; Πώς συμβάλλει στη διαδικασία;», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ στο X.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποφύγει μια συμφωνία», δήλωσε ο Ισραέλ Ζιβ, πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, στην εφημερίδα Maariv. «Όποιος θέλει μια συμφωνία δεν δημοσιεύει τους όρους του στα μέσα ενημέρωσης, προσθέτει νέους όρους και τους γνωστοποιεί (σ.σ. στους διαμεσολαβητές)», πρόσθεσε.

Οι επικριτές κατηγορούν εδώ και καιρό τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να παρατείνει τη σύγκρουση για την πολιτική του επιβίωση.

10:28 Οι IDF λένε ότι εξαπέλυσαν επιχείρηση στην Τελ αλ-Χάουα της πόλης της Γάζας, τα στρατεύματα επιχειρούν στα κεντρικά της UNRWA «που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς»

Οι IDF επιβεβαιώνουν την έναρξη μιας νέας επιχείρησης στη γειτονιά Τελ αλ-Χάουα της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από πληροφορίες για υποδομές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και μαχητές στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επιχειρεί επίσης στην έδρα της UNRWA στην περιοχή, όπου οι IDF βρήκαν προηγουμένως σημαντική υποδομή σήραγγας της Χαμάς και σκότωσαν και συνέλαβαν πολλούς ενόπλους.

Οι IDF λένε ότι έχουν πληροφορίες για νέες δραστηριότητες και υποδομές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην πόλη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων και χώρων κράτησης και ανάκρισης που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες οργανώσεις.

Κατά την έναρξη της επιχείρησης, οι IDF λένε ότι προειδοποίησαν τους πολίτες, προσθέτοντας ότι θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Οι IDF θα συνεχίσουν να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς και PIJ, οι οποίες συστηματικά λειτουργούν και διεξάγουν τρομοκρατικές δραστηριότητες μέσα από μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων της UNRWA, οι οποίες χρησιμοποιούνται από αυτές για να σχεδιάζουν και να διεξάγουν τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον του κράτους του Ισραήλ», υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:18 Απελευθερωμένη όμηρος, της οποίας ο σύζυγος βρίσκεται στη Γάζα, λέει ότι οι επίσημες δηλώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία

Μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε έναν κατάλογο με τις αδιαπραγμάτευτες, όπως είπε, ισραηλινές απαιτήσεις για μια πιθανή συμφωνία, μια απελευθερωμένη όμηρος της οποίας ο σύζυγος εξακολουθεί να κρατείται στη Γάζα δήλωσε ότι χάνει την πίστη της.

Η Σάρον Αλόνι Κούνιο και τα 3 ετών δίδυμα παιδιά της απελευθερώθηκαν από τη Γάζα τον Νοέμβριο. Ο σύζυγός της Νταβίντ Κούνιο εξακολουθεί να κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ήμουν πολύ αισιόδοξη, αλλά καθώς περνούν οι μέρες παρατηρείς ξαφνικά ότι τα μηνύματα που βγαίνουν εστιάζουν περισσότερο στα χάσματα (σ.σ. μεταξύ των πλευρών), είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. «Μη θέτετε σε κίνδυνο τη συμφωνία με δηλώσεις», ζήτησε.

Η χθεσινή δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου έγινε δεκτή με οργή από Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας και διαμεσολαβητές, οι οποίοι, όχι για πρώτη φορά, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να σαμποτάρει τη συμφωνία.

10:04 Ο Μπεν-Γκβιρ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό που είναι ύποπτος για τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου κατοίκου της Λωρίδας της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον Ισραέλ Μπιτόν, έναν από τους τρεις Ισραηλινούς που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου κατοίκου της Λωρίδας της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπεν-Γκβιρ ευχαρίστησε τον Μπιτόν για τις ενέργειές του «εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ».

«Άκουσα για την ηρωική σου ιστορία και για το πώς έβαλες τον εαυτό σου σε κίνδυνο όταν πήγες να σώσεις τις ζωές των ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Μου θύμισες ήρωες από το παρελθόν μας, όπως ο Μορντεχάι Ανιλέβιτς και οι άλλοι από το παρελθόν του Ισραήλ που έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και έσωσαν ζωές εν μέσω πύρινης κόλασης. Η τρομερή αδικία που σας έκανε ο εισαγγελέας Αμίτ Ισμάν, ο οποίος διέταξε να ξεκινήσει μια παραληρηματική και παράλογη έρευνα (σ.σ. εναντίον σας), είναι ένα τρομερό πράγμα», δήλωσε ο ακροδεξιός υπουργός.

Η αστυνομία ερευνά τη δολοφονία εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ η εντολή αποσιώπησης σχετικά με τις λεπτομέρειές της καταργήθηκε εν μέρει πρόσφατα. Ο δικαστής του Ειρηνοδικείου του Τελ Αβίβ, Αβιτάλ Αμσάλεμ Γκιλμπόα αρνήθηκε να παρατείνει την κράτηση των τριών την Πέμπτη και διέταξε την απελευθέρωσή τους. Την επόμενη ημέρα, το περιφερειακό δικαστήριο απέρριψε την έφεση της αστυνομίας κατά της απελευθέρωσής τους.

Τι είχε συμβεί

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις ύποπτοι έφτασαν χωριστά στη συνοριακή περιοχή το πρωί της 7ης Οκτωβρίου και ενώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης κατά των ενόπλων της Χαμάς, σύμφωνα με την αστυνομία. Είναι ύποπτοι ότι συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο, ο οποίος είχε εισέλθει στο Ισραήλ εκείνο το πρωί, και τον πυροβόλησαν, αν και ήταν άοπλος.

Την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό τουλάχιστον ένας από τους τρεις Ισραηλινούς υπόπτους να κατηγορηθεί το πολύ για λεηλασία. Η εκτίμηση αυτή ακολουθεί περαιτέρω εξελίξεις στην έρευνα, κατά την οποία η αστυνομία ανακοίνωσε αρχικά ότι οι τρεις, που δεν είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ, ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του άνδρα.

09:55 Πολλοί ήταν εκείνοι που ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες στους πανηγυρισμούς για την ήττα της ακροδεξιάς στη Γαλλία

Εκατοντάδες άνθρωποι ανέμιζαν χθες σημαίες της Παλαιστίνης γιορτάζοντας τη νίκη του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας να ανακοινώνει την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως μία από τις πρώτες του κινήσεις (αν φυσικά σχηματιστεί κυβέρνηση και θα είναι αυτός ο πρωθυπουργός).

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

09:45 IDF: Πάνω από 30 ένοπλοι σκοτώθηκαν από στρατεύματα στη Ράφα την τελευταία ημέρα

Περισσότεροι από 30 ένοπλοι σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα των IDF στη Ράφα της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Επίσης στη Ράφα, οι IDF λένε ότι στρατεύματα της 162ης Μεραρχίας εντόπισαν φρεάτια τούνελ και όπλα.

Εν τω μεταξύ, στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, στρατεύματα της 98ης Μεραρχίας σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς – που εμπλέκονταν σε αντιαρματικές επιθέσεις και επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ – μεταξύ άλλων, καλώντας σε αεροπορικές επιδρομές, λένε οι IDF.

Οι IDF σημειώνουν ότι η 98η Μεραρχία κατέστρεψε επίσης χώρους που ανήκουν σε ένοπλες οργανώσεις στη Σουτζάγια.

Εν τω μεταξύ, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον δύο εκτοξευτών εκτοξευτών ρουκετών στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, αναφέρουν οι IDF.

Σε άλλη επιχείρηση, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα κύμα επιδρομών σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων και εναντίον υποδομών της Χαμάς, που σύμφωνα με τις IDF χρησιμοποιούνταν για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων στη Λωρίδα.

Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο έναν ελεύθερο σκοπευτή της Χαμάς που είχε στοχοποιήσει στρατεύματα στη Γάζα στο παρελθόν, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:31 Στο Κάιρο ο επικεφαλής της Σιν Μπετ για τις συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς.

Ο Μπαρ θα συζητήσει επίσης για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων στη Λωρίδα της Γάζας από τα αιγυπτιακά σύνορα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Πηγή φωτογραφίας: Sraya Diamant/Haaretz

09:22 Πλάνα από την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Γάζας μετά τη νέα εντολή εκκένωσης του Ισραήλ

Το Al Jazeera μεταδίδει εικόνες από από την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Γάζας μετά τη νέα εντολή εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

09:13 Μαχητής της Χαμάς υπέκυψε στα τραύματά του μετά από μάχη με τις IDF στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη ανακοίνωσε τον θάνατο του Άχμαντ Αμπού αλ-Χίτζα, 24 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής των IDF στην Τζενίν το Σαββατοκύριακο.

Ο Αμπού αλ-Χίτζα ήταν στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Ο Άχμαντ Αμπού αλ-Χίτζα.

09:03 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν εννιά Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους και ερεύνησαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Wafa.

Μεταξύ των συλλήψεων περιλαμβάνονται:

  • έξι νεαροί άνδρες από το χωριό Φάκουα βορειοανατολικά της Τζενίν,
  • ένας νεαρός άνδρας από την πόλη Καλκίλια και
  • δύο άνδρες από τη Ναχαλίν, δυτικά της Βηθλεέμ

Οι συλλήψεις πραγματοποιούνται καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Περισσότεροι από 9.700 Παλαιστίνιοι ήταν φυλακισμένοι από το Ισραήλ στις αρχές Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων 3.380 ατόμων που βρίσκονταν υπό διοικητική κράτηση, δήλωσε την Κυριακή η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

08:54 Οι IDF λένε ότι στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν σε νυχτερινές επιδρομές στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης αποθήκης όπλων

Μια σειρά από στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκαν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρουν οι IDF.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι στόχοι περιλάμβαναν μια τοποθεσία της Χεζμπολάχ στην ορεινή περιοχή Τζαμπάλ Τούρα, μια αποθήκη όπλων στην Καμπρίκα, ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη λιβανέζικη οργάνωση στην Ταλούσε και άλλες υποδομές στη Χούλα και την Άιτα ας-Σαμπ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:44 Περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα στη Λωρίδα της Γάζας

Το Euro-Med Human Rights Monitor ζήτησε παγκόσμια δράση για να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι να ανακτήσουν τις σορούς περισσότερων από 10.000 ανθρώπων που αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ομάδα δικαιωμάτων κατηγόρησε επίσης τον στρατό του Ισραήλ ότι εμποδίζει και παρεμποδίζει την ανάκτηση των θυμάτων και των αγνοουμένων, μεταξύ άλλων με στόχο τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας, τις ομάδες διάσωσης και τις οικογένειες που προσπαθούν να βρουν τα πτώματα των συγγενών τους.

Ο στρατός του Ισραήλ έχει επίσης εμποδίσει την είσοδο εξοπλισμού που απαιτείται για τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και την είσοδο καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων στη Γάζα, ανέφερε.

08:37 IDF: Αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στη βόρεια Γάζα, απομακρύνθηκε για ιατρική περίθαλψη

Ένας αξιωματικός από το 82ο Τάγμα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του IDF τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Έχει μεταφερθεί για ιατρική περίθαλψη και η οικογένειά του έχει ενημερωθεί.

08:33 Η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ από τις συνοικίες στην πόλη της Γάζας

Χιλιάδες άνθρωποι εκκενώνουν την πόλη της Γάζας μετά την αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF Αβιχάι Αντράεε δημοσίευσε πριν από αρκετές ώρες μηνύματα στα αραβικά, καλώντας τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος της πόλης και της Παλιάς Πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:25 Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες μετά από ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι έγιναν δύο ξεχωριστές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στην πρώτη επίθεση, ενώ τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν στη δεύτερη επίθεση.

Και οι δύο επιθέσεις έλαβαν χώρα σε περιοχές νότια της πόλης της Γάζας, μετέδωσε το Al Jazeera Arabic.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι ένας αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε επίσης όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ανατολικές συνοικίες της πόλης της Γάζας.

08:20 Νέα εντολή εκκένωσης στην πόλη της Γάζας, χτυπήθηκαν κι άλλα σχολεία – Στο Κάιρο συνεχίζονται οι συνομιλίες

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ