Ο ισπανός πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Filip Singer), εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για το γεγονός ότι η Βρετανία και η Γαλλία επέλεξαν «την απόρριψη της άκρας δεξιάς» και «τη σθεναρή δέσμευση υπέρ μιας κοινωνικής αριστεράς».

Δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τον ίδιο δρόμο τον οποίο πήρε η Ισπανία

«Αυτή την εβδομάδα, δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τον ίδιο δρόμο τον οποίο πήρε η Ισπανία πριν έναν χρόνο», έκρινε ο κ. Σάντσεθ μέσω X, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στη Γαλλία τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η «συμμαχία της ντροπής»

Για «συμμαχία της ντροπής», που «στέρησε από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του Εθνικού Συναγερμού, έκανε λόγο ο Ζορντάν Μπαρντελά, μετά την ήττα του ακροδεξιού κόμματος από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Με εμφανή την απογοήτευση στο πρόσωπό του, ο Μπαρντελά προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες παραδέχθηκε την ήττα του κόμματος τού Εθνικού Συναγερμού στις γαλλικές εκλογές.

«Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε.

«Παρόλο που η προεκλογική εκστρατεία του β’ γύρου σημαδεύτηκε από ανώμαλες συμμαχίες, το RN επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του», συμπλήρωσε.