Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών
Ανακούφιση για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς εκφράζουν μια σειρά Ευρωπαίοι ηγέτες. Ανησυχίες για σενάρια αστάθειας. Σκεπτικισμός από το Κρεμλίνο.
Ανακούφιση αλλά και αβεβαιότητα. Σε αυτές τις δύο λέξεις συνοψίζονται τα σχόλια που διατύπωσαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. «Πολλές από τις χώρες συμμάχους της Γαλλίας αναστέναξαν από ανακούφιση τη Δευτέρα, μετά την ήττα της Λεπέν», ανταπόκριση του Reuters. Από την άλλη όμως αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν, ότι ένας «άτσαλος» συνασπισμός, σε ένα κοινοβούλιο που κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκεφάλους για την Ευρώπη.
Σενάρια αστάθειας
Η επαπειλούμενη νίκη της Λεπέν, που τελικά απετράπη στον β’ γύρο, προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα αντίδρασης εντός και εκτός Γαλλίας. Ο φόβος της εκλογής ακροδεξιάς κυβέρνησης έφερνε μαζί του τον κίνδυνο να ανατραπεί τόσο η οικονομική όσο και η εξωτερική πολιτική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ενα κατακερματισμένο γαλλικό κοινοβούλιο θα είναι δύσκολο να προωθήσει μια σαφή εσωτερική ατζέντα, πόσο μάλλον να επηρεάσει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή πολιτική
Ειδικότερα, Ευρωπαίοι ηγέτες που υποστηρίζουν την Ουκρανία φοβόντουσαν ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Λεπέν θα μπορούσε να είναι ήπια απέναντι στη Μόσχα και να μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Βέβαια η ίδια η Λεπέν δεν είχε παραλείψει να δώσει τα διαπιστευτήριά της στο ΝΑΤΟ, δηλώνονται ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή.
Όπως σημειώνει η ανάλυση του Reuters, η ήττα της Λεπέν σηματοδοτεί τουλάχιστον μια προσωρινή υπαναχώρηση του ακροδεξιού ρεύματος στην Ευρώπη. Παράλληλα θα μπορούσε να προαναγγέλλει μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας. Ο πιθανός σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης, που θα χαρακτηρίζεται από μια σχέση «άβολης συγκατοίκησης» με τον Εμανουέλ Μακρόν, πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια αστάθειας.
Ικανοποίηση από τη Γερμανία
«Πρώτα απ’ όλα, είμαι αρκετά ανακουφισμένος που δεν νίκησε η ακροδεξιά», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο ίδιος εξήρε τις προσπάθειες των Γάλλων να αποτραπεί μια «διολίσθηση προς τον εθνικισμό και να μετακινηθεί έτσι η Ευρώπη σε ακόμη πιο δύσκολα νερά».
Βέβαια, μετά τις πρώτες ενθουσιώδεις αντιδράσεις, ο Γερμανός αντικαγκελάριος διευκρίνησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «τεράστια πρόκληση» για όλους. «Καταρχάς για την ίδια τη Γαλλία. Φυσικά και για την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της αναδιοργάνωσης μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις γερμανογαλλικές σχέσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η γερμανική κυβέρνηση ήδη πραγματοποιεί επαφές με διάφορα κόμματα για να αποσφαφηνίσει τις προκλήσεις που έρχονται, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Στουτγάρδη.
Οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν θετικά
Με ένα συγκρατημένα θετικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικύτωσης αντέδρασε στα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Πολωνίας
In Paris enthusiasm, in Moscow disappointment, in Kyiv relief. Enough to be happy in Warsaw.
— Donald Tusk (@donaldtusk) July 7, 2024
«Στο Παρίσι ενθουσιασμός, στη Μόσχα απογοήτευση, στο Κίεβο ανακούφιση. Αρκετά για να είμαστε χαρούμενοι στη Βαρσοβία», δήλωσε ο Τουσκ στο X.
Εν τω μεταξύ, το κόμμα της Λεπέν επρόκειτο να ενταχθεί σε μια νεοσύστατη συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την ηγεσία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με δηλωμένους στόχους την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την ανάκτηση εξουσιών από τις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE ότι ήταν ευτυχής για την ήττα της ακροδεξιάς, την οποία περιέγραψε ως «εντελώς αντίθετη με τις ευρωπαϊκές αξίες».
Στην αναφορά του στην Ελλάδα το Reuters επιλέγει να επικεντρώσει στο σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη για το εκλογικο α ποτέλεσμα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξήρε τα ανακλαστικα του γαλλικού λαού που «ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και περιφρούρησε τις διαχρονικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας: την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη».
Ανακούφιση και από τις Βρυξέλλες
Aξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, δήλωσε καταρχάς «τεράστια ανακούφιση». Παράλληλα όμως συμπλήρωσε ότι «μένει να φανεί τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό για την Ευρώπη σε επίπεδο καθημερινότητας». Ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ εξέφρασε επίσης την ανακούφισή του, μιλώντας στο Reuters, για το γεγονός ότι δεν υπήρξε γενική διολίσθηση προς την ακροδεξιά.
Από την άλλη, εκφράζονται ανησυχίες για μια πιθανή αποδυνάμωση του ρόλου της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενα κατακερματισμένο γαλλικό κοινοβούλιο θα είναι δύσκολο να προωθήσει μια σαφή εσωτερική ατζέντα, πόσο μάλλον να επηρεάσει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή πολιτική.
Σκεπτικισμός από το Κρεμλίνο
Η Λεπέν έχει εκφράσει στο παρελθόν τον θαυμασμό της για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τον σχηματισμό της νέας γαλλικής κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε: «Η νίκη πολιτικών δυνάμεων που θα είναι υποστηρικτές των προσπαθειών για την αποκατάσταση των διμερών μας σχέσεων είναι σίγουρα καλύτερη για τη Ρωσία. Όμως μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε τέτοια λαμπρή πολιτική βούληση σε κανέναν. Επομένως, δεν τρέφουμε ιδιαίτερες ελπίδες ή αυταπάτες ως προς αυτό».
Κινδυνολογία από ακροδεξιούς ευρωπαίους πολιτικούς
Οι εκλογές άφησαν το γαλλικό κοινοβούλιο διχασμένο μεταξύ τριών μεγάλων ομάδων – της αριστεράς, των κεντρώων και της ακροδεξιάς – με διαφορετικές πλατφόρμες και χωρίς παράδοση συνεργασίας.
Η αριστερά θέλει να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές βασικών αγαθών όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, σε μια εποχή που το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας είναι ήδη στο 5,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο από ό,τι επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ.
«Αντίο, αντίο στα ευρωπαϊκά όρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα. (Η γαλλική κυβέρνηση) θα καταρρεύσει σε χρόνο μηδέν. Φτωχή Γαλλία. Μπορεί να παρηγορηθεί με τον (Kylian) Mbappé», δήλωσε ο Κλαούντιο Μπόργκι, γερουσιαστής του δεξιού κόμματος της Λέγκας της Ιταλίας, αναφερόμενος στον Γάλλο ποδοσφαιρικό αστέρα.
Άλλοι ακροοδεξιοί πολιτικοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Ο Αντρέ Βεντούρα, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Chega της Πορτογαλίας, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καταστροφή για την οικονομία, τραγωδία για τη μετανάστευση και κακό για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Ο λονδρέζικος οίκος οικονομικών αναλυτών Capital Economics ανέφερε ότι η Γαλλία μπορεί να απέφυγε τα «χειρότερα δυνατά αποτελέσματα» για τους επενδυτές, μιας απόλυτης πλειοψηφίας είτε για τη Λεπέν είτε για τους αριστερούς. Από την άλλη είπε ότι «θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να περάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι απαραίτητες για να συμμορφωθεί η Γαλλία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα η κυβέρνηση της Γαλλίας [και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών] να συγκρουστούν με την ΕΕ για τη δημοσιονομική πολιτική έχει αυξηθεί τώρα που οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ έχουν επανέλθει», καταλήγει.
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη
- Φάμελλος: Η αλληλεγγύη είναι η βάση μιας δημοκρατικής κοινωνίας
- Ανακοίνωσε τον Τρέβιον Γουίλιαμς η Μακάμπι
- Χάκερ της φωτοσύνθεσης δημιούργησαν την πατάτα της κλιματικής αλλαγής
- LIVE: Έβερτον – Τσέλσι